Gravida Jonna oroas av förlossningskrisen: "Hjälp, hur ska jag föda?"

Samtidigt som svensk förlossningsvård krisar trendar alternativa förlossningsmetoder. mamas gravida skribent Jonna Dagliden Hunt ville veta om det finns ett samband, för att ta reda på hur hon själv vill föda i maj.

I slutet av maj väntar jag mitt första barn. Spännande? Så klart! Nervöst Självfallet! Men förutom den där naturliga spända förväntan som alla förstföderskor känner, blir jag – och många med mig – alltmer stressad över situationen i förlossningsvården. Kommer jag att få plats? Kommer jag och mitt barn att få trygg och säker vård?

I takt med att flera förlossningskliniker – Södra BB och BB Sophia – har stängts i min hemstad Stockholm, och debatten blir alltmer upprörd, har jag känt att jag behöver läsa på om alternativ förlossningsvård.

Dessutom ville jag ta reda på om det finns ett samband mellan den pressade situationen på BB och att allt fler tycks få upp ögonen för förlossningstrender som hemmafödsel och hypnobirthing. Så jag sökte upp tre mammor som fött sina barn på alternativa sätt: Vattenfödsel hemma, hypnobirthing och blixtförlossning i bilen (som förstås INTE är ett val eller en trend, men en verklighet för allt fler när förlossningsenheter läggs ner). Det blev en spännande, och ibland skrämmande, upptäcktsresa genom både förlossningsvården och mig själv.

Moa Wirde födde hemma i vatten: ”Jag kände att jag hade kontroll”

Ålder: 33

Familj: Maken Henry, 37, Lucian, 4, och Josefin, 2.

Bor: I södra London.

Yrke: Projektledare inom sociala medier-analys.

Moa Wirdes, 33, första förlossning var kantad av oro, smärta och en känsla av att hon saknade kontroll. Hon bor i London och födde på ett av stans stora sjukhus, och det är hon som fått mig att börja fundera över alternativa förlossningsmetoder.

– Jag hann knappt med någon smärtlindring alls när Lucian föddes för fyra år sedan. Allt jag fick var lustgas, och det var en hemsk smärta, den värsta jag någonsin upplevt, säger Moa.

Som förstföderska upplevde Moa också att barnmorskorna tvivlade på hennes förmåga att avgöra om hon var redo.

GULLIGASTE KLÄDERNA TILL BEBISEN: Ny specialkollektion från PO.P – helt nya looks, mer hållbara material!

Ett par år senare, när Moa blev gravid igen, frågade hennes husläkare om hon kunde tänka sig en hemmafödsel. Hennes första reaktionen var ”Absolut inte!”.

– Jag hade redan läst på om det, och uppfattat det som att det var ett sätt för sjukvården att spara pengar. Men när jag var i vecka 30 och läste en massa graviditetsbloggar så insåg jag att det faktiskt skulle passa mig, säger Moa.

Hon läste också objektiva hemsidor som beskrev för- och nackdelar.

– För mig övervägde fördelarna. Riskerna gällde inte riktigt mig, eftersom jag var omföderska och tillräckligt ung. En stor fördel med att föda hemma var att jag skulle ha en barnmorskas uppmärksamhet hela förlossningen.

Det är lugnare för barnet och mer naturligt att få komma ut i vatten än i luft

– Visst, på sjukhus finns operationssalen i huset, men när man väljer hemmaförlossning finns ambulans redo och nära till hands. Jag visste att jag skulle vara lugnare hemma, och kontrollkänslan var så viktig för mig.

Att föda i vatten var också viktigt för Moa, och genom att föda hemma visste hon att hon kunde planera för det. En förlossningspool fylldes med vatten och placerades i vardagsrummet. Sedan var det bara att sjunka ner i den och låta maken Henry vara nära.

– Det är lugnare för barnet och mer naturligt att få komma ut i vatten än i luft. Processen blir långsammare. Återigen handlade det om kontroll, jag kände mig inte lika blottad som av att ligga i en säng och sära på benen.

– Henry var ett mycket bättre stöd hemma, på sjukhuset hade han glömt saker i bilen och var nervös. Hemma kunde han hjälpa till bättre, massera mig, uppmuntra mig och förklara hur jag skulle andas.

Vad skulle du säga var den största skillnaden mellan att föda på sjukhus och hemma?

– Det var som natt och dag! Det var långsammare och den intensiva smärtan var inte lika hemsk. Jag kände mig mycket mer i kontroll.

Kändes det någonsin obekvämt eller osäkert?

– Det som lockade mig med hemmafödsel var att ha barnmorskan där hela tiden. Men det blev inte riktigt så. Jag kunde inte känna mig helt avslappnad när hon var där, och sedan stannade värkarbetet av. När hon varit hos oss i en knapp timme tyckte hon att det var bättre att hon gick därifrån en stund, men redan inom en kvart kom värkarna igång igen. Då hade det kanske kunnat kännas osäkert att barnmorskan inte var på plats, men jag upplevde det inte så. Vi fick klara oss själva fram till 20 minuter innan Josefin kom ut!

Moa hemma i soffan med en nyfödd Josefin.

Vilka är dina tips till andra som är nyfikna?

– Läs på så mycket som möjligt. Det är en del praktiska saker att tänka på också: Efter födseln blev jag undersökt på soffan, och fick föda ut moderkakan där – så tänk på att täcka soffan! Ha även gamla handdukar till hands, och filtar som bebisen kan viras in i. En av de saker jag oroade mig för var att det skulle bli kaos hemma, men barnmorskorna var fantastiska och städade så mycket de kunde.

Skulle du föda hemma igen?

– Ja, helt klart! Tänk allt vi gått igenom, allt jag gjort, och ändå var vi hemma och kunde lägga oss i vår egen säng. Det var fantastiskt!

Föda hemma-fakta

Svensk sjukvård är ganska kritiskt inställd till att föda hemma och i vatten.

I Stockholm och Umeå står landstinget för kostnaden vid hemförlossningar där två barnmorskor finns med. I andra landsting måste du själv betala.

För att få föda hemma måste du vara omföderska och graviditeten måste vara problemfri.

Transporttiden till närmaste förlossningsklinik får vara högst 40 minuter.

Källa: Svenska Barnmorskeförbundet

Angela Lövgren födde i bilen: ”Vad som helst kunde ha hänt”

Bara tanken på att vara så långt ifrån ett sjukhus att jag inte hinner fram den dagen min bebis bestämmer sig för att det är dags känns både skrämmande och overklig.

Att vi i ett modernt land som Sverige inte har tillgång till samma typ av sjukvård oavsett var vi bor verkar orättvist och sorgligt. Men tyvärr är det så det ser ut på flera platser i dag. I Sollefteå klubbade politikerna igenom att stänga BB från den sista januari i år. De kvinnor som tillhörde sjukhuset tvingas nu åka över tio mil till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

PUSHPRESENT TILL DIG SJÄLV? Yoga retreat-resa till Marbella

Som en konsekvens har två barnmorskor från sjukhuset, Maria Dahlberg och Helena Karlström, startat en studiecirkel i bilförlossning. Och redan några veckor efter att BB stängdes föddes den första bebisen i bilen på väg till Örnsköldsvik. När hjälpen väl anlände fick den nyförlösta mamman, i chock, gå barfota, med naket underliv och navelsträngen hängande, till ambulansen. Ute var det minusgrader.

[adSpace placement="manual"]

Angela Lövgren

Ålder: 41.

Familj: Maken Albin, 34, Lilly, 9, Alva, 7, och Clara, 5.

Bor: I byn Nordansjö utanför Vilhelmina.

Gör: Undersköterska i hemtjänsten.

För åtta år sedan var Angela Lövgren, 41, i en liknande situation. Då föddes hennes dotter Alva i framsätet på familjens bil. Angela och hennes familj bor utanför Vilhelmina i Västerbottens inland.

– Sjukhuset ligger i Lycksele, 15 mil från vår by. Det var vårt andra barn och den här gången gick allt så fort, berättar Angela.

– Jag fattade först inte riktigt att det var allvar, och ville inte behöva åka till Lycksele för att sedan få vända hem igen. När jag ringde in till sjukhuset fick jag prata med en vikarie som inte riktigt hade koll på var min by låg. Hade hon haft det hade hon sagt till mig att ringa en ambulans eller att ta mig in till Vilhelmina.

– Men i stället skulle vi åka ända till Lycksele. Som tur var sa de att vi skulle packa plastpåsar och handdukar i framsätet, ifall något skulle hända.

Här ska ingen behöva föda barn! Foto: Saso Novoselic

Ute var det typiskt norrländskt aprilväder – snöslask och halt väglag. Längs vägen blev Angelas värkar tätare och tätare och snart insåg hon och hennes man att de inte skulle hinna fram.

Det låter läskigt!

– Ja, det var jobbigt att sitta i framsätet med krystvärkar, men det gick så himla fort. Jag skrek till min man: ”Jag känner ett huvud, du måste stanna!” Han svängde in på en öde parkering. I stressen glömde han att lägga in parkeringsläge på automatväxeln, så plötsligt började bilen rulla och han fick springa tillbaka. Han hann knappt runt till min sida för att ta emot barnet, säger Angela, som några minuter senare satt med Alva i sin famn.

Hur kändes det?

– Det var en euforisk lycka, säger Angela.

Men trots att allt gick bra och ambulansen kom fem minuter senare kan Angela så här i efterhand måla upp en annan typ av scenario.

– Herregud, att jag inte var mer skärrad! Navelsträngen kunde ha legat fel – vad som helst kunde ha hänt. Men det gick bra, moderkakan kom också, och vi kunde åka in till sjukhuset efteråt.

När det finns ett fungerande BB, varför lägger man ner?

Enligt Stina Näslund, initiativtagare till studiecirkeln om att föda i bil, uttrycker de blivande föräldrarna stor oro.

– Den usla, oupplysta vägen genom främst obebyggd mark med skog, snö, älgar och dålig eller obefintlig mobiltäckning. Bristen på parkeringsfickor, dålig snöröjning – om något skulle gå snett på vägen verkar det som att man helt enkelt får hoppas på det bästa; att det finns mobiltäckning så att man kan ringa BB och att de möter upp med en ambulans, säger hon.

Jag frågar Angela hur hon reagerar när hon hör om nedläggningen i Sollefteå.

– Jag begriper inte hur de tänker. Sollefteå sjukhus är lika stort som Lyckseles. När det finns ett fungerande BB, varför lägger man ner? Vi hade tur, det var på förmiddagen och ljust, men det kan ju ske på natten och vara 30 grader kallt. Då vill man inte bli stående. Jag förstår att människor är upprörda, det skulle vi också vara.

Så klarar ni en bilförlossning

Se till att bilen är fulltankad.

Ta med extra batteri till mobilen.

Lägg in BB:s telefonnummer i mobilen, och var säker på hur man sätter på högtalartelefon.

Parkera säkert, på en raksträcka, inte i kurvor eller backar. Slå på parkeringsljus + varningsblinkers.

Ring om möjligt BB, guidas av barnmorska via telefonen.

Dra tillbaka framsätena, fäll fram ryggstöden på båda platserna.

Ha med mjuka varma filtar, torra handdukar, plastad frotté på sitsen.

Klipp inte navelsträngen.

Torka av barnet och byt handduk, lägg mot mammas nakna hud, på med filt och se till att barnet är varmt.

Om du har sinnesnärvaro, titta på klockan och notera födelsetid.

Finns risk att köra fast i snön? Ha en liten spade i bagageluckan och kanske granris för att komma loss.

Källa: ABF Sollefteå

Frida Detter tog kontroll med hypnobirth: ”Mina barn föddes utan stress”

Ålder: 34.

Familj: Maken Ben, 34, Odin, 4, och Ibsen, 1,5.

Bor: I Danderyd, Stockholm.

Gör: Jobbar på reklambyrå och driver Hypnobirthing Stockholm på fritiden.

Ord som hypnos och trans har varit något jag har avfärdat som flummigt. Men vad gör jag inte i jakten på den allra bästa förlossningsmetoden? I arbetet med det här reportaget dyker jag på kvinnor som fött barn helt utan medicinsk smärtlindring, i stället har de vänt sig inåt för att hitta självförtroende och kontroll. Jag ser klipp på Youtube där barnet kommer ut utan att mamman ger några ljud ifrån sig. Hur är det möjligt?

Jag lär mig att metoden kallas hypnobirthing och innebär att man genom hypnos lär sig att tänka bort sina rädslor och lär kroppen att slappna av och känna trygghet och i kontroll. Frida Detter, 34, har fött båda sina söner, Odin, 4, och Ibsen, 1,5, med hypnobirthing.

Jag hade kontroll på läget – det vill jag förmedla till alla kvinnor, och ge dem hopp!

– Båda pojkarnas hjärtslag var lugna under hela förlossningen och de kom ut helt utan stress, berättar Frida.

– När jag vaknade mitt i natten med värkar la jag mig i ett annat rum, kopplade på mina hörlurar och stängde av omvärlden. Några timmar senare åkte jag in till sjukhuset och då var jag nio centimeter öppen. Jag var så inställd på vad jag skulle göra. Jag hade kontroll på läget – det vill jag förmedla till alla kvinnor, och ge dem hopp!

Efter att ha bott i London i 20 år, och fött sina barn där, flyttade Frida hem till Sverige, utbildade sig till hypnoinstruktör och driver nu Hypnobirthing Stockholm tillsammans med Åsa Wollersten och Pia Rönn. Medan det är helt naturligt för kvinnor att välja metoden i länder som Storbritannien, Nederländerna och USA, är det i Sverige ännu ganska outforskat.

– Det förvånade mig och har inspirerat mig att dela med mig av min kunskap och mina erfarenhet till alla som vill föda på ett naturligt vis, säger Frida.

[adSpace placement="auto"]

– Det finns statistik som visar att hypnobirthing-förlossningar minskar användning av smärtlindringsmedel som epidural och petidin, ökar chanserna till en vaginal förlossning och gör att processen går snabbare eftersom det framkallar dina må bra-hormoner som ger en smärtlindrande effekt.

En söndagsförmiddag i februari sitter jag och min man på Fridas kontor i centrala Stockholm, tillsammans med två andra blivande föräldrar. Vi är här för att lära oss teknikerna för hypnobirthing.

Vi börjar med att sitta mitt emot varandra och andas i takt. Sedan ska vi säga ”Precis så” när den andra blinkar. Med små, små medel får vi lära oss att arbeta i ett team. Vi beskriver våra rädslor inför förlossningen för varandra (en av mina är att navelsträngen ska fastna runt bebisens hals), och skriver ned positiva affirmationer vi vill ta med oss (som ”Tillsammans är vi starka”, ”Vi ska bli en familj” och ”Du ger mig stöd”). Vi får även skapa våra ”ankare” – en fysisk beröring som ska vara vårt hemliga språk under förlossningen: En klapp på armen kan betyda ”Du är duktig” och ett tryck på handen ”Du klarar det här, det går bra.”

 

Vi visualiserar våra rädslor och positiva känslor, låter rädslorna skrumpna ihop, för att sedan elda upp dem.

På ett enkelt sätt lär vi oss att lämna våra rädslor bakom oss och fokusera på det positiva runt att snart bli föräldrar.

De här handlingarna, den fysiska beröringen och avkopplande musik ska hjälpa till att skapa en speciell ”sfär”, en slags bubbla, som jag sedan ska kunna rymma in i under förlossningen.

Många förlitar sig på en barnmorska man aldrig har träffat, på ett sjukhus man aldrig har varit på

Redan efter ett par timmar blir det lättare att hitta total avkoppling, där allt runtomkring stängs av. Under förlossningen ska partnern ha all kontakt med barnmorskorna, medan du lyssnar på musik, fokuserar på andningen, och hittar till din sfär. Endorfiner frisläpps och stresshormonet adrenalin – som får kroppen att avbryta förlossningen – ska minska. Nyckeln är att träna, så att det blir mer naturligt på dagen D.

Min upplevelse av hypnos är inte så flummig som jag föreställt mig. Okej, vissa delar kan vara lite skrattframkallande – på vägen hem från kursen upprepar jag och min man fnissande mantrat ”Precis såå…”.

Jag trodde att hypnos innebar att man tappade kontrollen och försvann bort i en annan värld – men i stället tar man kontroll över sin kropp?

– Ja. Många förlitar sig på en barnmorska man aldrig har träffat, på ett sjukhus man aldrig har varit på. Allt det kan du släppa, och du behöver inte heller tänka på vad som händer runt dig. Partnern sköter allt det praktiska, och du kan helt och hållet koncentrera dig på att gå in i dig själv, säger Frida Detter.

I slutet av kursen går vi igenom förlossningens olika steg. Det är viktigt att även tänka på efterbördsskedet, där bland annat navelsträngen ska sitta kvar i minst tre minuter tills allt blod har pumpats över till bebisen.

Och så har vi ju det här med moderkakan – vill vi ta med oss den hem eller inte? Ja, du läste rätt. Det finns föräldrar som tar hem moderkakan och mixar ned den i smoothies, i hopp om positiva hälsoeffekter.

Så långt kommer inte jag att gå i min jakt på den perfekta förlossningen – men jag kommer definitivt att använda delar av det jag lärt mig på kursen.

Varför hypnobirthing?

Du lär dig på ett naturligt sätt avkoppling, trygghet, fokus, kontroll och självtillit i samband med graviditet och födsel.

Den mentala träningen ska påverka det fysiska – hormoner, muskler och allmänt välmående.

Kroppens eget lyckohormon, endorfiner, har en smärtstillande effekt som är 200 gånger starkare än morfin.

Hypnosen försätter dig inte i ett hjälplöst tillstånd, utan du får verktyg för att ta kontroll.

En tvådagarskurs hos Hypnobirthing Stockholm kostar 3 990 kronor.

Jonna: ”Nu har jag kommit fram till hur jag vill och vågar föda”

Det har varit en känslosam resa. Att höra desperationen hos dem som har en lång bilfärd framför sig, att upptäcka nya sidor och styrkor hos mig själv. Och att komma fram till hur jag själv vill och vågar föda.

Foto: Christopher Hunt

Min personliga slutsats om den växande alternativa trenden är att det absolut hänger ihop med det som många upplever som en nedrustning av förlossningsvården. Nu förstår jag att det säger sig självt att man hellre föder i tryggheten av sitt hem om man haft traumatiska upplevelser på stora sjukhus, och ännu mer om man riskerar att föda i bilen.

När sjukhusfödslarna framstår som alltmer patientosäkra och ”på löpande band”, blir det fler som söker efter alternativ som känns mer naturliga. Med all information som finns online och en ökad uppmärksamhet i media tror jag att vi kommer se mer och mer av det här framöver.

Att föda i vatten känns definitivt som ett alternativ

Och hur tänker jag kring min egen förlossning?

Föda hemma är inget alternativ för mig som förstföderska, men blir det fler barn är jag definitivt mer positivt inställd till det efter att ha pratat med Moa. Och att föda i vatten känns definitivt som ett alternativ – det verkar vara ett lugnt sätt att föda på.

FÖRSTA KLÄDERNA TILL BEBISEN? Body, filt och haklapp från Livly

Att föda i bilen är så klart inget jag önskar mig själv eller någon annan! Hypnobirthing känns däremot som något för mig. Jag kommer att plocka de delar som handlar om att slappna av och gå in i sin egen lilla sfär, även om jag inte tror att jag kommer att vilja koppla bort händelseförloppet helt på sjukhuset. Man uppmanas till att bara partnern ska prata med barnmorskorna – men där tror jag att jag vill vara delaktig.

Min egen hypnobirthing light helt enkelt. Wish me luck!

Av: Jonna Dagliden Hunt Foto: Christopher Hunt, privat, Istock

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 4, som går att läsa i appen mama PLUS.

Har du påverkats av förlossningskrisen…

…eller har en egen förlossningsberättelse att dela med dig av? Mejla webbredaktör Lisa Nylén: lisa.nylen@bt.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!