Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jenny ”Vulverine” Koos väntar sitt andra barn och är aktuell med en bok om fertilitetsförståelse.
Jenny ”Vulverine” Koos väntar sitt andra barn och är aktuell med en bok om fertilitetsförståelse.
Jenny ”Vulverine” Koos väntar sitt andra barn och är aktuell med en bok om fertilitetsförståelse.
Jenny ”Vulverine” Koos väntar sitt andra barn och är aktuell med en bok om fertilitetsförståelse. Foto: Privat / Maria Andrea García

Gravida influencern Jenny Koos: Det måste kvinnor veta om fertilitet

Hon har beskrivits som influencer inom hormonhälsa och gett fertilitetsförståelse ett ansikte. Nu släpper Jenny ”Vulverine” Koos en bok och väntar dessutom sitt andra barn. Vi kollade läget inför förlossningen och frågade om de vanligaste missuppfattningarna kring kvinnlig fertilitet. 

Hej Jenny och grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Nu har tröttheten satt in, vilket jag som prestationsprinsessa har lite svårt att acceptera. Jag har jobbat typ 300 procent i många år och spenderat mer än halva graviditeten med att skriva min bok utöver mitt jobb, så att nu ta två timmars tupplurar varje dag tar emot – men går inte att stå emot. Det här barnet kommer lära mig att chilla. Jag mår också fortfarande illa, som tur är inte konstant, men tillräckligt för att känna mig lite bitter över det så här i vecka 32... I övrigt bra!

Förstår verkligen bitterheten! Vilken är din första tanke varje morgon?
– Oftast kollar jag ifall bebis är vaken. Hon kör i princip alltid ett morgongympapass inklusive kissblåsestudsmatta.

Jenny "Vulverine" Koos

Ålder: 35.

Familj: Fästman, dotter på 8 år sen ett tidigare äktenskap, tre bonusbarn på 12, 8, och 5 år.

Bor: Malmö och Lund. Letar efter en stor lägenhet i Lund, vilket inte är så lätt.

Gör: Sexualhälsorådgivare och handledare inom fertilitetsförståelse, författare/skribent och influencer inom kvinnohälsa.

Aktuell: Med boken Fertilitetsförståelse (Domeratzky förlag, 2022).

Instagram: @vulverinekoos och @vulverine_lovemark

BF: 15/6.

Gravidvecka vid intervjun: 32.

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Lemonad!

Coolt ändå ju! Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– I och med att jag skrivit så mycket om min resa på Instagram så är det nog jobbigast att mina personliga reflektioner och val ofta mottas och kritiseras som om jag vore en nationell institution som lägger allmänna rekommendationer – vilket jag uppenbarligen inte är.

Vad är ett måste i BB-väskan?
– Helst något annat att ha på mig än den där vita sjukhusrocken… samt en mjuk bärsjal och förstås en högtalare!

https://www.instagram.com/p/CZMqj_8MW2P/?hidecaption=true

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag födde mitt första barn hemma, planerat med två barnmorskor närvarande. Jag ville väldigt gärna göra det igen, men den här graviditeten blev annorlunda så vi går inom specialistmödravården, vilket inte är förenligt med att föda hemma. Så det har jag fått släppa, vilket väl var lite sorgligt. Men i ljuset av den vård vi eventuellt kommer behöva – vi är i en position då man verkligen uppskattar det som sjukvården gör bäst – så var det ingen stor uppoffring. 

– Jag har ändå fått hemförlossningsupplevelsen en gång, denna erfarenhet är också värdefull. Efter många år som doula och aktiv i föreningen Birth Rights Sweden så vet jag dock exakt vad mitt födslobrev ska innehålla, alltså vad jag vill och inte vill ta del av vad gäller vanliga sjukhusrutiner.

Vulverine Koos vill hjälpa kvinnor förstå menscykeln

Okej, vill du berätta kort vad och varför?
– Det är alldeles för långt, men man kan höra mig och ordförande i den organisationen prata om det i ett av mina webbinarium. 

Du har döpt dina bröst, vill du berätta vad de heter och hur de känner kring matning av bebis?
– De heter Busy Bee (höger) och Lazy Queen (vänster). Busy Bee jobbar hårt och levererar, men har alltid lite mer ont, lite mer problem. Lazy Queen behöver liksom inte anstränga sig alls, hon överproducerar i stället. Däremot blir hon väldigt förnärmad om man inte tömmer henne ordentligt och stockar sig direkt av ren kränkthet. Jag ammade mitt första barn i 2,5 år, varav de första tre månaderna var en ren plåga med snedsug, inflammationer och mjölkstockning. Det kändes som att ungen klippte i bröstvårtorna med kökssax var femte minut, tills jag tog mig till amningsmottagningen och fick hjälp med tekniken. Jag hoppas verkligen att jag lyckas amma igen, både för min och barnets hälsa, men man vet ju aldrig vad livet kan bringa för hinder.

Vi håller tummarna för team bebis + Busy Bee + Lazy Queen! Hur känner din dotter inför att bli storasyster?
– Hon är väldigt peppad och stolt!

https://www.instagram.com/p/CcDDg7Os0xm/?hidecaption=true

Jenny ”Vulverine” Koos om sin bok Fertilitetsförståelse 

Mysigt! Du är ju aktuell med boken Fertilitetsförståelse, varför har du skrivit den?
– Dels för att hjälpa folk att att förstå menscykeln på ett djupare plan, dels för att bemöta det just nu väldigt populära argumentet ”det är onödigt att ha mens”. Och även för att informera om vad fertilitetsförståelse är samt vilken vetenskap som ligger bakom. 

Vilken är den vanligaste missuppfattningen kvinnor har om sin fertilitet, anser du?
– Att de inte kan påverka den. Att ”antalet ägg” i äggstocken utefter ett föränderligt blodprov är avgörande för deras chans. Att IVF är mer effektivt än att faktiskt titta på varför reproduktionsförmågan inte är på topp och adressera det.

Det finns många missuppfattningar kring fertilitet

Vad är det viktigaste vi kvinnor behöver lära oss om vår fertilitet?
– Fertiliteten, och därav menscykeln, är en spegling av vår allmänhälsa. Hur våra menscykler ter sig skvallrar om hur vi mår i stort, och hormonfluktuationerna/balansen ger sig uttryck i både vårt fysiska och psykiska mående, liksom möjligheten att få barn. Om vi lär oss att förstå våra hormoner och hur de beter sig i olika lägen och kombinationer så har vi ett fantastiskt verktyg för att arbeta med vår hälsa – kvinnor som män.

Både Jenny Koos och hennes partner har barn sedan tidigare relationer, men det här är deras första barn ihop. Foto: Privat

Du och din fästman är ju hyfsat ”nya” som par och verkar så himla kära – grattis till det! Men finns det tillfällen när du känner att han inte förstår dig?
– Faktiskt inte. Vi har inte haft ett enda gräl sen vi träffades, dels för att vi är otroligt likasinnade men också för att vår kommunikation funkar väldigt bra. Båda två är rätt transparenta och dåliga lögnare, så vi läser varandra snabbt... Än så länge har vi förekommit alla missförstånd genom att vara tydliga med våra känslor, triggers och svagheter innan de orsakat några större problem. Vi har också redan pratat om vad vi troligen kommer att bråka om då och då framöver.

Det låter ju toppen! På Instagram delar du och din partner med er av videor där ni dansar och sjunger hemma. Vilken låt kommer ni dansa och sjunga till under förlossningen?
– Oh, det är många! Spontant: ”Queen in my empire” med Rhythm & Sound.

LÄS OCKSÅ: Hormoner under graviditeten – påverkar mer än humöret

LÄS OCKSÅ: Anna, 33, jobbar med moderkakor: ”Kapslarna blir lite som en försäkring”