Foto: Brittiska kungahuset

Varför kräks Kate Middleton?

England jublar över ett nytt kungabarn medan Kate Middleton ligger böjd över toaletten. mamas Nina Hampusson söker svaret på varför hertiginnan – och hon själv – mår så dåligt när de väntar barn. (Artikeln är från 2014, men ompubliceras med anledning av att Kate nu väntar sitt tredje barn – och mår lika dåligt denna gång).

Rojalisterna skålar för kungahuset! Kate Middleton, 32, kräks. Hela Storbritannien firar och gissar på prins eller prinsessa! Kate kräks.

Det är det man gör, nämligen, när man drabbas av hyperemesis gravidarum (HG), som hertiginnan av Cambridge gjorde när hon väntade prins George, nu 1,5. Och nu är det dags igen. Att kaskadkräkas. Att söka akutvård. Att avboka allt vad socialt liv heter.

Och jag vet hur du har det, Kate – för jag har legat där själv. Först hulkande över toaletten efter varje glas vatten. Sedan med vätskebrist och dropp på sjukhuset. Och det spelar ingen roll om du knäar i ett förgyllt badrum i Kensington palace eller i en hyresrätt i Rinkeby – inför kräket är vi alla lika.

Läs även Ninas krönika: "Jag fick läggas in med dropp för att jag kräktes hela tiden"

Så jag vet hur trött du är, Kate! Och jag vet att när du kräks en gång i halvtimmen hjälper det knappt ens att tänka "det är i alla fall inte ebola". Så allvarligt, Kate, är du verkligen säker på att du ska föda tre barn innan du fyllt 35, som du sagt? Då är du en superhjälte i pillerburkshatt! För lika knäckande som det är för kroppen att missilspy, lika psykiskt utmattande är det att a) Fokusera på vardag och jobb, b) Vara mamma åt de barn du redan har, c) Hantera omgivningens goda råd om att äta ingefära och påståenden om att graviditet "ju faktiskt inte är en sjukdom".

I Kates fall levererade i nationella medier.

Kate Middleton har drabbats av HG även under sin tredje graviditet. Foto: Bulls Foto: Bulls

När jag, precis som Kate, blev gravid med son nummer två, skickade Gud och Stockholms läns landsting en ängel i form av MVC-läkaren Farnosh Zakerkish, specialist inom gynekologi och obstetrik – som dessutom själv haft HG! Jag frågar henne:

Varför kräks Kate egentligen?

– Förmodligen för att hon har kraftigt ökade värden av graviditetshormonet hCG – men man vet faktiskt inte säkert. Hormonpåslaget peakar kring vecka 8-12, men runt två procent av alla gravida får allvarlig HG, som bara fortsätter. De kan vara extra hormonkänsliga.

Det känns som att mödravården inte har så bra koll?

– Nej, jag tror inte att det uppfattas som så intressant. Många tycker att man får räkna med att illamående ingår.

Men det här är ju mer som vinterkräksjuka som aldrig tar slut!

– Absolut. Man går ner i vikt, får vätskebrist som kan påverka njurarna. Om det inte behandlas kan det leda till neurologiska störningar och kvinnan kan till och med dö.

Men shit, en dödlig sjukdom! Vilka risker finns det för fostret?

– I allvarligare fall kan barnet bli mindre än normalt eller födas för tidigt.

Läs också: Lisa gjorde konst av illamåendet: ”Jag tog med ett ritblock till toan”

Hur påverkas psyket?

– Man blir isolerad och känner sig utanför.

Själv tyckte jag att det jobbigaste var att se andra gravida och tänka "varför kan jag inte ha det som de?". Och att hoppas på förbättring varje vecka men sedan bli besviken. Till slut ger du upp och blir deprimerad. Många tycker att "det är ju bara nio månader", men nio månader är en evighet när man mår så dåligt.

Vad ska man göra?

– Söka hjälp tidigt, redan i vecka 6-7! Be barnmorskan ta prover på sköldkörteln, problem med den kan orsaka illamående. Boka in en läkartid och ett tidigt ultraljud. Väntar du tvillingar kan det vara orsaken till det höga hormonpåslaget.

Vad finns det för hjälp?

– Det finns antiemetika – mediciner mot illamående. Att få dem tillsammans med vitamin B, gärna intravenöst, kan bryta mönstret. Om fler fångades upp tidigt skulle många få normalare och tryggare graviditeter.

Om man inte blir tagen på allvar då? Jag fick ett mejl av en läsare som skrev: "Var inlagd två gånger under min graviditet, men slutade inte kräkas förrän min dotter väl kommit ut. Då hade jag gått ner åtta kilo. En barnmorska sa att jag hade för högt BMI och att 'Det är ingen fara för dig att kräkas, du kan kräka bort 20 kilo utan problem'."

– Så får man bara inte säga. Om du får ett dåligt bemötande –sök dig till en gynekolog. Det har du rätt till utan remiss fram till vecka tolv.

Sedan finns det en massa huskurer…

– Ja: Ingefära, akupunktur, åksjukearmband, jag har till och med hört talas om hypnos!

Funkar något av det?

– Det är väldigt individuellt. Det viktigaste är tidig sjukskrivning. Belasta dig inte mer än du behöver, det misstaget gjorde jag själv och det ångrar jag. Det här är bara ett kort avbräck i arbetslivet – ta hand om dig!

Hör du det nu, Kate? Ta det lugnt! Boka av de där statsbesöken och invigningarna.

Försök att andas och kanske till och med boa lite hemma i palatset. Och den här gången vet du ju, precis som jag, att när du sedan sitter där mitt i natten med din nya lilla stjärna, efter 2,5 minuters sömn och med mjölkspyor över hela Max Marablusen så har du en hemlig superstyrka.

I stället för att börja grina av trötthet kommer du att tänka: "Det här är väl inte så jobbigt? Det är ju inte ens mina spyor".

Ny medicin på G

I USA har det gjorts prover med medicinen gabapentin, som annars används för att behandla cellgiftspatienter mot illamående.

Resultaten verkar väldigt lovande, och kvinnor som planerat abort på grund av HG har kunnat föda sina barn tack vare medicinen. Vi håller tummarna!