Barnmorskan: 5 vanliga myter om vaccinet och gravida
Det cirkulerar många myter och missuppfattningar om covid 19-vaccinet och graviditet. Här kommenterar barnmorskan Sara Dellner några vanliga påståenden hon möter.
Färre gravida än andra i samma åldersgrupp har vaccinerat sig mot covid-19, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Flera barnmorskor som mama varit i kontakt med säger att det cirkulerar många uppfattningar om vaccinet, som inte alltid är sanna.
Tvåbarnsmamman Sara Dellner är barnmorska och driver kontot @instamorskan på Instagram. Hon brinner för pedagogisk information och vill skapa en trygghet runt graviditeten. I april släpper hon tillsammans med psykologen Erika Baraldi boken ”Gravid! Barnmorskans och psykologens guide till känslorna i gravidkarusellen”. I sitt jobb på barnmorskemottagning i Stockholm är det många samtal om covid-19-vaccinet just nu.
Många är tveksamma för att det finns så lite forskning. Vad säger du till dem?
– Det är helt sant att det finns begränsad forskning givet tiden. Något annat kan vi inte förvänta oss. Mycket forskning trillar redan in, men gällande långtidseffekter får vi naturligt vänta ett tag på resultatet. Det finns dock inget som påvisar att det på något sätt skulle vara farligt att vaccinera sig - tvärtom. Att välja spekulationer framför den faktiska risken, som riskgrupp dessutom, tycker jag är ett djärvt drag. Det är bra att förhålla sig källkritisk, men det är anmärkningsvärt att inte lita på den evidens som finns. Numer har gemene novisa kvinna (eller man) ansett sig blivit experter inom området, så får man ändå se det när man väljer att avstå de faktiska experternas rekommendationer.
Sara Dellner kommenterar 5 vanliga påståenden om vaccinet.
”Jag har hört att vaccinet går över till fostret i magen”
Sara Dellner svarar: Vaccinet återfinns inte hos fostret men de antikroppar du bildar kan passera till fostret och därmed även skydda barnet. På samma sätt som om du naturligt fått en infektion. Moderkakan fungerar som ett filter där den gravidas blod och fostrets normalt aldrig blandas (med undantag för trauma med mera).
”Min kompis fick missfall efter att hon vaccinerat sig”
Sara Dellner svarar: Missfall är vanligt och oftast vet vi inte varför det sker, med eller utan vaccin. Mig veterligen har det inte förekommit fler missfall sedan vi började vaccinera. Vi ska inte glömma bort alla andra virus och yttre faktorer i vår miljö som oavsett pandemi möjligtvis skulle kunna påverka missfallsrisken. Ofta är det även kroppens sätt att avsluta det som aldrig skulle bli, i form av kromosomavvikelser med mer. En rubbning i menscykeln är inte så konstigt egentligen, det kan även en vanlig infektion orsaka.
”Vaccinet kan påverka fertiliteten”
Sara Dellner svarar: Något sånt har vi inte sett, men blanda inte ihop det med en tillfällig mensrubbning. Kroppen reagerar hormonellt, det är våra kemiska signalsystem i kroppen, så det skulle man nästan kunna förvänta sig att det sker hos några individer. Det kan även ske efter andra genomgångna infektioner.
”Även vaccinerade kan bli smittade, så det spelar ingen roll om jag tar vaccinet eller inte”
Sara Dellner svarar: Vi vet att vaccinet skyddar de allra, allra flesta från allvarlig sjukdom. Som gravid är du i en riskgrupp i och med att du i slutet av graviditeten naturligt av graviditetens storlek och fysiologi har en påverkad funktion på andningen. Eftersom covid-19 sätter sig framför allt på luftvägarna riskerar du att bli mer allvarligt sjuk än övriga.
”Jag har tagit två doser. Jag kan lika gärna vänta med den tredje tills bebisen är ute”
Sara Dellner svarar: Effekten av vaccinet håller i sig i ungefär sex månader. Det här är såklart individuellt. Vill du fortsätta att vara skyddad så räcker det inte att säga att du nån gång har tagit ett vaccin utan du behöver fortsätta vaccinera dig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Sara Dellner: Så vet du om faktan är trovärdig:
LÄS OCKSÅ: Experterna: Det här vet vi om gravida och covid-19-vaccin