Vad kan man äta som gravid? Och vad bör man undvika? Vi har tagit hjälp av Livsmedelsverkets experter, här är listan!

Vad kan man äta när man är gravid?

Äta fetaost när man är gravid – kan man det? Och hur är det med ingefära, är det farligt? Vi har frågat Livsmedelsverkets experter vad man får äta och inte äta under graviditeten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Man kan äta det mesta även under graviditeten – så är det faktiskt. Oftast behöver gravida inte ändra särskilt mycket på sina matvanor, om ens något. Men vissa livsmedel kan innehålla mikroorganismer eller andra ämnen som kan skada barnet i magen.

Vår guide är inte komplett, men svarar på många av de frågor vi på redaktionen möter om vad man kan och inte kan äta när man är gravid. Livsmedlen är sorterade i bokstavsordning och råden baseras på rekommendationer från Livsmedelsverket. 

Läs också: Vilka råd och rekommendationerkan man egentligen lita på? Så här säger vetenskapsteoretikern

Innehåll: Vad kan man äta när man är gravid?

A

abborre
agavesirap
algprodukter
alkohol
ansjovis

B

blodig biff
brie

C

camembert
chèvre
chiapudding
coca-cola
crabsticks
curry

E

echinacea
energidryck

F

fetaost
färdig pastasallad
färskost

G

ginseng
gojibär
gorgonzola
gravat kött
gravad lax (och annan gravad fisk)
grevéost
gurkmeja
gädda
gös

H

halloumi
hamburgare
hummer

I

ingefära

J

jordgubbar

K

kaffe
kamomillte
kanel
korv, prickig
kokosolja
kosttillskott
krabba
kryddnejlika
kräftor

L

lax
lakrits
lever
leverpastej
linfrö
löjrom
löskokt ägg

M

musslor

N

naturläkemedel
nässelte

O

odlad fisk
opastöriserad mjölk
ostron

P

parmesan
paté
parmaskinka
persilja
pilgrimsmusslor
prickig korv
psylliumfrön

R

renkött
rosmarin
råbiff
räkor
röding
rödspätta
rökt lax (och annan rökt fisk)
rökt och skivad skinka

S

saffran
salami
saltlakrits
salvia
sardiner
sill
socker
stark mat
strömming
sushi
svärdfisk

T

te (grönt)
te (svart)
tonfisk
torsklever

V

vildfångad lax
vitamintabletter

Å

ål

Ä

ädelost

Ö

örter

A

Äta abborre när man är gravid?

Abborre kan innehålla miljögiftet kvicksilver. Abborre tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Agavesirap

Agavesirap går bra att använda. Livsmedelsverket har inga råd om begränsad användning för gravida.

Algprodukter

Algprodukter som torkade alger kan innehålla mycket jod, och det kan vara skadligt för barnet. Algoljor är dock vanligen fria från jod.

Jod är livsviktigt, men för mycket jod kan störa fostrets mentala och fysiska utveckling. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida och ammande inte överskrider den maximala dagsdosen på 250 mikrogram jod från kosttillskott.

Ibland framgår det på algprodukten hur mycket jod den innehåller. Om det inte framgår bör man ringa producenten och fråga – och avstå från produkten om producenten inte kan ge besked.

Läs mer om jod hos Livsmedelsverket

Dricka alkohol när man är gravid?

Om en gravid kvinna dricker öl, vin eller sprit passerar alkoholen över till barnet via moderkakan. Fostret är känsligt för alkohol. Ingen vet hur stor mängd alkohol fostret klarar innan det skadas. Därför rekommenderas kvinnor att avstå från alkohol så snart de misstänker att de är gravida.

Ansjovis

Ansjovis går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

B

Blodig eller rosa biff när man är gravid?

Kött från lamm, vilt, gris och nöt bör frysas om det ska ätas rosa eller blodigt. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter som kan finnas i köttet. För att man ska vara säker på att hela köttet är genomfruset bör det frysas i tre dygn.

Toxoplasma är inte lika vanligt i nötkött som i kött från lamm, vilt och gris, men nötkött kan innehålla andra bakterier som den blivande mamman kan bli sjuk av, till exempel tarmbakterien ehec. Dessa bakterier förorenar köttets yta i samband med slakt. Det innebär att på en stekt nötbiff av hel muskel som är rosa i mitten så dör bakterierna på ytan (men observera att detta inte gäller för råbiff, som inte alls är värmebehandlad. Råbiff kan alltså innehålla bakterier som till exempel ehec-bakterier, läs mer om detta under rubriken ”Råbiff”).

Brie när man är gravid?

Brieost är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men brieost bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. Brieost som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

C

Camembert

Camembert är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men camembert bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. Camembert som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Chèvre när man är gravid?

Chèvreost är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Den bör därför undvikas när man är gravid, även om risken för infektion är liten. Chèvreost som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Chiapudding

Det finns inget som tyder på att en normal konsumtion av chiafrön är skadlig under graviditet – men den vetenskapliga informationen verkar än så länge vara knapphändig.

Den europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, har utvärderat och godkänt chiafrön som så kallat ”novel food” (nytt livsmedel). Därmed får det användas i bröd till en maxhalt av 5 procent chiafrön. Sådana produkter ska märkas med ”Chiafrö (Salvia hispanica) ingår i produkten”. EFSA säger i sin bedömning att den toxikologiska informationen (det vill säga informationen om eventuell giftighet) är begränsad, men att erfarenhet stärker synen på att chiafrön kan användas som inblandning i bröd utan negativ effekt. Vare sig gravida, ammande eller barn nämns dock specifikt. EFSA uttalar också en viss osäkerhet när det gäller risken för allergi.

Mer info om chiafrön (på engelska).

Kan det vara farligt att äta chiapudding när man är gravid? Läs ovan. Foto: Shutterstock.

Coca-Cola när man är gravid?

Coladrycker innehåller ofta koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein. Det motsvarar cirka två till tre koppar kaffe eller fyra koppar te. Coladrycker innehåller vanligen omkring 10 milligram koffein per deciliter.

Tänk på att även kaffe, energidrycker samt svart och grönt te innehåller koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Crabsticks

Crabsticks går bra att äta när man är gravid. Det kan man variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Curry

Curry är okej att äta för gravida.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

E

Använda echinacea när man är gravid?

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att vara försiktiga med kosttillskott, bland andra sådana med echinacea. Orsaken är att man mycket sällan vet om kosttillskotten kan påverka barnet.

Rekommendationen är att man inte använder kosttillskott utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Energidryck

Energidrycker kan innehålla stora mängder koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag. En burk av de vanligaste energidryckerna på marknaden innehåller omkring 80 milligram koffein, alltså något mer än en kopp kaffe.

Tänk på att även kaffe, coladrycker samt svart och grönt te innehåller koffein – läs mer under respektive rubrik.

F

Fetaost när man är gravid?

Fetaost går bra att äta när man är gravid – om den är färdigförpackad eller i lösvikt gjord av pastöriserad mjölk. Men det rekommenderas att man undviker att äta fetaost av opastöriserad mjölk, eftersom den kan innehålla bakterien listeria. Om fetaosten är gjord av opastöriserad mjölk måste det stå på förpackningen.

All fetaost i matlagning, som upphettats till bubblande het, går dock bra att äta.

Färdig pastasallad

Färdigmat, som pastasallad, går bra att äta när man är gravid – om den inte innehåller gravad eller rökt fisk, charkprodukter, mögel- eller kittost. Men ibland finns det listeriabakterier, som kan föröka sig i kyla, i kyld färdigmat. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan listeriabakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga som är högst omkring en vecka gamla. Titta efter produktionsdatum på förpackningen.

Färskost

Färskostar i ask, som cream cheese, ricotta, cottage cheese och mascarpone, går bra att äta. De är gjorda på pastöriserad mjölk och/eller är upphettade under tillverkningen. Färskost av opastöriserad mjölk är ovanligt men bör undvikas, eftersom den kan innehålla bakterien listeria. Färskost av pastöriserad mjölk går bra att äta. Om färskosten är gjord på opastöriserad mjölk måste det stå på förpackningen.

All färskost i matlaging, som har upphettats till bubblande het, går dock bra att äta.

G

Ginseng

Ginsengprodukter är olämpliga när man är gravid eftersom de kan påverka östrogennivåerna i kroppen. De bör undvikas helt.

Gojibär

Gojibär går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket har inga råd om att begränsa mängden gojibär på grund av graviditet.

Gorgonzola

Gorgonzola är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men gorgonzola bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. All gorgonzola som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Gravat kött

Toxoplasmaparasiten kan finnas i rått kött från lamm, vilt, gris och nöt, men om man fryser köttet i tre dygn dör parasiten. Eftersom gravat kött inte är värmebehandlat kan det dock orsaka besvärliga infektioner av olika magsjukebakterier. Dessa påverkar inte fostret specifikt, men kan påverka allmäntillståndet för mamman.

Gravad lax (och annan gravad fisk)

Gravad lax går bra att äta när man är gravid – om laxen är nytillverkad och nyförpackad, samt om den inte är vildfångad från Östersjön, Vänern eller Vättern (och sådan lax finns sällan i vanliga affärer). Om listeriabakterier finns i fisken så kan de uppnå skadliga nivåer med tiden, eftersom listeria kan föröka sig i kyla och utan syre, till exempel i en vakuumförpackning. I början av hållbarhetstiden är risken liten, men efter en tid i kyl kan gravida som äter av laxen infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Gravad fisk i matlagning som upphettas till rykande het går bra att äta.

För annan gravad fisk gäller samma sak, så länge gravida inte avråds från att äta just den fiskarten (se under respektive rubrik i denna guide).

Grevéost när man är gravid?

Grevéost går bra att äta under graviditeten. Samma sak gäller för andra hårdostar, som till exempel herrgårdsost, gruyère, parmesan, appenzeller och emmentaler – oavsett om osten är gjord av pastöriserad eller opastöriserad mjölk (Anledningen till att listeriabakterier inte kan föröka sig i hårdostar är att det inte finns tillräckligt mycket vatten i dem).

Vilka ostar kan man äta när man är gravid? Foto: Shutterstock.

Gurkmeja

Gurkmeja i maten är helt okej under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Gädda

Gädda kan ha förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Gädda tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk (gädda brukar fiskas av fritidsfiskare).

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk.

Gös under graviditeten?

Gös kan innehålla miljögiftet kvicksilver. Gös tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

H

Halloumi när man är gravid?

Halloumi går bra att äta när man är gravid. (Mozzarella  går också bra .)

Hamburgare

Genomstekta hamburgare går bra att äta under graviditeten. Hamburgare tillverkas av nötkött, och om de inte genomsteks finns en risk att de innehåller bland annat ehec-bakterier som kan ge besvärliga maginfektioner hos alla, inte bara gravida. Bakterien dör dock vid upphettning. Ehec påverkar inte fostret specifikt, men den blivande mammans allmäntillstånd kan påverkas.

Hummer

Hummer går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

I

Ingefära när man är gravid?

Ingefära går bra att äta i normala doser, det vill säga i de mängder som anges i recept för att krydda maträtter och bakverk. Doser som är mycket högre än normal livsmedelsanvändning bör dock undvikas när man är gravid, enligt rekommendation från Livsmedelsverket – detta eftersom ingefära kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

Traditionellt sett har ingefära rykte om sig att kunna orsaka missfall. Det finns inga belägg för det i vetenskaplig litteratur, men i djurstudier har man sett en påverkan på livmodermuskulaturen vid stora intag.

Hur stor mängd ingefära som kan innebära en eventuell risk vid graviditet går inte att säga med säkerhet. Det beror på att det saknas tillförlitliga undersökningar, och på att de biologiskt aktiva ämnena kan variera mellan olika plantor och under olika växtstadier.

J

Jordgubbar

Det finns inget som säger att du ska undvika jordgubbar när du är gravid. Tvärtom, njut av alla härliga bär och frukter – förutom att de är underbart goda ger de järn, folat (folsyra) och många andra nyttigheter, säger Sara Ask, dietist hos Vi Föräldrar.

K

Dricka kaffe när man är gravid?

Kaffe innehåller koffein. Koffein i höga doser, mer än 300 milligram, kan öka risken för missfall och man misstänker att doser redan över 200 milligram kan påverka barnets födelsevikt. Därför bör man som gravid inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag.

Tänk på att även energidrycker, svart och grönt te, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad kan innehålla koffein. Det är den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

200 milligram koffein motsvarar antingen två – tre koppar bryggkaffe (1,5 deciliter per kopp) eller fyra koppar te (2 deciliter per kopp).

Dricka kamomillte när man är gravid?

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att vara försiktiga med örtteer, örtprodukter och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man ofta inte vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att man inte använder sådana produkter utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Kanel

Det går bra att äta kanel under graviditeten, som krydda i maten och i bakverk, men inte som kosttillskott. Kanel innehåller ämnet kumarin som i stora mängder under lång tid kan skada levern. Som vuxen kan man äta 1 tesked kanel om dagen utan risk för leverskada (barn anses kunna äta 1/2 tesked kanel per dag utan risk). Rådet gäller alla, inte bara gravida.

Läs mer om vad Livsmedelsverket skriver om kanel

Kokosolja

Kokosolja går bra att använda när man är gravid. Det är bra att veta att kokosolja inte innehåller de fleromättade fettsyror som är nödvändiga under graviditeten. Men om man vanligen äter fetter med fleromättat fett, som till exempel rapsolja eller bordsfetter gjorda på rapsolja, finns det inget som hindrar att man använder kokosolja i vissa rätter.

Kosttillskott med örter när man är gravid?

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att vara försiktiga med kosttillskott som innehåller örter. Kosttillskott kan vara koncentrerade och innehålla stora mängder av ämnen som inte är säkra när man är gravid. Det är i många fall okänt om sådana produkter kan vara skadliga för fostret. Rekommendationen är att man inte använder sådana kosttillskott utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Krabba

Det vita köttet av krabba, och andra skaldjur, går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna. Smöret i krabban bör man dock undvika eftersom det kan innehålla tungmetallen kadmium (det rådet gäller för alla, inte bara gravida).

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Kryddnejlika

Kryddnejlika som krydda i maten är helt okej.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Kräftor

Kräftor går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

L

Lax

Lax går bra att äta när man är gravid (om den inte är vildfångad, läs mer under frågan om vildfångad lax). Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och väljer olika sorter, både feta och magra.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Lakrits och saltlakrits när man är gravid?

Att äta mycket lakrits under en längre tid kan vara skadligt för alla, inte bara gravida.

Enligt Livsmedelsverket kan en regelbunden och hög lakritskonsumtion (omkring 50 gram lakritskonfekt eller mer per dag) vara skadligt för känsliga personer. Känsligheten för den så kallade glycyrrhizinsyran varierar från person till person, men gravida (och personer med högt blodtryck, hjärtfel och njursjukdomar) kan ha en förhöjd risk.

Symtom kan vara felaktig saltbalans, brist på kalium, högt blodtryck, huvudvärk, viktökning och svullnad på grund av ansamling av vätska (ödem).

50 gram lakrits motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra.

Läs mer om lakrits hos Livsmedelsverket. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Okej att äta lakrits när man är gravid? Foto: Shutterstock

Lever

Lever och leverrätter bör undvikas när man är gravid. Lever innehåller mycket vitamin A som i höga doser kan skada barnet.

Leverpastej när man är gravid?

Leverpastej går bra att äta. Leverrätter bör visserligen undvikas när man är gravid eftersom de innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada barnet. Men leverpastej är okej. Det innehåller inte så mycket lever.

Linfrön

Man kan äta linfrön när man är gravid. Men eftersom linfrö innehåller vätecyanid (blåsyra) rekommenderar Livsmedelverket alla, alltså även icke gravida, att inte äta mer än 1–2 matskedar hela linfrön per dag. Då kan linfröna passera genom kroppen utan att det bildas så mycket vätecyanid. Krossade linfrön rekommenderar Livsmedelsverket däremot att man låter bli helt, eftersom det ännu inte finns tillräckligt med kunskap om hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan.

Mer info från Livsmedelsverket om linfrön

Löjrom

Löjrom går bra att äta när man är gravid.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Löskokt ägg när man är gravid?

Löskokt ägg går bra att äta när man är gravid. Det kan finnas salmonellabakterier i ägg, men i svenska ägg är det mycket ovanligt. Salmonella kan ge besvärliga maginfektioner hos alla, inte bara gravida. Det kan påverka allmäntillståndet hos den blivande mamman, men fostret påverkas inte specifikt. Bakterien dör vid upphettning.

M

Musslor

Musslor kan man variera med för att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan.

Färska musslor måste vara kontrollerade för att så säljas, eftersom de kan innehålla skadliga alggifter, bakterier och virus. Det påverkar visserligen inte påverkar fostret, men kan göra den blivande mamman sjuk och påverka hennes allmäntillstånd negativt.

Livsmedelsverket avråder alla (alltså inte bara gravida) från att äta musslor som har plockats direkt från hav eller strand och som inte är kontrollerade.

När man köper levande musslor (och ostron) ska man alltid se till att förpackningen är märkt med adress till en leveranscentral. Det innebär att musslorna (eller ostronen) är kontrollerade.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

N

Naturläkemedel

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att vara försiktiga med naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man mycket sällan vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att inte använda naturläkemedel utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Dricka nässelte när man är gravid?

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att vara försiktiga med örtteer, örtprodukter och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man sällan vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att man inte använder sådant utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

O

Odlad fisk

Odlad fisk går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter. Odlad fisk innehåller mycket låga halter av miljögifter eftersom de får kontrollerat foder.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Dricka opastöriserad mjölk när man är gravid?

Livsmedelsverket avråder alla, inte bara gravida, från att dricka opastöriserad mjölk, eftersom den kan innehålla skadliga bakterier som ehec, campylobacter och även listeria.

Äta ostron

Ostron går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Ostron måste vara kontrollerade för att få säljas, eftersom de, precis som musslor, kan innehålla skadliga alggifter, bakterier och virus. Det påverkar visserligen inte fostret specifikt, men kan göra den blivande mamman sjuk och påverka hennes allmäntillstånd. Kontrollen innebär att ostron och det vatten de lever i regelbundet undersöks för bakterier och algtoxoner. Däremot finns det ingen regelbunden konrtoll av norovirus, som orsakar vinterkräksjuka. Norovirus är den vanligaste orsaken till att människor  blir matförgiftade av ostron (och musslor). Viruset dör dock vid kraftig upphettning, till exempel kokning. Att äta råa ostron innebär alltså en större risk att bli magsjuk än om de äts upphettade.

Livsmedelsverket avråder alla, alltså inte bara gravida, från att äta ostron som har plockats direkt från hav eller strand och som inte är kontrollerade. När man köper levande ostron (och musslor) bör man se till att förpackningen är märkt med adressen till en leveranscentral. Det innebär att ostronen (och musslorna) är kontrollerade.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

P

Parmesan

Parmesanost går bra att äta när man är gravid. Eftersom den är en hårdost kan den ätas även om den är gjord på opastöriserad mjölk.

Paté

Paté är en kall färdigrätt som gravida kan äta om den är nytillverkad, det vill säga inom en vecka efter att den förpackades. Därefter kan patén ätas om den upphettas till rykande het.

Parmaskinka när man är gravid?

Parmaskinka bör frysas i minst tre dygn innan man äter den som gravid. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Parmaskinka som i matlagning upphettas till rykande het går dock bra att äta utan att den först har frysts.

Persilja

Persilja är helt okej att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor kan man variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Prickig korv/medvurst

Prickig korv/medvurst går bra att äta när man är gravid, men titta alltid på produktionsdatum och välj korv som varit förpackad högst en vecka. Eftersom medvurst ofta är kallrökt behöver den frysas i minst tre dygn innan man äter den som gravid – då dör eventuella toxoplasmaparasiter.

Skivat köttpålägg som har varit förpackat i mer än en vecka kan också innehålla bakterien listeria. Listeriabakterier kan föröka sig i kyla. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan bakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Prickig korv/medvurst som i matlagning har upphettats till rykande het går alltid bra att äta.

Psylliumfrön

Psylliumfrön går bra att äta under graviditeten. Det har förekommit enstaka fall av allergiska reaktioner, men så vitt man vet är psyllium inte giftigt.

Eftersom psyllium har en svällande effekt är det viktigt att fröna intas med rikligt med vätska.

R

Renkött

Renkött går bra att äta under graviditeten.

Rosmarin

Rosmarin går bra att äta under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Råbiff när man är gravid?

Råbiff görs på oupphettat nötkött. Nötkött kan innehålla bakerier som till exempel ehec och det finns ckså en liten risk för parasiten toxoplasma. Toxoplasma dör om köttet fryses i minst tre dygn, men ehec-bakterierna överlever. Ehec kan orsaka besvärliga maginfektioner hos alla, inte bara gravida. Det påverkar inte fostret specifikt, men kan påverka allmäntillståndet för mamman. Både toxoplasma och ehec dör vid upphettning.

Räkor

Räkor och andra skaldjur går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Röding

Om gravida kan äta röding beror på var rödingen är fångad och om den är odlad eller inte.

Vildfångad röding från Vättern innehåller förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör kvinnor i barnafödande ålder (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta den mer än 2–3 gånger per år.

Odlad röding går bra att äta oavsett var den är fångad, eftersom den får kontrollerat foder med låga halter miljögifter. Röding som är fångad i fjällsjöar går också bra att äta, men det kan vara bra att höra av sig till kommunen eller länsstyrelsen för att kontrollera så att det inte finns någon lokal förorening som kan ha påverkat fisken.

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Rödspätta

Rödspätta går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Rökt lax (och annan rökt fisk)

Rökt lax går bra att äta när man är gravid – om laxen är nyrökt och nyförpackad, samt om den inte är vildfångad i Östersjön, Vänern eller Vättern (och sådan lax finns sällan i vanliga affärer). Om listeriabakterier finns i fisken kan de uppnå skadliga nivåer med tiden, eftersom listeria kan föröka sig i kyla och utan syre. I början av hållbarhetstiden är det ingen hälsorisk, men efter en tid i kyl kan gravida som äter av laxen infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Kika efter produktionsdatum på förpackningen. Rökt lax som i matlagning har upphettats till rykande het går bra att äta.

För annan rökt fisk gäller samma sak, så länge gravida inte avråds från att äta just den fisken (se under respektive rubrik i denna guide).

Rökt, skivad skinka

Varmrökt, skivad skinka som är nyförpackad går bra att äta när man är gravid. Titta alltid på produktionsdatum och välj en skinka som varit förpackad högst en vecka. Skivat köttpålätt som har varit förpackat mer än en vecka kan innehålla bakterien listeria. Listeriabakterier kan föröka sig i kyla. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan bakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Skivad skinka som i matlagning har upphettats till rykande het går bra att äta.

Kallrökt skinka bör även frysas i minst tre dygn för att eventuella toxoplasmaparasiter ska dö.

S

Saffran

Det cirkulerar uppgifter om att saffran skulle vara farligt för gravida. Det stämmer inte. Den mängd saffran som används i matlagning och bakverk är helt ofarlig, även för gravida (och kvinnor som ammar).

Varifrån uppgifterna om farligheten med saffran kommer vet man inte, men det kan vara ett missförstånd som grundar sig i att mycket höga doser av saffran – liksom många andra kryddor – kan vara hälsofarligt. Men normal användning är alltså helt okej.

Salami när man är gravid?

Det går bra att äta salami när man är gravid om den har varit fryst i tre dygn. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter.

Salvia

Salvia går bra att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Sardiner

Sardiner går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Sill

Sill, till exempel inlagd sill, går oftast bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar mellan feta och magra sorter.

Sill/Strömming och andra feta Östersjöfiskar (som ål och vildfångad lax eller öring) kan ha förhöjda halter av miljögifterna dioxinj och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta dem mer än 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk (eftersom sill/strömming brukar fiskas av fritidsfiskare).

Den sill som säljs i butik kommer oftast inte från Östersjön.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Socker

Socker är inte farligt i sig. Men socker – och därmed söta drycker, godis, glass, bakverk, snacks och liknande – ger många kalorier men ingen näring. Att äta mycket socker kan därmed göra att man går upp mycket i vikt vilket kan öka riskerna vid graviditet och förlossning, eller att man inte får i sig tillräckligt med näring från övrig mat.

Stark mat

Stark mat går bra att äta under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Strömming när man är gravid?

Strömming och andra feta Östersjöfiskar (som ål och vildfångad lax eller öring) kan ha förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta dem mer än 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk (eftersom strömming brukar fiskas av fritidsfiskare).

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket

Sushi

Sushi går bra att äta när man är gravid, men välj nygjord sushi. Det brukar dock inte vara något problem – hållbarhetstiden för sushi är så kort. Listeriabakterier hinner inte föröka sig innan sushin är skämd.

Svärdfisk

Svärdfisk har förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Svärdfisk tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

T

Te (grönt te)

Grönt te innehåller koffein (något mindre än svart te). Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag.

Utifrån mängden koffein är det okej att dricka fyra koppar te (2 dl/kopp) per dag, enligt Livsmedelsverket. Grönt te i form av extrakt har visat sig kunna orsaka leverproblem, vilket innebär att något i det gröna teet, utöver koffeinet, kan ha en negativ effekt. Man vet ännu inte om detta är relevant för en måttlig konsumtion av grönt te under graviditet eller om det skulle kunna ha en effekt på fostret.

Tänk på att även kaffe, coladrycker, energidrycker och svart te innehåller koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Te (svart te)

Te innehåller koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag. Det motsvarar fyra koppar te (2 dl/kopp).

Tänk på att även kaffe, coladrycker, energidrycker och grönt te innehåller koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Tonfisk när man är gravid?

Tonfisk som är färsk eller fryst kan ha förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Sådan tonfisk tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Tonfisk på burk kan man däremot variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan, eftersom den görs av andra, mindre arter än den tonfisk som äts färsk eller fryst.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket

Torsklever

Torsklever bör undvikas under graviditet eftersom det innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada barnet.

Torsklever kan även innehålla miljögifter som dioxiner och PCB.

Pcb och dioxin bör i möjligaste mån undvikas  även under amning och för barn och ungdomar, läs mer om det hos Livsmedelsverket.

V

Vildfångad lax

Vildfångad lax och andra feta Östersjöfiskar (som öring, strömming och ål) kan ha förhöjda halter av miljögifterna kvicksilver, dioxin och PCB. Vildfångad lax från Östersjön, Vänern och Vättern tillhör därför de fiskar som fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt för dem som regelbundet äter egenfångad fisk.

Vildfångad lax från Atlanten eller Stilla havet kan man däremot variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Vitamintabletter

Vitamintabletter är okej. Men diskutera gärna med en barnmorska eller läkare – i många fall äter man vitaminer eller mineraler ”för säkerhets skull”, trots att man kanske redan får i sig det man behöver via maten. Om man tar vitamintabletter är det mycket viktigt att följa doseringsanvisningen och undvika överdosering. Kontrollera också att tabletterna innehåller högst 1 milligram vitamin A per dagsdos.

Å

Ål

Ål och andra feta Östersjöfiskar (som strömming och vildfångad lax eller öring) kan ha förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta dem mer än 2–3 gånger per år.

Ål är också en av de fiskarter som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, och sådana fiskar bör gravida och ammande inte heller äta mer än 2–3 gånger per år.

Ål är dessutom mycket olämpligt att äta på grund av att den är starkt utrotningshotad.

Läs mer om fisk, skaldjur och fiskprodukter hos Livsmedelsverket.

Ä

Ädelost i tub eller ask

Ädelost och annan bredbar ost i tub och ask räknas som smältost – och smältost går bra att äta under graviditeten.

Ö

Örter i maten när man är gravid?

Örter och örtkryddor går bra att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Källor och faktagranskning:

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Christina Lantz, mikrobiolog, Vendela Roos, toxikolog, och Åsa Rosengren, mikrobiolog. Samtliga arbetar vid Livsmedelsverket.

Läs också: 10 råd om mat som alla gravida behöver känna till

Viktigt att tänka på när man är gravid

Välj fisk utan miljögifter
Fisk och skaldjur innehåller vitamin D, jod och selen, och fet fisk är rik på omega 3, vilket är extra viktigt under graviditeten. Ät gärna fisk upp emot tre gånger i veckan, och välj både feta och magra sorter.

Det finns inga fiskar som ska undvikas helt när man är gravid eller ammar. Några fiskar kan dock innehålla högre halter av miljögifter, som kan vara skadliga för barn. De fiskarna ska därför inte ätas så ofta.

Fet fisk från framför allt Östersjön kan innehålla mycket dioxiner och PCB. Den som är gravid, ammar, är under 18 år eller kanske kommer att bli gravid i framtiden bör inte äta dessa fiskar mer än 2–3 gånger per år.

Läs mer om råden om fisk hos Livsmedelsverket

Se upp för listeria
Listeriabakterien finns i naturen och finns därför i flera livsmedelsråvaror, speciellt där bakterien kan föröka sig under produktionen, som när man mognar kitt och mögelostar, eller i charkvaror som närmar sig utgångsdatum.

Kolla både förpackningsdatum och utgångsdatum på charkvaror, kall färdigmat och vakuumförpackade varor.

Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk och kitt- och mögelostar (som gorgonzola, brie, chèvre och taleggio).

Listeria ger influensaliknande symtom som i värsta fall kan leda till missfall, men det är mycket ovanligt.

Undvik toxoplasma
Toxoplasma är en parasit som finns bland både djur och människor. Vanligast är att människan smittas av katter genom deras avföring. Gravida ska därför helt undvika att rensa i kattlådan.

Kött från får och gris är de vanligaste smittkällorna när det gäller matvaror. Undvik rått eller rosa kött; det ska vara helt genomstekt. Skölj av frukt och grönsaker.

Parasiten dör vid upphettning (minst 65 grader) eller djupfrysning (minst 18 grader) i minst tre dagar.

Symtomen vid toxoplasmainfektion varierar, men vanligast är feber, huvud- och muskelvärk och svullna lymfkörtlar. Om parasiten sprids till barnet kan den ge skador på hjärnan, synen eller hörseln och i värsta fall orsaka missfall.

Källa: Livsmedelsverket.

Har du fler frågor om mat under graviditeten?

Livsmedelsverkets frågeforum för gravida.

Livsmedelsverkets kostråd för gravida.

Aktuellt just nu