Vilka tidiga gravidsymptom stämmer in på dig? Foto: Istock

14 tidiga tecken på att du är gravid

Hoppas du att du är gravid, men det är lite för tidigt för att göra ett graviditetstest? Här är 14 tidiga gravidsymptom som indikerar att du väntar barn.

mamaredaktionen

Tidiga tecken på att du är gravid – innehåll

Scrolla ned för mer utförliga beskrivningar.

1. Ömmande bröst

2. Illamående

3. Trötthet

4. Ökade flytningar

5. Humörsvängningar

6. Maten smakar inte

7. Nidblödning

8. Känsligt luktsinne

9. Ökad kissnödighet

10. Magont

11. Cravings

12. Yrsel

13. Förstoppad och svullen mage

14. Utebliven mens

Trötthet är ett klassiskt tidigt symptom på graviditet.

Mer om tidiga gravidsymptom

1. Ömmande bröst

Ett av de tidigaste tecknen på att du är gravid brukar vara att brösten ömmar. De kan kännas lite större och tyngre, vårtgårdarna kan mörkna något och blodådror kan bli mer framträdande.

2. Illamående

Det är mycket vanligt att må illa i början av graviditeten. Det är särskilt vanligt att må illa om morgnarna, men för många kommer illamåendet när som helst på dagen. Illamåendet brukar vara som värst under första trimestern för att sedan avta.

3. Trötthet

En överväldigande trötthet är ett vanligt gravidsymtom. Tröttheten beror på stigande hormonnivåer och de flesta känner sig piggare efter första trimestern.

4. Ökade flytningar

Den ökade mängden av hormonet östrogen som du får när du är gravid kan ge mer flytningar.

5. Humörsvängningar

Blir du arg oftare än vanligt? Gråter för saker som du normalt inte skulle gråta till. Humörsvängningar är ett vanligt gravidsymptom och de beror som så mycket annat på hormonerna.

Allt är inte glass och ballonger den första trimestern.

6. Mat smakar äckligt

Känns kaffe som det äckligaste som finns trots att du normalt sett är en kaffeälskare? Smakar dina favoriträtter inte längre gott? Har du en smak av metall i munnen? Många upplever förändrade smakupplevelser i början av graviditeten.

7. Nidblödning

Nidblödning är en liten blödning som utlöses när ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen, den brukar komma några dagar innan du ska ha mens.

8. Känsligt luktsinne

Många upplever att saker (och människor) luktar värre än vanligt i början av graviditeten. Att åka kollektivt kan vara en utmaning.

9. Ökad kissnödighet

Kissar du mycket oftare, även på natten? Kroppen producerar mer urin när du är gravid. Livmodern kan också trycka på mot urinblåsan och få dig att känna dig kissnödig.

10. Magont

Den växande livmodern kan ge upphov till en molande magsmärta som påminner om mensvärk. I normala fall är smärtorna ofarliga, men i mer ovanliga fall kan smärtan härröra från ett utomkvedshavandeskap. Kontakta läkare om du är orolig.

11. Cravings

Om du plötsligt blir ovanligt sugen på vissa livsmedel, till exempel citron, kan det vara ett tecken på graviditet.

Många kvinnor blir sugna på citrus in början av graviditeten.

12. Yrsel

Att känna sig yr eller till och med svimfärdig är vanligt i början av graviditeten och beror på lågt blodtryck eller lågt blodsocker.

13. Förstoppad och svullen mage

När du är gravid producerar kroppen extra progesteron. Det påverkar matsmältningssystemet och kan göra dig trög i magen. Det kan också påverka dig tvärtom, så att du i stället blir lös i magen.

14. Utebliven mens

Att mensen inte kommer när den ska är förmodligen det tydligaste tecknet på att du är gravid. Dags att göra ett graviditetstest!

Av: Anne Kolehmainen, uppdaterad av Lisa Nylén

Psst! Mer spännande läsning om tidiga tecken på graviditet hittar du här: Barnmorskans erfarenheter av tidiga gravidsymptom: ”Då kan du som tidigast känna en graviditet

Missa aldrig några gravid-artiklar – besök mama.nu varje dag!