Kan jag sola som gravid? + Allt du vill veta om pigmentfläckar

Vad är en graviditetsmask? Varför uppstår bruna fläckar i ansiktet och hur kan man bli av med dem? mamas skönhetsredaktör CARIN CARLGREN har tagit reda på allt du vill veta om pigmentfläckar och hur man solar som gravid.

Den perfekta sysslan för en gravid kvinna med tunga ben är väl att sitta i en solstol och ta det lugnt? Eller hur var det nu, hur försiktig måste man vara i solen under de här hormonstinna nio månaderna egentligen? mama har pratat med tre hudterapeuter och en makeupartist och ställt ALLA frågor du vill ha svar på när det gäller solskydd och pigmentfläckar under din tid som preggo.

Kan jag sola som gravid?

Experten svarar:

– Man ska vara väldigt försiktig i solen när man är gravid. När mängden östrogen ökar stimuleras melaninproduktionen, som fiffigt nog gör bröstvårtorna mörkare för att barnet enklare ska hitta, men tyvärr kan denna ökning av melanin även ge Melasma som visar sig i bruna fläckar i panna, på kinder och överläpp. Ca 70 procent av alla gravida får Melasma och detta blir mer framträdande i solen, säger hudterapeuten ­Maria Nilsson som driver salongen ByMani.

Vilket typ av solskydd behöver man?

Experten svarar:

– Använd hög Spf och solhatt om du vill undvika, och förebygga, missprydande fläckar. Då många av oss får pigmenteringar och speciellt just under graviditeten så räcker inte alltid att enbart förlita oss på bara solskyddet, då inget solskydd ger 100% täckning, utan min rekommendation är att investera i en solhatt för att skydda ansiktet och att njuta istället av skuggan när solen är som starkast. En annan sak man bör tänka på under denna relativt korta period under vårt liv när vi är gravida och ammar är att göra uppehåll med kraftfulla produkter, såsom retinol. Jag tycker också att man kan ställa syrorna på hyllan, eftersom huden kan bli extra känslig, säger hudterapeuten Lovisa Hedlund.

Varför får man pigmentfläckar?

Experten svarar:

– Hyperpigmenteringar är hudens naturliga process för att skydda sig emot UV-strålning, och du är extra känslig om du har hormonella förändringar. Pigmenteringarna triggas av solexponering, ålder, arv, ljussensibiliserande läkemedel och produkter (till exempel vissa anti-inflammatoriska läkemedel och bergamot), säger Lena Claesson som är Medical Esthetician*.

Hur känner man igen melasma?

Experten svarar:

– Hormonella förändringar, melasma, är pigmentfläckar som oftast är symmetriska med en oregelbunden färg. Det är vanligt att gravida drabbas, men det är även vanligt hos dem som använder preventivmedel och hormonersättning. Post-inflammatorisk hyperpigmentering är vanligare på mörkare hudtyper och uppkommer oftast där huden har varit skadad och inte hunnit läka ut.

Läs också BB creams med solskydd som boostar och skyddar ansiktet – bäst i test

Hormonella förändrar kan leda till melsama. Undvik kraftiga produkter med syra under soliga dagar och skydda ansiktet med hatt och solkräm.

Vad är en graviditetsmask?

Experten svarar:  

– Mycket solljus och annan ultraviolett strålning förvärrar melasma och den blir mörkare, då kan det uppstå kloasma, som betyder ”graviditetsmask”. Högt solskydd hindrar att melasman uppstår eller förvärras.

Är man extra känslig för pigmentfläckar även under amning?

Experten svarar:

– Ja, man misstänker att de hormonförändringar som sker under graviditet och amning utlöser melasma.

Kan pigmentfläckar sitta olika djupt, vad beror det på i så fall?

Experten svarar:

– Ja, och det beror bland annat på hur länge de har suttit och vilken typ av pigmentering det är. Epidermala fläckar, som sitter i överhuden, är ytligare och är därför oftast lättare att behandla medans dermala fläckar, som sitter djupare ned i huden, kan ta längre tid att få bort. Men hjälp av en lampa med UV-ljus kan man se hur djupt en pigmentering sitter och på så vis lägga patientens förväntningar av behandlingen på rätt nivå.

Hur kan man behandla pigmentfläckar hemma?

Experten svarar:

– Det finns flera olika hemvårdsprodukter som behandlar hyperpigmentering. Mesoestetic släppte förra året en hemvårdsserie bestående av två produkter, melan tran3x gel cream och melan tran3x concentrate. Dessa två produkter är effektiva och säkra att använda under graviditet och amning, samt passar alla hudtyper!

Mesoestetic Home Performance mean tran3X Depigmenting gel cream 50 ml.

Läs mer och köp här.

Mesoestetic home performance mean tran3X Concentrate 30 ml.

Läs mer och köp här. 

Vilka behandlingar fungerar för att bli av med pigmentfläckar?

Experten svarar:

– Idag finns riktigt bra behandlingar på salong, som kemiska peels, cryoterapi och olika laserbehandlingar. Hitta kliniker som är certifierade att behandla pigment för få korrekt hjälp.

– Välj gärna behandling som både korrigerar de synliga pigmentfläckarna och som går ner och hämmar pigmenteringprocessen, så att du reglerar själva problematiken. Det är också väldigt viktigt att välja en behandling som är säker att använda på alla hudtyper på fitzpatrick-skalan och därför skulle jag varmt rekommendera cosmelan som är en världsledande behandling mot pigmenteringsproblematik, säger Lena Claesson.

Hur sminkar jag över pigmentfläckar?

Experten svarar:

– Välj en färgkorrigerande concealer anpassad efter nyansen på pigmentfläckarna. Om du vill täcka en pigmentfläck som går i brunt rekommenderar jag att använda en persikofärgad eller rosa/orange concealer, säger makeupartisten Robin Werner.

– Om fläcken går i en mer röd ton, så rekommenderar jag en pistagegrön eller en mer gyllene, beige concealer.

– Använd concealern på fläcken, pudra lite lätt med ett transparent puder och applicera sedan din foundation, för att vara säker på att produkten sitter kvar där den ska.

– Tänk på att inte välja en för ljus concealer, då det kan bli grått, och inte för mörkt då det kan framhäva fläcken mer än vad det döljer. Och ja, det går utmärkt att blanda sina concealers.

*Lena är utbildad i USA, där har hon gått en utbildning som fokuserar både på medicin och hud, därav titeln. 

Läs också: 5 konkreta tips för att skydda dina barn från värmen

 

Missa inga skönhetsartiklar – gå in på mama.nu varje dag!

Aktuellt just nu