Snopp eller navelsträng? Så tolkar du ultraljudsbilderna

Många ser fram emot ultraljudsundersökningen som man får omkring vecka 18. Men vad är det egentligen barnmorskan tittar efter, och vad kan man se själv? Vi Föräldrar hjälper dig tolka ultraljudsbilden på din bebis i magen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kanske är rutinultraljudet omkring vecka 18 första gången du får se din bebis. Många gånger snurrar tankarna inför besöket. Kommer allt att vara bra? Kommer hen att ha ett hjärta som slår som det ska? Tio fingrar och tio tår?

– Det är helt naturligt att man är lite orolig inför ett ultraljud. Och det är en medicinsk bedömning vi gör, så visst kan det hända att vi upptäcker saker som inte är som de ska – och det är ju hela meningen med undersökningen. Men man ska veta att det bara är ungefär två procent av alla barn som har någon form av avvikelse, så jag tycker nog att man har all anledning att försöka glädja sig åt att för första gången se sitt barn på bild, säger Maria Kloow, barnmorska och verksamhetschef på Ultragyn i Stockholm, som jobbat med ultraljudsundersökningar i över 20 år.

Läs också: Kan ultraljud under graviditeten vara farligt?

Vad kan man se på ultraljudsbilden?

Rutinultraljudsundersökningen syftar till att datera graviditeten, så att man till exempel vid en för tidig förlossning vet hur gammalt barnet är, och för att man ska veta när det är dags att sätta igång en kvinna som har gått över tiden. Barnmorskan tittar också på moderkakans placering; om den ligger nära eller framför den inre livmodermunnen görs en ny undersökning i vecka 32, och ligger den då fortfarande i vägen måste kvinnan förlösas med kejsarsnitt.

Vid undersökningen kan man också se antalet foster och göra en anatomisk bedömning av det (eller av dem om det är tvillingar eller fler).

Vi ser efter så att allt ser normalt ut med exempelvis hjärnan och hjärtat

– Vi ser efter så att allt ser normalt ut med exempelvis hjärnan, hjärtat, ryggraden och buken, eftersom en avvikelse där kan vara en indikation på till exempel kromosomavvikelse, säger Maria Kloow.

– Tanken är såklart att man vid upptäckten av en avvikelse bättre ska kunna planera och förbereda för den vård bebisen behöver när den föds. Det är alltid så att ju mer kunskap vi har desto bättre förberedda kan vi vara.

Kan man se barnets kön på ultraljudsbilden?

Och så tittar ni väl efter det som många kanske är spända på – könet?

– Det ingår egentligen inte i undersökningen men om vi ser det, och föräldern vill veta, berättar vi det såklart. Och i de allra flesta fall, om inte navelsträngen ligger i vägen eller om barnet ligger i skräddarställning, så går det bra att se.

Och hur säker kan man vara på att den bedömningen blir rätt?

– Om vi kan se könet vet vi också vilken sort det är. Men ibland kan vi som sagt inte se det på bilderna och då kan vi heller inte tala om det, säger Maria Kloow.

Är det ofarligt för fostret att göra ultraljud?

– Det finns inga studier som visar att det skulle vara farligt. Samtidigt vet man att varje ultraljud innebär en värmeökning för fostret, och rekommendationen är att man till exempel inte ska göra ultraljud om man har feber. Så nej, det är inte farligt, men vi rekommenderar ändå att man bara gör ultraljud när det finns medicinska skäl.

Läs också: Slempropp, blödning eller värkar – 4 tecken på att förlossningen är nära

 

Första bilden på på barnet

– det här kan du se på ultraljudsbilderna!

Maria Kloow, barnmorska och verksamhetschef på Ultragyn i Stockholm, kommenterar.

Lillhjärnan på ultraljudsbilden

På lillhjärnan kan man avgöra hur långt gången graviditeten är.

Maria Klow: ”Här bak ser vi lillhjärnan. Storleken på den visar hur långt graviditeten är gången. Vi tittar också på strukturen och efter att det inte är för mycket vätska i huvudet.”

Fötterna på ultraljudsbilden

Hur ser vinkeln på foten ut? Det kollar barnmorskan.

Maria Kloow: ”När det gäller fötterna tittar vi på om vinklarna är raka, det vill säga att barnet inte har vridfot. Om det skulle vara så kan det vara ett isolerat fenomen, men det kan också vara en signal på att det finns risk för andra avvikelser.”

Läpp, överläpp och näsborrar på ultraljudsbilden

Här ser man bebisens näsborrar, bland annat.

Maria Klow: ”Här ser vi underläpp, överläpp och näsborrar. På de här bilderna kontrollerar vi att det inte förekommer någon läpp- eller käkspalt, eftersom det kan indikera annan avvikelse.”

LÄS OCKSÅ: Graviditet och vikt – hur mycket ska man gå upp?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!