Mitten av graviditeten? Dags att få en glimt av bebisen i magen. Foto: iStock

Så går ett rutinultraljud (RUL) till

Som gravid erbjuds du att göra rutinultraljud, RUL, i vecka 18–20. Under ultraljudet fastställer barnmorskan eller läkaren ditt BF-datum, kontrollerar var moderkakan ligger och tittar närmare på bebisen för att utesluta eventuella avvikelser. Så här går det till!

Rutinultraljudet är för många det första ultraljudet som görs under en graviditet, om man inte gjort KUB-test några veckor tidigare (vilka som erbjuds det senare varierar mellan olika regioner). 

Anledningen till att RUL görs mellan vecka 18 och 20 är att det kan vara svårt att se alla organ tidigare i graviditeten och efter vecka 22 växer bebisar så olika att det är svårt att fastställa hur många veckor bebisen faktiskt är. 

Så går rutinultraljudet till

Du kallas till rutinultraljud efter att din barnmorska skickat en remiss. Besöket är gratis och frivilligt men ungefär 97 procent av alla gravida gör det. Det kan vara bra att ha lite kiss i blåsan när man gör ultraljudet, det hjälper nämligen till att trycka upp livmodern så att fostret syns bättre. Men om du behövde gå på toaletten i väntrummet (man är ju kanske lite nervös OCH gravid liksom, hallå!) gör det ingenting. I övrigt behöver du inte förbereda dig på något speciellt sätt.

Under besöket får du ligga på en brits med magen i vädret. Oftast är det en specialutbildad barnmorska som utför ultraljudet och hen kommer då att klicka ut gelé på magen (det är lite kallt till en början!). Gelén gör så att bilden blir skarpare och bättre. Sedan för barnmorskan den så kallade ultraljudsgivaren kring olika ställen på magen. Hen kommer att berätta för dig vad hen gör och ser och du kan följa med genom att titta på en skärm samtidigt. 

Om fostret mår bra kommer du att kunna se och höra hjärtat slå, se hur bebisen rör på sig och urskilja kroppsdelar som ansikte, ryggrad, ben, armar och händer. 

Varför gör man rutinultraljud (RUL)?

Rutinultraljudet har ett medicinskt syfte och den som utför det kommer att:

Datera graviditeten (ditt BF-datum kan ändras och då stämmer det nya datumet bättre än det du fick beräknat utifrån sista mensen)
Bekräfta om det finns ett eller flera foster
Ta reda på moderkakans placering
Bedöma mängden fostervatten
Göra en noggrann genomgång av fostrets anatomi för att utesluta grava avvikelser

Avvikelser vid rutinultraljud

98 procent av alla rutinultraljud är normala. Mindre än två procent av alla RUL visar på avvikelser. 

Om barnmorskan eller läkaren som gör ultraljudet upptäcker en missbildning behöver det inte vara något allvarligt. Mindre allvarliga missbildningar kan åtgärdas efter att barnet har fötts. 

Om den som gör ultraljudet misstänker en allvarligare avvikelse, görs ofta fler ultraljud och eventuellt fler prover för att bestämma diagnos och prognos för bebisen. 

För många gravida är rutinultraljudet första ”mötet” med bebisen och många kliniker erbjuder dig att köpa med ett par bilder och eventuellt en filmsnutt från ultraljudet. Foto: Getty Images

Ta reda på kön vid RUL

Vid den här tiden i graviditeten är det ofta möjligt att se vad bebisen har för kön. Mängden fostervatten och bebisens position i magen kan dock göra det svårt att se. Om den som utför ultraljudet tycker sig kunna se kommer du att få veta, om du vill. 

Källa: 1177.se, Nerikes Allehanda, Läkartidningen, SBU, Akademiska sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Dags att packa BB-väskan – checklista med allt du behöver (glöm inte laddaren!)

LÄS OCKSÅ: Namninspiration! Botanisera bland 100-tals vanliga och ovanliga namn