Rekordfå kvinnor röker under graviditeten

I början av 1980-talet rökte ungefär var tredje gravid i Sverige. I dag har siffran minskat till var tjugonde.

I början av 1980-talet rökte 31, 4 procent av alla gravida. 2013 hade den siffran sjunkit till 5,6 procent. Det visar siffror som DN har tagit fram från det medicinska födelseregistret.– Det är en mycket positiv utveckling eftersom rökning har en så skadlig effekt på fostret, säger Olof Stephansson, överläkare och docent vid Karolinska institutet till DN.

Orsaken till den kraftiga minskningen tros vara de satsningar som gjorts kring rådgivning till gravida och den massmediala uppmärksamhet frågan fått.  – Kvinnor i Sverige vet att man inte ska röka under graviditeten - det är så etablerat. När riskerna med rökning kunde kopplas till plötslig spädbarnsdöd sjönk andelen rökare ytterligare, säger Catharina Zätterström, barnmorska och ledamot i Barnmorskeförbundet till DN.

Bland vissa grupper av gravida kvarstår dock problemet med rökning. Drygt 12 procent av försföderskorna under 24 år röker dagligen. Även bland utrikesfödda är andelen rökare högre.

Rökning under graviditeten ökar risken för bland annat missfall, moderkaksavlossning och dålig fostertillväxt. De flesta av de farliga ämnena i tobaksröken passerar över till fostret. Fostret får till och med i sig mer nikotin än mamman.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!