Hur många barn föds på BF, den beräknade förlossningsdagen? Foto: JESSICA GOW / TT / NA / TT NYHETSBYR¿ÖN / TT NYHETSBYRvÖN

När kommer bebisen? Vi har kollat statistiken

Hur många barn föds på BF, den beräknade förlossningsdagen? Inte ens 5 av 100, enligt statistik som Socialstyrelsen har tagit fram för Vi Föräldrars räkning.

Det här får du veta i artikeln

hur vanligt (eller ovanligt) det är att bebisar föds på BF (beräknad förlossningsdag)

under vilka dagar det är vanligast att bebisar föds (det är inte på BF!)

att de flesta – men inte alla –bebisar  ändå föds under perioden två veckor före till två veckor efter BF

Alla som väntar barn får ett Beräknat Förlossningsdatum (räkna ut ditt här!) – eller BF, som barnmorskorna säger. Ett datum som man ser fram emot (eller bävar inför), som man kanske laddar med såväl förhoppningar som farhågor.

Visst, man vet att man ska ta det beräknade förlossningsdatumet med en nypa
 – eller en hel näve – salt. Man vet att det i verkligheten ska tolkas som
 plus minus två veckor
 och att det enda man
 kan säga är att de flesta
 bebisar föds någon gång
 under denna fyraveckorsperiod.

Men ändå – blir det inte ett särskilt skimmer kring det där beräknade förlossningsdatumet? Blir det inte kring det som allting kretsar? Alla förbehåll till trots, gör vi inte det datumet till Dagen När Barnet Ska Komma?

Läs också: När på dygnet föds flest barn? 

När föds barnet?

Då undrar man ju hur det är, i verkligheten. Hur många barn föds på det beräknade förlossningsdatumet?

Inte många, visade det sig när Vi Föräldrar specialbeställde statistik från Socialstyrelsen. Faktiskt bara 4,5 procent. Eller, för att vara lite mer detaljerad, 4,3 procent av de barn som föds av förstföderskor och 4,7 procent av de barn som föds av omföderskor.

Foto: Medicinska födelseregistret.

Det beräknade förlossningsdatumet är inte ens den dag när det föds flest barn. Totalt sett föds flest barn under var och en av de tre närmaste dagarna efter BF. Om man bara tittar på förstföderskor föds det lika många barn dagen efter BF som på själva BF, och fler under var och en av de fyra närmaste dagarna efter BF och dagen därpå.

70 procent av alla barn föds inte under veckan kring det beräknade förlossningsdatumet, det vill säga på BF samt tre dagar före och tre dagar efter BF. Nästan hälften, omkring 45 procent, föds varken veckan före eller efter BF.

Flest föds i veckorna kring BF

Men de flesta bebisar föds ändå på BF plus minus två veckor, precis som barnmorskorna brukar säga. Drygt 87 procent föds någon gång under den fyraveckorsperiod (från och med graviditetsvecka 38 till och med graviditetsvecka 41).

Läs också: Packa BB-väskan – det här är bra att ha med till förlossningen 

Foto: Medicinska födelseregistret.