En bebis där inne i magen – och i den gravida kroppen händer mycket som påverkar hur man mår. Foto: Caleb George/Unsplash

Det här händer i din gravida kropp

I den gravida kroppen händer massor – utöver att det växer en bebis där. Och allt som händer kan få den som är gravid att må dåligt. Men varför? Har det någon funktion? Och hur kan man lindra?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Plötsligt lockar inte doften av kaffe längre. Den kväljer. Eller så har man kanske ont i bäckenet. Eller måste kissa stup i kvarten, eller har börjat snarka.

Att vara gravid innebär för många att uppleva åtminstone något gravidbesvär, och ofta flera. Men varför?

Varje enskilt graviditetsbesvär har inte något direkt syfte för graviditeten, men ofta är det en bieffekt av något som verkligen har ett syfte, något som på riktigt är viktigt för bebisen i magen, berättar Anna-Karin Wikström, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Anna-Karin Wikström, professor och överläkare, Uppsala.

Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen. Det är bra. Det underlättar för fostret att få den näring och det syre det behöver.

Men för att kunna ta hand om den ökade blodmängden vidgas kroppens blodkärl. Det i sin tur gör att slemhinnorna svullnar, och den processen ligger bakom flera graviditetsbesvär, till exempel täppt näsa, snarkningar och svullna fötter och ben.

Organen utsätts för stora förändringar

En annan sak som händer är att nästan alla kroppens organ utsätts för stora förändringar – för att bli mer effektiva, och för att klara av de ökade krav som ställs på dem i och med graviditeten. Och förändringarna börjar tidigt, redan några veckor in i graviditeten.

– Tre månader in i graviditeten har den gravidas hjärtfunktion förbättrats med 40 procent. 40 procent! Det är helt fascinerande vad den gravida kroppen klarar av. En gravid kvinna kan i princip ligga på soffan och förbättra sin hjärtkapacitet mer än vad en elitidrottare kan göra med flera års träning – och hennes kropp fixar det, det bara sker! säger Anna-Karin Wikström.

Den ökade hjärtfunktionen förbättrar blodtillförseln till moderkakan, som försörjer fostret med syre och näring.

– Och för att ytterligare förstärka detta så binder den gravida kvinnans blodkroppar sämre till syre, en mekanism som gör att syre lättare passerar moderkakan till fostret. Den gravida kroppen är smart, konstaterar Anna-Karin Wikström.

Stor påfrestning för den gravida kroppen

Under graviditeten blir kroppens organ mer effektiva. Det är bra för barnet och graviditeten, men innebär en påfrestning för den gravida kroppen. Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Andra organ, som njurar, bukspottkörtel och sköldkörtel, blir också mer effektiva. Precis som hjärtat lever de med ett slags automatik upp till de ökade krav som ställs på dem för att tillvaron för fostret ska optimeras – och för att förbereda den gravida kroppen på den kommande förlossningen.

Allt innebär en stor påfrestning för kroppen. Oftast går det bra, men det är när kroppen inte klarar av påfrestningen som det kan uppstå graviditetskomplikationer.

– Om till exempel bukspottskörteln inte riktigt klarar av den ökade påfrestningen kan du få graviditetsdiabetes, och då ska du ha ögonen på blodsockret även efter graviditeten, för då har du högre risk för diabetes. Och om du får högt blodtryck under graviditeten har du högre risk för det även senare i livet. Så man kan se det som tecken på något som är bra att veta.

Men sådana graviditetskomplikationer är inte det vanliga, säger Anna-Karin Wikström.

– Nästan alla klarar av den ökade påfrestningen, även om man ofta får andra besvär som kan vara jobbiga – men de är inte farliga.

Graviditetsbesvär kan påminna om hjärtsvikt

En del av de lindriga graviditetsbesvären – svullna ben, lite andnöd, ett hjärta som tickar lite fortare – kan påminna om symtom på hjärtsvikt.

– Men väldigt få gravida får hjärtsvikt. Om man är 65 och söker för sådana besvär skulle läkaren tänka att det kan vara hjärtsvikt, men inte om man är gravid.

– Det betyder inte att man alltid ska ta lätt på sådana besvär. Om de kommer plötsligt eller är väldigt svåra ska man kontakta sjukvården, säger Anna-Karin Wikström.

 

Graviditetsbesvär
– det här beror de på och så här kan du lindra

Täppt i näsan

Nästäppa är vanligt under graviditeten. Det kan göra det svårt att andas med näsan och störa sömnen.

Beror på: För att klara av den ökade blodmängden under graviditeten utvidgas blodkärlen. Det gör att slemhinnorna svullnar – och det blir trångt i näsan.

Fyller nästäppa någon funktion? Nej. Den är en bieffekt av den ökade blodvolymen, som är viktig för fostret och graviditeten.

Hur kan man lindra? Ibland blir det lättare att sova om man höjer huvudändan av sängen med några böcker under de främre sängbenen, eller lägger en eller flera kuddar under madrassen. Koksaltlösning i nässprej och/eller nässköljning kan underlätta (sprej och nässköljare finns på apotek), men undvik avsvällande näsdroppar, som Nezeril, längre än någon vecka – det kan förvärra nästäppan. Vid svåra besvär kan man rådgöra med läkare. Ibland kan man få kortisonbehandling i form av nässprej eller slemhinneavsvällande tabletter på recept.

Snarkningar

Om man inte har snarkat tidigare kan man få höra att man gör det nu – och kanske till och med vakna av att man själv snarkar.

Beror på: Samma sak som nästäppa: I och med den ökade blodmängden i kroppen gör de många blodkärlen i näsan att slemhinnorna svullnar, och att det blir trångt i näsan.

Fyller snarkningarna någon funktion? Nej. De är en bieffekt av den ökade blodvolymen, som är viktig för fostret och graviditeten.

Hur kan man lindra? Pröva råden under rubriken "Täppt i näsan". En del upplever att näsvidgare eller näsvingevidgare lindrar (finns på en del apotek).

Svullna fötter och ben

Svullna ben och fötter är en bieffekt av att den gravida kroppen har en ökad mängd blod. Foto: Shutterstock

Det är vanligt att benen och fötterna svullnar under graviditeten, särskilt under den varma delen av året.

Beror på: Den ökade blodvolymen och de vidgade blodkärlen gör det svårare för blodet att ta sig från benen och tillbaka till hjärtat (blodstas) – och det blir inte lättare av att livmodern nu är så stor att den trycker på blodkärl i bäckenet.

Fyller svullna fötter och ben någon funktion? Nej. Det är en bieffekt av den ökade blodvolymen (som är viktig för fostret och graviditeten) och av att bebisen och livmodern växer (vilket är bra).

Hur kan man lindra? Promenader kan vara bra, liksom att använda stödstrumpor/kompressionsstrumpor. Undvik gärna att sitta med benen i kors, det kan göra det svårt för venerna att tömma sig till hjärtat. Däremot kan man gärna lägga benen högt, på en pall eller liknande, när man sitter – det underlättar för venerna att tömma blod till hjärtat.

Förändrad lukt och smak

Det är vanligt att lukt- och smaksinnet förändras i början av graviditeten. Det brukar normaliseras efter någon eller några veckor.

Beror på: Oklart, men det har ett samband med nivåerna av gravidhormonet hCG, som är som högst i tredje graviditetsmånaden.

Fyller förändrat lukt- och smaksinne någon funktion? Man vet inte, men det finns teorier om att det ursprungligen, när vi människor samlade bär och rötter som föda, var tänkt att skydda den gravida från att äta eller dricka något som skulle kunna skada fostret under de första, sköra veckorna (men i vårt nutida samhälle är detta sällan någon risk).

Hur kan man lindra? Undvik om möjligt lukter och smaker som orsakar obehag.

Halsbränna

Vid halsbränna, eller magsaftsreflux, åker surt innehåll från magsäcken upp i matstrupen. Det kan vara obehagligt, ”bränna” och göra ont.

Beror på: Gravidhormonet progesteron förslappar den muskel som ska förhindra att magsäcksinnehåll åker tillbaka upp i matstrupen (muskeln är uppbyggd av samma typ av muskelceller som finns i blodkärl och som gör att kärlen kan vidgas vid graviditet).

Fyller halsbränna någon funktion? Nej. Troligen är det en bieffekt av att blodkärlen vidgas för att kunna härbärgera den ökade blodmängden (vilket är bra för graviditeten).

Hur kan man lindra? Man kan höja huvudändan av sängen genom att till exempel lägga böcker under de främre sängbenen eller använda en eller flera extra kuddar. Var uppmärksam på om något, till exempel fet mat, kryddstark mat, kaffe och juice, gör att halsbrännan blir sämre, och undvik i så fall det. Undvik också stora måltider (bättre att äta lite och ofta) och att äta sent på kvällen. Receptfria läkemedel mot halsbränna finns på apotek.

Hård i magen/förstoppning

Att vara hård i magen kan leda till smärtsamma avföringar, sprickor i ändtarmsöppningen och förstoppning. Förstoppning kan orsaka ont i magen, illamående och förvärra besvär av hemorrojder.

Beror på: Att tarmarna på grund av hormonet progesteron jobbar långsammare under graviditeten, att livmoderns storlek gör det trängre i magen och att bebisen trycker på venerna i bäckenet. Den ökade blodvolymen och det faktum att man ofta inte rör på sig lika mycket under graviditeten har också betydelse. Dessutom kan järntillskott, som många gravida äter, påverka.

Fyller hård mage/förstoppning någon funktion? Nej. Det är till stor del bieffekter av sådant som krävs för att bebisen ska växa och må bra.

Hur kan man lindra? Regelbunden motion och mat som motverkar förstoppning (till exempel morötter, broccoli, blomkål och andra grönsaker, bönor, ärtor och andra baljväxter, katrinplommon, fikon, aprikoser, päron och annan frukt) är bra. Att dricka vatten är också bra – och tänk på att inte äta för mycket vitt ris, pasta, ljust bröd och annat som bara innehåller lite fibrer. Om det behövs finns receptfria läkemedel, till exempel bulkmedel, på apotek.

Hemorrojder

Hemorrojder är ett slags åderbråck i ändtarmen. De ser ut som små knutor som ofta sitter precis utanför eller innanför ändtarmsöppningen och de kan blöda, svida, klia och göra ont.

Beror på: Den ökade blodmängden i kroppen och tryck från livmodern. Problemen kan bli värre av förstoppning och av att man behöver krysta hårt vid toalettbesöken.

Fyller hemorrojder någon funktion? Nej, det är en bieffekt av sådant som är bra för graviditeten.

Hur kan man lindra? Man kan pröva att använda receptfri salva mot hemorrojder (finns på apotek). Om man har förstoppning kan råden under rubriken Hård i magen/Förstoppning lindra.

Kissnödig

Att ständigt behöva kissa är ett vanligt graviditetsbesvär. Det brukar vara som värst i början och slutet av graviditeten. Foto: Mitchell Orr/Unsplash

I början och i slutet av graviditeten behöver många kissa oftare än vanligt.

Beror på: I början av graviditeten beror den ökade kissnödigheten på graviditetshormoner och på att livmodern, som växer snabbt, trycker mot urinblåsan. Efter tre månader, när livmodern lyfts upp från bäckenet, brukar besvären lindras – men under de sista tre månaderna, när livmodern har blivit större och trycker på igen, kan man återigen bli kissnödig ofta. Under graviditetens sista månad har många bebisar trängt ner i bäckenet, då ökar trycket mot urinblåsan ännu mer.

Fyller kissnödigheten någon funktion? Nej, den är en biverkan av sådant som är bra för bebisen och graviditeten.

Hur kan man lindra? Drick lagom mycket vätska, varken för mycket eller för lite – kanske 1–2 liter under en dag som inte är så varm, mer om det är varmt eller vid fysisk ansträngning. Om kissnödigheten är jobbig på natten kan man undvika att dricka timmarna innan man lägger sig.

Kramp i vaderna

Kramp i vaden är ett slags sendrag. Ofta kan man både se och känna hur muskeln drar ihop sig, och det kan göra mycket ont. Det är inte ovanligt att gravida drabbas, särskilt inte under den senare delen av graviditeten. Krampen kommer ofta på nätterna.

Beror på: Man vet inte. Det finns olika teorier, till exempel att det skulle kunna ha att göra med brist på magnesium, men studier har inte kunnat visa att magnesiumtillskott hjälper mot besvären. Det finns också tankar om att krampen kan ha att göra med de förändrade salt- och mineralnivåer som den ökade blodmängden (och det därmed utspädda blodet) för med sig, men inte heller det har kunnat visas.

Fyller krampen någon funktion? Nej. Det kan vara en bieffekt av att det är mer blod i kroppen under graviditeten.

Hur kan man lindra? Ibland hjälper det att ställa sig upp och gå några steg. Man kan också pröva att massera muskeln och försiktigt sträcka ut den genom att böja foten uppåt. Krampen brukar släppa av sig själv inom några minuter.

Svampinfektion

Svamp (candida) i underlivet är vanligt under graviditet. Underlivet kan klia, kännas irriterat, vara ömt och svullet. Det kan svida när man kissar, göra ont vid samlag och man kan få en vit, grynig flytning från slidan.

Beror på: Att immunförsvaret är försvagat under graviditet, de höga nivåerna av hormonet östrogen samt förhöjd sockerhalt i slidan (svamp gillar socker).

Fyller svampinfektion någon funktion? Nej, det är en bieffekt av flera saker som är positiva för graviditeten.

Hur kan man lindra? Försök förebygga problem genom att inte använda vanlig tvål, som torkar ut, i underlivet. Olja kan minska irritation och torrhet i slemhinnorna. Om man stryker på till exempel barnolja, intimolja, olivolja eller solrosolja och torkar av oljan före duschning så torkar inte slemhinnorna ut lika lätt. Eftersom svamp gilla värme och fukt är det bra med luftiga kläder. På apotek finns slidpiller som kan användas mot svamp under graviditeten. Det är bra att prata om besvären med sin barnmorska, och ibland behöver man träffa en gynekolog.

Känslosvängningar

Många upplever att humöret svänger under graviditeten. Känslostormar med plötsliga gråtattacker, oro och ångest är inte ovanliga.

Beror på: Känslosvängningarna kan bero på oro inför den stora livsomställning man står inför (Kommer det att gå bra? Kommer jag att klara av förlossningen och föräldraskapet?), känslighet för hormonomställningen och fysisk trötthet på grund av ansträngning och dålig sömn.

Fyller känslosvängningarna någon funktion? En del menar att den psykiska skörhet många blivande föräldrar upplever har ett syfte, nämligen att göra oss redo för den kommande förändringen och att vi snart kommer att ansvara för ett nytt liv. Kanske är det meningen att den blivande föräldern, för barnets skull, ska utveckla ett nytt slags känsloliv.

Hur kan man lindra? De flesta behöver dra ner på takten och anpassa sitt liv till graviditeten. Det är viktigt att förstå att det är okej, att man inte behöver klara av att ”göra allt”. Det är bra att prata med barnmorskan om hur man mår. Omkring 16 procent av alla gravida har en depression och det finns hjälp att få.

Illamående

Kan illamåendet vara ett sätt att göra gravida uppmärksamma på vad de äter och dricker? Man vet inte säkert, men det finns sådana teorier. Foto: Shutterstock

Att må illa under graviditeten är vanligt, särskilt under de första tre månaderna.

Beror på: Illamående har ett samband med graviditetshormonet hCG. Det anses därför troligt att hormonet är åtminstone en bidragande orsak.

Fyller illamående någon funktion? Man vet inte, men möjligen. Att illamåendet framför allt förekommer under de första graviditetsveckorna, när organen bildas hos fostret, kan tyda på att det (och känsligheten för lukter och smaker) är ett sätt att göra gravida uppmärksamma på vad de stoppar i sig, enligt en teori. Mycket talar för att illamående också, och kanske mest, är en bieffekt av det nödvändiga graviditetshormonet hCG.

Hur kan man lindra? En del upplever att illamåendet lindras om man äter något litet innan man stiger upp på morgonen, och om man äter lite och ofta istället för större portioner mer sällan. Andra blir hjälpta av att undvika starkt kryddad mat, avstå från kaffe, undvika stress och alltid se till att ha något ätbart till hands (eftersom illamåendet kan komma plötsligt). Kontakta barnmorskan om illamåendet är svårt, hen kan ha fler tips, eller om det finns tecken på uttorkning (som att man kissar väldigt lite och att urinen är mörk och luktar starkt).

Bäckensmärta/foglossning

De flesta som får besvär med bäckenet får det i mitten av graviditeten, men det kan komma både tidigare och senare. Bäckensmärtan, som ibland kallas foglossning, kan kännas i korsryggen, i höfter och/eller i blygdbenet. Den kan också stråla ner mot ljumskarna, mot baksidan av låren och orsaka låsningar i ett ben.

Beror på: Att hormonet relaxin gör fogarna i bäckenet (som finns vid blygdbenet och korsryggen) mer rörliga. Dessutom kan graviditetens tyngd orsaka dålig hållning så att bäckenet tippas framåt och att man svankar mer, något som förändrar samspelet mellan mag- och ryggmusklerna. Ytterligare en anledning kan vara att man ofta inte är lika fysiskt aktiv under en graviditet.

Fyller bäckensmärta någon funktion? Ja, i alla fall delvis. Att fogarna i bäckenet blir mer rörliga gör att de kan vidga sig under förlossningen. Det gör det möjligt för barnet att passera genom bäckenet och födas genom slidan.

Hur kan man lindra? Man kan röra på sig så mycket som möjligt utan att det gör ont, till exempel gå långsamt och med korta steg. Om det är svårt att gå kan det fungera bättre att cykla. Att variera sin ställning mellan att stå, sitta och röra lite på sig är bra. Det är också bra att undvika tung fysisk aktivitet, att gå långsamt i trappor och att undvika tunga lyft. Bekväma skor kan göra skillnad, liksom en kudde i svanken när man sitter och en kudde mellan benen om man sover på sidan. Prata också med barnmorskan. Stödbälten kan ibland ge smärtlindring, en del värktabletter kan vara lämpliga att ta och vissa studier har visat effekt av akupunktur.

Hög puls

Under graviditeten får man högre puls. Det är normalt och kan göra att man känner sig lite ”flåsig”, på ett sätt man inte gjorde innan man blev gravid. Det kan kännas obehagligt vid ansträngning. Att gå i trappor kan få hjärtat att reagera som om man har sprungit. Man kan uppleva hjärtklappning och kanske att man lättare blir andfådd, att det är tyngre att andas.

Beror på: Att hjärtat är mer effektivt, och att den gravida kroppen har mer blod.

Fyller högre puls någon funktion? Ja, det är systemets sätt att vara mer effektivt, så att fostret ska få tillräckligt med syre och näring.

Hur kan man lindra? Om det är besvärligt, prata med barnmorskan. Pröva också att göra saker lite långsammare: Fortsätt gå promenader och fortsätt gå i trappor, men gör det lite långsammare, lite i slow motion.

Svårt att andas

I slutet av graviditeten kan man uppleva att det är tyngre att andas. Andningen blir ytligare. Det kan kännas obehagligt men det är ingen fara, man får inte syrebrist. I regel är det precis som det ska vara, men om man är orolig är det bra att prata med barnmorskan. Om besvären kommer plötsligt och det på några få timmar blir svårt att andas är det bästa att kontakta sjukvården akut.

Beror på: Diafragman, den stora andningsmuskeln som ligger mellan bröstkorg och mage, har svårt att vidga sig fullt ut när magen blir stor. Det gör det svårt att ta riktigt stora och djupa andetag.

Fyller andningssvårigheten någon funktion? Ja – bebisen behöver mer plats nu.

Hur kan man lindra? Det kan lindra att följa råden under rubriken "Hög puls".

Källa: Anna-Karin Wikström, professor och överläkare, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Aktuellt just nu