Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vin i maten, vad gäller egentligen? Foto: iStock / Getty images

Kan jag dricka drycker med 0,5 % alkohol? Och andra frågor om alkohol och graviditet

Att avstå alkohol som gravid är en självklarhet för de flesta. Men hur är det egentligen med ”alkoholfria” drycker med 0,5 % – eller vin i maten? Eller om jag drack alkohol innan jag visste att jag var gravid? Här är svar på några vanliga frågor!

Kan jag dricka ”alkoholfria” drycker med 0,5 % alkohol, som gravid?

Ja, i måttliga mängder. Det finns inget som tyder på att så små mängder som finns i ”alkoholfria” drycker skulle ha någon negativ effekt och risken med att dricka ”måttliga mängder” bedöms därför som mycket liten. 

Enligt Livsmedelsverket är det okej att dricka drycker med högst 0,5 % alkohol, men inte mer än en liter i veckan. Det motsvarar tre flaskor à 33 centiliter. Dricks de flaskorna under samma dag bör de spridas ut under några timmar. Anledningen till att gränsen för vad som är okej att dricka som gravid går just där, är för att den mängden motsvarar 0,3 glas vin. 

Kan jag använda vin i matlagning när jag är gravid?

Ja, men det finns några saker att tänka på. Alkoholen försvinner inte när en maträtt hettats upp, men däremot försvinner den vid kokning. En rödvinssås bör till exempel få koka ihop tills hälften av vätskan är kvar, då har tillräckligt med alkohol försvunnit. 

En mustig gryta med vin eller öl bör koka i minst en halvtimme innan en gravid hugger in. 

När det kommer till desserter med alkohol som inte har upphettats, eller flamberade rätter, är det däremot annorlunda. I sådana fall kan större mängder alkohol finnas kvar. 

Jag drack alkohol innan jag visste att jag var gravid, är det farligt?

Sannolikheten för att skada fostret är mycket liten om du har druckit en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle. Det är vanligt att känna skam- och skuldkänslor. Det viktiga är att du undviker alkohol under resten av graviditeten. Om du känner oro, prata med din barnmorska.

Jag har hört att gravida i andra länder dricker alkohol, vad gäller egentligen?

Livsmedelsverkets råd lyder: Drick inte alkohol när du är gravid eller om du misstänker att du är gravid. 

Alkohol ökar risken för missfall och kan skada hjärnans utveckling och ge kroppsliga missbildningar. En del studier har visat på negativa hälsoeffekter redan vid 0,5–1,5 glas vin i veckan. Andra studier har visat det först vid större mängder. Livsmedelsverkets råd till gravida är baserade på en riskvärdering utifrån många olika studier. 

Källa: Livsmedelsverket, Systembolaget. 

LÄS OCKSÅ: Så går ett rutinultraljud (RUL) till