Nu görs en översyn av graviditetspenningen. Foto: iStock / Getty images

Har fler rätt till gravidpenning? Nu ser regeringen över reglerna

Reglerna kring graviditetspenning har inte uppdaterats sedan 80-talet, då det var vanligare med fysiskt ansträngande jobb. Nu gör regeringen en översyn av reglerna för att se om fler grupper kan få ersättning. Vi bad socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi berätta mer.

Gravidpenningen är alltså ersättningen vi får från Försäkringskassan om vi inte kan jobba på grund av besvär under graviditeten (hej foglossning och smärtsamma sammandragningar!). Nu har det blivit hög tid att uppdatera den, menar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Enligt regeringen har gravidpenningen sett likadan ut de senaste 40 åren och omfattar i princip bara fysiska jobb, medan det har hänt väldigt mycket på arbetsmarknaden. En vanlig kritik mot hur reglerna ser ut idag är att många gravida kvinnor med besvär måste fortsätta jobba, medan icke-gravida med liknande besvär ofta har rätt till sjukpenning.

mama har ställt ett gäng frågor om gravidpenningen till socialförsäkringsministern och trebarnspappan Ardalan Shekarabi. Foto: Pressbild

Vad saknas i regelverket idag?  
– Om du vaknade upp med illamående och kräkningar, ihållande smärta i rygg, ljumskar och höfter, visst skulle du stanna hemma från jobbet? Och om det pågick under en längre period, söka sjukpenning? Det är exempel på några besvär som är vanliga under en graviditet, men idag förväntas många kvinnor med graviditetsbesvär som sätter ned arbetsförmågan avsevärt att arbeta, medan icke-gravida som har liknande besvär kan få sjukpenning. Det här är en ojämlikhet som kan påverka hälsan hos både kvinnan och fostret, och det ska den här utredningen titta på. 

– En annan sak utredningen ska se över är reglerna för graviditetspenningen som behöver uppdateras utifrån dagens arbetsliv. Regelverket har sett ut på ungefär samma sett sedan 1980-talet och utgår från en tid när fysiskt ansträngande jobb var mycket vanligare än idag. Utredningen ska också se över taket för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som ligger till grund för beräkning av graviditetspennigen. Idag är försäkringsskyddet för gravida som har nedsatt arbetsförmåga lägre än för personer som att nedsatt arbetsförmåga på grund av till exempel sjukdom.

Fler skulle alltså kunna få gravidpenning, vilka grupper tänker ni på då?
– Det här är en omfattande översyn av socialförsäkringsskyddet för gravida. Syftet är att modernisera detta så att förmånen i högre utsträckning än i dag fungerar för gravida. Om graviditetspenningen ska kunna ges i fler situationer är något som utredningen ska titta på och återkomma med förslag kring.

Hur skulle nya regler fungera i praktiken?
– Det är något vi får återkomma till när utredningen är färdig med sitt arbete. 

Hur stor är chansen att detta blir verklighet?
– Nu ska utredningen se över frågan och när de är klara återkomma med förslag till regeringen. Men jag hoppas och tror att fler partier ser behov av att öka tryggheten för gravida. Det är en viktig jämställdhetsfråga.

LÄS OCKSÅ: mamas chefredaktör: ”Låt barnmorskeupproret bli slutet på förlossningskrisen” 

LÄS OCKSÅ: Rösta på Årets inspiratörsmama 2021 – här är de nominerade!