Det kan vara svårt att komma upp ur soffan, när du har gått över tiden och väntar på förlossningen. Foto: iStock

”Jag kommer alltid vara gravid” (och fler vanliga tankar när du går över tiden)

Alla som har varit (eller är) gravida och gått över tiden räcker upp en hand? Här är ett gäng vanliga tankar som kan uppstå då och igenkänningen är stor – både när det gäller deppen och peppen! 

Det är endast 4,6 procent av barnen i Sverige som föds på den beräknade dagen, visar statistik från Socialstyrelsen. Många, framför allt förstföderskor, går över tiden och vi på mama ville veta vad som rör sig i skallen då och frågade mammorna i vår Facebookgrupp mamapower. Såhär var deras upplevelser när graviditeten aldrig ville ta slut. Känner du igen dig (det gör vi)? 

”Jag kommer vara gravid för alltid” 

Någonstans vet man att bebisen kommer tillslut. Men när det inte finns ett enda tecken på att situationen kommer att förändras är det enkelt att tänka motsatsen. 

”Jag hade gett upp hoppet på att någonsin få ut min dotter. Hur sjukt det än låter idag så kändes det verkligen som att hon inte skulle komma ut alls. Jag gick 15–16 dagar över BF. Det var svinjobbigt och jag kände inte ens igen mig själv under den perioden”, säger Julia

”Hur många gånger kan man få frågan 'Har bebisen kommit än?'?”

Det kan bli lite tröttsamt att alltid behöva svara nej och åter nej på frågan om bebisen har kommit. Ni lär märka om det händer, liksom.  

”Jag gick över tio dagar och så fort jag inte postade nått på Instagram på ett dygn så ringde folk ner mig och min sambo och frågade om bebisen hade kommit”, säger Clara. 

”Jag gick över 12 dagar med andra och blev igångsatt, varje gång någon frågade om bebisen hade kommit de sista dagarna så sa jag 'jo jag ville bara inte berätta det för dig', haha”, säger Elin

”Mår bebisen dåligt där inne?” 

Även om barnmorskan har dig under uppsikt kan det vara tufft att läsa om ny forskning.  

”Min son kom det året forskning släpptes om att det finns högre mortalitetsrisk när man går över mer än sju dagar. I vårt län blir du inte igångsatt innan 14 dagar. Ytterst jobbigt psykiskt, så fort det var stilla i magen längre än vanligt”, säger Mille.

”Kan man bli tröttare än såhär?” 

Passa på att sova innan bebisen kommer, är ett vanligt råd. Synd att man är som tröttast när kroppen har som svårast att komma till ro, bara.

”Jag var konstant trött, fysiskt och psykiskt. Men samtidigt uttråkad. Kroppen orkar inte göra något för man känner sig som en valross men egentligen så ville jag bara hitta på något efter att ha suttit hemma i sex veckor och väntat på att ungen skulle komma ut (jag har ett jobb där man går hem 1–2 månader innan BF)”, säger Mille. 

”Min bebis kommer vara en jätte!” 

Hur mycket kan en bebis växa på två veckor? 10 kg? Nej, lugn, det vågar vi på mama påstå att den inte gör.   

”Jag tänkte att han kommer växa på sig massor, väga 6 kilo när han föds och jag kommer spricka och få komplikationer i flera år efter”, säger Christine.

”Vilken lat liten gottegris”

Dags att jobba nu, lilla bebbe! 

”Jag tänkte mest, vilken liten lat gottegris han är, han kommer nog inte ut förrän han blir tvingad, och jag började kalla honom för den lille 'Squattern'. Jag tyckte det hjälpte i väntandet (och oron, som började gå på högvarv när han faktiskt var färdigbakad) att ha ett humoristiskt narrativ i det hela, med en personlighet på bebisen och beskrivningar på hur han hade det gott och bra där inne”, säger Ulrika.

”Var det där en värk?”

Ett stick i ryggen, kan det vara??? Plötsligt är allt ett tecken på förlossning. 

”Jag började känna efter sååå himla noga. På allt. Misstänkte att varenda känning i kroppen var ett tecken på att förlossningen skulle starta, vilket gjorde väntan så otroligt lång. Jag gick dock bara över tre dagar, så i efterhand så var det ju inte så länge, men då tyckte jag det. Man är ju så himla trött och redo att föda”, säger Linda. 

”Är det mitt fel?”

De är väldigt vanligt att gå över tiden, speciellt om du är förstföderska, och det är inte ditt fel! Men jobbiga hjärnspöken vill ibland peka ut en syndabock. 

”Jag tänkte åh, jag skulle inte varit så otränad och jag skulle gått ut mer än vad jag gjorde då kanske han hade kommit självmant…”, säger Christine. 

”Mitt barn blir bara klokare där inne”

Nobelpriset nästa, tack barnmorskan! 

”Jag var bara glad att alla tre gick över tiden. Det var självklart jobbigt men barnmorskan sa att barn blir typ både bättre och klokare av en längre tid i magen, så jag försökte bara ta bort alla stressade tankar och ägnade all min tid åt att lugna ner mig och se till att må bra”, säger Alsalamy. 

”Skönt att kunna duscha länge…”

Den tyngsta tiden kan också vara den renaste tiden.  

”Jag gick över till max 42+1 och fick bli igångsatt. Jag hade inga som helst problem att gå över utan trivdes med att bara kunna njuta av sista tiden man faktiskt kunde ta en lång dusch liksom”, säger Cat.

LÄS OCKSÅ: Asabea Britton födde sin son hemma: ”För mig var det helt perfekt!” 

LÄS OCKSÅ: mama tipsar: 5 bra böcker att läsa när du har egentid