Att dricka alkohol innan man vet att man är gravid – hur påverkar det barnet? Foto: Shutterstock

Jag drack alkohol innan jag visste att jag var gravid

Dricka alkohol innan man vet att man är gravid – kan det skada fostret? Läkaren svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Har jag skadat barnet?

Jag drack alkohol innan jag visste att jag var gravid. Nu är jag jätteorolig för att det har skadat barnet. Jag har varit på flera fester och även druckit ett par glas rödvin flera gånger i veckan den senaste tiden.

Leni

Ihsan Sarman, överläkare Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, svarar:

”De flesta kvinnor slutar dricka alkohol när de upptäcker att de är gravida, men mer än hälften upptäcker sin graviditet först efter sjätte veckan. Många dricker alltså alkohol efter att embryot har slagit rot. 

Fostret går igenom flera känsliga utvecklingsstadier några veckor efter befruktningen. Moderkakan kan inte hindra alkoholen från att passera, och fostret kan inte själv bryta ner alkoholen. Avgiftningen är beroende av mammans ämnesomsättning. Tvillingstudier har också visat att alkohol kan ha olika effekter hos olika foster. Samtidigt har det blivande fostret enormt många stamceller och stor reparationspotential. Det är därför inte för sent att skapa goda förutsättningar för sitt foster genom att avstå helt från alkohol när man har blivit varse om sin graviditet. 

Det finns inga säkra gränser för hur mycket alkohol fostret tål. Om graviditeten är ett faktum och man har konsumerat alkohol i början är det en mycket stor vinst i att helt sluta med det och äta så varierad kost som möjligt med mycket grönt som är rikt på antioxidanter. Studier har visat lovande resultat på dessa ämnens skyddande effekt vid påverkan av toxiska ämnen som alkohol.

Artikeln publicerades 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!