Vecka för vecka – Vi Föräldrars graviditetskalender visar vad som händer under graviditeten, med bebisen i magen och med den gravida kvinnan.

Graviditetskalender – det här händer vecka för vecka

Vad händer när man är gravid i vecka 5, 8 eller 12? I vår gravidkalender kan du se vad som händer både med mamman och med bebisen i magen, vecka för vecka.
Maria Fröjdh

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur utvecklas fostret? Vad händer med gravidmagen och vad händer med mamman? Med hjälp av vår graviditetskalender får du svar på vanliga frågor man kan ha om att vänta barn.

Vilken vecka är jag i?

Ibland säger man att en kvinna är i en viss vecka, exempelvis i sjunde veckan. Då menar man oftast att hon har sex fullgångna veckor bakom sig och har påbörjat den sjunde. I vår kalender pratar vi, precis som inom mödra- och förlossningsvården, bara om fullgångna veckor. När vi skriver graviditetsvecka 7 innebär det att kvinnan har 7 fulla veckor plus ett antal dagar bakom sig: allt från 7+0 till 7+6. Mycket hinner hända i magen på en vecka, därför är uppgifterna ungefärliga.

Vikt- och längdangivelserna är hämtade från svenska standardkurvor. Vikterna baseras på ultraljudsmätningar och längderna på födelsestatistik, men se dem bara som riktmärken.3

4

5

67

8

9

1011

12

13

1415

16

17

1819

20

21

2223

24

25

2627

28

29

3031

32

33

3435

36

37

38

39

40

Vad händer i magen från befruktning till förlossning?

Vår gravidkalender utgår från vad man brukar kalla graviditetsveckor, alltså antalet veckor efter senaste mensens första dag. Ägglossningen – och befruktningen – sker först omkring två veckor senare. I graviditetsvecka 1 och 2 är man alltså inte ens gravid. Befinner sig kvinnan i graviditetsvecka 4 är barnet i magen bara cirka två veckor.

Många tycker att det låter konstigt, men anledningen till att man räknar så är att det är svårt att veta exakt när befruktningen ägde rum. Dessutom har olika kvinnor olika lång menscykel. Ultraljudsundersökningen som alla gravida blir erbjudna att göra, i regel kring graviditetsvecka 15–20, ger ofta en säkrare datering av graviditeten.

Läs också: När ska man åka in till förlossningen?

Fosterutveckling – barn i magen utvecklas olika

Alla barn växer och utvecklas olika – även i magen. Pojkar, till exempel, är redan i fosterlivet generellt sett något större än flickor. Kalendern, och en genomsnittlig, normal graviditet, är enligt vårt sätt att räkna 40 veckor (38 om man utgår från befruktningen). Graviditeten brukar ibland delas in i tremånadersperioder: första, andra och tredje trimestern.

Läs också: 

När kommer bebisen? Vi har kollat statistiken

Allt det här kan din nyfödda bebis 

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn (2015)