Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När kommer bebisen? Genom vår fullmatade gravidkalender kan du följa ditt barns utveckling.
När kommer bebisen? Genom vår fullmatade gravidkalender kan du följa ditt barns utveckling.
När kommer bebisen? Genom vår fullmatade gravidkalender kan du följa ditt barns utveckling.
När kommer bebisen? Genom vår fullmatade gravidkalender kan du följa ditt barns utveckling. Foto: Istock

Graviditetskalender – din (och bebisens!) graviditet vecka för vecka

Grattis, du är gravid! Men varför gråter du för minsta lilla, varför bultar ditt hjärta dubbelt så fort (känns det som) - och vad gör bebisen därinne, egentligen ...? Häng med! Här kommer en graviditetskalender där du kan följa utvecklingen av ditt barn och dig själv, vecka för vecka.

mamaredaktionen

Grattis, det har hänt! Miraklet som kommer att förändra ditt liv. Följ din graviditet från befruktning till förlossning – och ALLA känslor däremellan.

Graviditeten vecka för vecka:

Första trimestern: Vecka 1-12

En av flera hundra miljoner sädesceller har slutligen nått ditt ägg och du har blivit gravid! Under graviditetens första trimester, tre månader, påbörjar embryot sin utveckling mot en liten människa. Massor av saker händer i din kropp, du känner det, men utåt syns ingenting. Det kan vara frustrerande och jobbigt samtidigt som du förmodligen också känner dig glad och förväntansfull. Som tur är har du många veckor på dig att förbereda dig.

Vecka 1

Nej, egentligen är du inte gravid än, men graviditeten börjar räknas från och med mensens första dag. Nu är det cirka två veckor kvar till ägglossningen och den tid du har lättast för att bli befruktad. Börja gärna ta tillskott av folsyra redan när du planerar att bli gravid eftersom det har en viktig funktion för fostrets utveckling.

Vecka 2

Nu närmar det sig. Största chansen att bli gravid är cirka tre dagar före, samt under själva ägglossningen, så nu är det dags att ligga loss!

Vecka 3

Tjoho! Ditt ägg har blivit befruktat och har börjat resan ner till livmodern, en tripp som tar några dagar. De flesta kvinnor märker ingenting och det kanske inte är så konstigt eftersom den lilla cellklumpen inte är större än spetsen på en knappnål. Vissa kvinnor känner dock redan nu spänningar i brösten eller lite kraftigare molande värk, som liknar mensvärk. Ibland kan det komma en liten blödning när embryot sätter sig i livmodern.

Vecka 4

Embryot har boat in sig i livmoderslemhinnan. Graviditetshormonet HCG – som ger utslag på graviditetstestet – börjar utsöndras, men än är det för lite för att visa sig på ett test. Antagligen har du ingen aning om vad som händer i kroppen, eller så undrar du varför kaffet smakar illa…

Vecka 5

Mensen är försenad! Kan det betyda...? Du kan vara trött, illamående, ha spända bröst och känna dig irriterad, eller så känner du inte något alls. Embryot är strax över en millimeter. Dess lilla hjärta börjar slå. En sträng celler bildar en "fåra" som senare ska bli till nervsystem, hjärna och ryggmärg. Från och med nu går det ofta att få svar om man gör ett graviditetstest. Ibland kan det vara för tidigt och visa negativt, men är det positivt stämmer det alltid. Grattis!

Läs också: 9 stadier vi går igenom när vi plussar på stickan 

Vecka 6

Nu vet de flesta att de är gravida. Många känner sig trötta, nej förresten, fullkomligt utmattade, och förstår inte hur de ska överleva nio månader. Men lugn, det blir bättre för de allra flesta! Armar, ben, tarmar, magsäck, njurar, hjärna, ryggmärg, det centrala nervsystemet och ryggkotor börjar bildas på embryot där inne.

Vecka 7

Nu går det undan där inne. I början av veckan är embryot 4-5 millimeter, mot slutet 11-13 millimeter. Varje minut bildas hundratusentals nya nervceller och hjärnan börjar dela sig i två halvor. Själv kan du känna dig uppblåst som en ballong. Det är hormonet relaxin som gör att tarmarna jobbar i slowmotion. Kanske börjar du känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol? Kanske mår du riktigt illa, speciellt på morgonen? För de flesta går det över efter vecka tolv, men en del stackare får dras med det hela graviditeten.

Läs också: HG-drabbade kvinnorna: Man kräks överallt och hela tiden 

Vecka 8

Den första hjärnaktiviteten kan registreras nu! Hjärtat slår och blod pumpas genom navelsträngen. Ögonlocken börjar bildas och nässpetsen syns. I din mage molar det som mensvärk och kanske måste du springa och kissa titt som tätt. Det beror på att livmodern växer, nu är den stor som en grapefrukt. Ditt hår kan plötsligt bli risigt – du har haft bättre veckor…

Illamående?

Ät lite och ofta för att hålla blodsockernivån jämn. Sötmandel, salta kex och druvsocker kan lindra.

Vecka 9

Nu börjar könsorganen utvecklas. Från början hade embryot svans som nu försvinner, och det börjar likna en liten människa, cirka 2-3 centimeter stor. Dina HCG-hormoner når sin maxhöjd men kommer snart att sjunka igen. Du kan känna dig varm, andfådd och svimfärdig när mängden blod ökar i din kropp för att kunna förse moderkakan med näring. Men den ökade blodmängden lyser också genom din hud och får den att se rosig och frisk ut (yay!).

Vecka 10

Nu är de flesta av bebisens organ på plats. För dig är det dags att skriva in dig på mödravårdscentralen, eller barnmorskemottagningen som det också kallas. Där får du en egen barnmorska som tar hand om dig de kommande 30 veckorna. Är du över 35 år eller har har ett äldre barn med kromosomförändringar erbjuds du utökad fosterdiagnostik. Den är frivillig och består av en rad olika undersökningar som görs någon gång mellan vecka 11 och 15.

Kub-test

På de flesta håll i landet går det att göra ett kombinerat blodprov och ultraljud, så kallat kub-test. Testet görs mellan vecka 11 och 14 för att ta reda på sannolikheten att fostret har en kromosomförändring. Finns det tecken på kromosomförändringar hos fostret görs ett fostervattens- eller moderkaksprov.

NIPT-test

NIPT kan visa om fostret har någon kromosomavvikelse, som till exempel Downs syndrom. Vid NIPT tar du ett blodprov i armen. Testet kan göras från graviditetsvecka 10 och ger, liksom kub, ingen ökad risk för missfall. NIPT är mycket säkert om det visar att fostret inte har en avvikelse.

Vecka 11

Från den här veckan kallas embryot för foster. Lungorna har kommit en bit i sin utveckling och är fyllda med fostervatten. Tarmarna som tidigare legat i navelsträngen drar nu in sig i bukhålan där levern och andra organ växer till. Det syns förmodligen inte på dig att du är med barn, men du kan känna dig trött, yr, plufsig och ha svårt att knäppa byxorna. Byt till leggings eller sätt en gummisnodd i jeansens knapphål så känns det bättre.

Vecka 12

Efter den här veckan är den största risken för missfall över och många som valt att hålla på sin hemlis börjar berätta för nära och kära (men man får förstås berätta hur tidigt eller sent man vill!). Moderkakan och navelsträngen har nu helt tagit över närings- och syretillförseln till fostret. Vanligtvis börjar också det värsta illamåendet och tröttheten att avta (tack och lov!).

Läs också: 9 roliga sätt att avslöja graviditeten på 

Vecka 13

Mycket är färdigt nu och ditt foster koncentrerar sig mest på att växa, det har hunnit bli ungefär sju centimeter långt. Skelettet hårdnar, fingrar och tår börjar få naglar och inne i halsen håller stämbanden på att bildas. Vart tog din midja vägen? Kanske dags att köpa lite nya kläder?!

Andra trimestern: Vecka 14-27

Den här perioden brukar för de flesta vara riktigt mysig. Ligament och muskler har anpassat sig till ditt nya tillstånd, hormonproduktionen har lugnat sig och du har börjat förbereda dig för vad som komma skall. Du kan fortfarande röra dig ganska obehindrat. Lättare besvär som ryggont, kramper och åderbråck kan märkas, men än så länge känns det förmodligen hanterbart. Kanske har du vilda drömmar eller känner dig gråtmild? Det är helt normalt, ut med det bara!

Vecka 14

Från och med nu kan man vid en ultraljudsundersökning se barnets kön. Själv kan du få en mörk pigmentrand, Linea nigra, nedanför magen. Den brukar blekna och försvinna när barnet fötts. Om inte har du ett minne kvar från den här tiden! Bröstvårtorna och huden kring dem kan också mörkna. Ditt hår har kanske börjat återhämta sig och blivit fylligare och glansigare än tidigare.

Vecka 15

Nu kan den lilla suga på tummen och ansiktet syns tydligt, bara öronen har den sista finmejslingen kvar. Du kanske börjar märka att du inte längre är i akut behov av en toalett hela tiden. För att klara den ökade blodmängden har ditt hjärta ökat sin kapacitet, vilket kan ge hjärtklappning. Det kan vara obehagligt men är inget att oroa sig för. Det kan också kännas som att du pendlar mellan lycka och förtvivlan med kraftiga humörsvängningar.

Vecka 16

Fostrets kropp täcks av hår för att skydda det hudfett som bildas under kommande fyra veckor, men lugn, pälsen försvinner mot slutet av graviditeten. Fostret är cirka elva centimeter långt och väger 80 gram. Du kan börja få besvär av halsbränna och sura uppstötningar.

Vecka 17

Vanligtvis har du nu gått upp 2-5 kilo och fostrets vikt har fördubblats de senaste två veckorna och väger nu över 100 gram. Du har också fått en kallelse till ultraljud, som görs i vecka 17-20. Ultraljud är en rutinundersökning där man granskar fostrets anatomi, fastställer graviditetslängden och tittar om det finns fler än ett foster. Nu får du som inte gjort ultraljud tidigare äntligen se ditt barn! Den ökade blodmängden i din kropp gör att slemhinnorna sväller och kan göra att du svettas mycket. Du kan få flytningar och nästäppa. Men du kan också, efter eventuell lite stiltje i sänghalmen, bli sugen på sex!

Vecka 18

Nu är det vanligt att börja känna fosterrörelser, särskilt om det inte är din första graviditet. Diffusa och lätta, men ändå, det rör sig därinne – magiskt! Fostret kan rynka pannan och göra grimaser. Det börjar också bli ljuskänsligt. Om din mage utsätts för direkt ljus kan det vända ryggen till. Och det reagerar på ljud. Din kropps alla ljud förstärks av fostervattnet och ljudnivån inne i magen är som en livligt trafikerad gata. Note to self: Kom ihåg detta när bebisen är född och du tassar på tå för att inte störa den.

Vecka 19

Nu syns naglar, hår och ögonbryn på bebisen. Din bula syns också ordentligt och du kan känna livmoderns topp under naveln om du ligger på rygg och trycker försiktigt. Små brustna blodkärl i ansiktet och på överkroppen kan uppstå, liksom pigmentfläckar. Skydda dig noga mot solen så försvinner de flesta med tiden.

Vecka 20

Halvtid! Bebisen är ungefär stor som en honungsmelon och får nu det vita fosterfett som ska skydda mot fostervattnet. Den kan göra bakåtkullerbyttor! Kanske känner du den röra sig i magen? På vissa kvinnor börjar naveln puta ut, men både den och magen (åtminstone mycket av den!) går tillbaka efter förlossningen. Du kan bli tröttare igen. Knapra mandlar och ät apelsin så får du i dig både C-vitamin, fibrer.

Fixa ett smarrigt mellis som piggar upp! 

mamas järnbomb:

2 dl yoghurt

2 tsk kakao

Jordgubbar blåbär

1 msk hackad mandel

Gör så här:

1. Blanda kakaon i yoghurten och lägg i en skål.

2. Gör en fruktsallad på bären och strö avslutningsvis över den hackade mandeln.

Vecka 21

Din bebis har alla kroppsdelar på plats men skulle inte överleva utanför din mage. Du kanske börjar lida av svullna fötter och ben och det kan vara en god idé att införskaffa stödstrumpor. Det känns inte så sexigt kanske, men är skönt och ett effektivt sätt att undvika åderbråck på. Viktuppgången är individuell men du har förmodligen gått upp några kilo.

Vecka 22

Bebisen har fortfarande slutna ögon men från och med nu en fungerande syn. Den är känslig för beröring och flyttar sig om du buffar på den. Du kan känna dig svettig och varm och hormonerna i din kropp kan få tandköttet att svullna upp och öka risken för karies, så slarva inte med tandtråden. På nästa mvc-besök får du antagligen ett moderskapsintyg. Detta behövs för att söka föräldrapenning och eventuell graviditetspeng, som betalas ut i slutet av graviditeten till dem med särskilt tunga eller riskfyllda arbeten.

Vecka 23

Nu utvecklas barnets bukspottskörtel som producerar hormoner och insulin. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, har växt till sig och barnet skulle kunna överleva en för tidig födsel. Kanske råkar du kissa ett par droppar när du hostar, nyser eller skrattar. Det är för att din livmoder trycker på urinblåsan, så glöm inte att knipa! (Och fortsätt även efter förlossningen.)

Vecka 24

Din bebis känner igen din, din partners och eventuella syskons röster! Balansorganet i innerörat har utvecklats och den känner vad som är upp och ned. Den väger i snitt 700 gram. Din livmoder når över naveln och du kan få halsbränna och ont i ryggen och benen. Brösten växer, så investera i en större bh med bra stöd. Rinner det vätska ur brösten? Ingen fara, de förbereder sig för en viktig funktion – amningen.

Vecka 25

Bebisens hjärna växer och utvecklas. Kanske har din bula precis börjat synas? Eller också känner du dig redan stor som ett hus. Gravidmagar kan se ut på olika sätt. Ibland kan du vakna mitt i natten av sendrag. En teori är att dessa orsakas av kalciumbrist, så ta ett glas mjölk extra till maten. Tåhävningar innan du lägger dig är ett annat bra tips. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder föräldrakurser eller mammagrupper som brukar starta runt vecka 25.

Vecka 26

Man kan (tyvärr) få åderbråck även i ändtarmen – hemorrojder. Det finns lindrande medel på apoteket. Du kan också drabbas av tryck kring nerver och senor som ger domningskänsla i händerna (karpaltunnelsyndrom). Be din barnmorska att hjälpa dig med handledsskydd som lindrar. Din partner kan lyssna på ert barns hjärtslag genom att lägga örat mot din mage.

LÄS OCKSÅ: Hemorrojder som gravid? Här är symptomen och så får du behandling 

Vecka 27

Bebisen väger nu som ett mjölkpaket och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Den kan öppna och sluta sina ögonlock. De flesta barn skulle överleva om de föddes nu. Livmoderns översta del befinner sig nu mellan naveln och revbensbågen och djupandning är inte din starka sida. Bebisen tränar hårt för att bli stark och sparkas! Trots att du känner dig stor och tung är det klokt att vara i form med tanke på det maratonlopp (förlossningen!) som du har framför dig. Försök att hålla igång genom att exempelvis cykla, simma eller powerwalka.

Tredje trimestern: Vecka 28-41

Nu har kanske tröttheten, yrseln och kissnödigheten kommit tillbaka. Känner du dig stor och tung? Ta det lugnt och passa på att vila när du kan. Bebisen kan kännas lugnare än tidigare nu, eftersom den inte längre har lika mycket plats att röra sig på. Du är antagligen full av förväntan, nervositet och spänning. Vem gömmer sig där inne och hur blir det när hen kommer ut? Snart dags!

Vecka 28

Bebisen samlar på sig fett och väger nu cirka 1,2 kilo. Hjärnan börjar forma sig i veck. Du kan ha ökat 8-11 kilo eller mer (kom ihåg att viktuppgången är individuell). Inte konstigt att kroppen då och då säger ifrån! Du kan få sammandragningar, vilket innebär att livmodern drar ihop sig och hårdnar. Den tränar helt enkelt! Kanske sover du sämre på nätterna. Har du möjlighet att vila en stund på dagen så gör det.

Nu kan du se bebisens sparkar utanpå magen. Många känner sig redo att "bygga bo".

Vecka 29

Trots att det är trångt inne i magen kan bebisen fortfarande göra kullerbyttor och ligga med huvudet både uppåt och nedåt. Och den kan sparkas - ibland så rejält att det ömmar i revbenen eller i urinblåsan, om den når dem! Det kan börja stråla ut mot ljumskarna, det är ligamenten som går från den växande livmodern till ljumskarna som tänjs ut. De drar ihop sig igen efter förlossningen.

Vecka 30

Bebben fortsätter att öka med cirka 150-200 gram i veckan. Passa på att göra sådant som du inte kommer att ha tid med sedan; gå på bio eller restaurang, ta en skönhetsbehandling, åk på kärleksweekend.

Det kan dock vara skönt att inte bege sig för långt bort. Och om du flyger, kolla med flygbolaget hur långt gången du får vara. Den allmänna rekommendationen är att du få flyga kortare sträckor fram till 36:e veckan, men olika bolag har olika bestämmelser.

Vecka 31

Bebisen är cirka 40 centimeter och väger runt 1,8 kilo. Håret på huvudet kan ha hunnit bli några centimeter långt. Det är trångt i magen, din livmoder går ända upp mot revbenen och det är hög tid att lämna över tånagelklippning till din partner. Dina fötter och vader kan också vara svullna på grund av vätska som samlats i kroppen. Lägg fötterna högt, använd stödstrumpor och drick mycket vatten för att motverka.

Vecka 32

Bebisens viktiga organ och nervsystem finkalibreras. Den har utvecklat amningsreflexen. Är du förstföderska träffas du och din barnmorska lite oftare. Har du ett tungt eller farligt arbete och har blivit beviljad graviditetspeng från Försäkringskassan kan du börja ta ut den från och med nu.

Vecka 33

Nu kan bebisen drömma. Frågan är om vad? Och den uppfattar ljus och mörker. Skelettet hårdnar i alla delar utom huvudets fontaneller som fortfarande behöver vara mjuka för att kunna pressas ut vid förlossningen. Din mage fortsätter, precis som bebisen, att växa. Tänk inte så mycket på vikten, tänk i stället på att försöka äta nyttigt även om det kan vara svårt. Och fundera på hur du vill ha din förlossning: Vill du ha bedövning? Föda till musik? Andra önskemål?

Vecka 34

Bebisens alla organ är färdiga, men lungorna behöver lite mer tid på sig att mogna. Det börjar bli trångt i magen. Många blivande mammor får förvärkar (liknande sammandragningar) och livmodern tränar inför förlossningen.

Vecka 35

Har du känt att bebisen hickar ibland? Den tränar matsmältningen genom att svälja fostervatten och kissa. Tidigare har den varit ganska skrynklig men nu börjar huden räta ut sig. Själv tror du kanske att du snart kommer att sprängas. Den lilla trycker på och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Det är lätt att tappa humöret, men håll ut, magen står som högst nu. Snart kommer den att sjunka ner lite och det blir lättare att andas igen.

Läs också: 21 bilder som perfekt beskriver hur det är att vara höggravid 

Vecka 36

Tycker du att bebisen har lugnat ner sig? Det beror på att det inte finns så mycket plats kvar att röra sig på. Bebisen väger nu cirka 2,8 kilo och är omkring 48 centimeter lång. Om den skulle vilja födas går det för det mesta utmärkt. Hjärnan är redo för livet utanför livmodern. Det kan sippra en gulvit vätska från dina bröstvårtor, det är råmjölk som ska bli bebisens allra första, näringsrika mat. Dina ledband och muskler i korsryggen börjar mjukas upp och du kan få ont i ryggen. Be din partner om massage!

Vecka 37

Nu betraktas ditt barn som fullgånget, det vill säga färdigt att födas. En del barn har inte bara vänt sig nedåt utan också fixerat sig i bäckenet. Ligger barnet med rumpan först, i så kallad sätesbjudning, brukar man försöka vända det. Misslyckas det tar man tillsammans med läkare beslut om att föda vaginalt eller med kejsarsnitt. Tänk över vilka babygrejer som saknas och införskaffa dem nu, det är skönt att ha babyskydd till bilen, säng och vagn på plats när bebben kommer.

Vecka 38

Det är dags när som helst. Över 90 procent av alla barn föds någon gång mellan vecka 38 och 42. Packa väskan som ska med till förlossningen. Det kan vara bra att ha med kläder till bebisen, ombyte till dig själv (och fortfarande är det mammakläderna som gäller), kamera, necessär och mobilladdare.

Läs också: Dags att packa BB-väskan – här är checklistan med allt du behöver

Vecka 39

Nu är "standardbebisen" 51 centimeter lång och väger 3,5 kilo. Den lagrar näring inför förlossningen och för att klara första dygnet utanför magen. Själv är du antagligen mer än redo att föda. Men än kan det ta ytterligare några veckor innan du får se din dyrgrip. Se till att vila så mycket du kan, du kommer snart att behöva alla dina krafter.

Vecka 40

Försök att sova medan du väntar. Kan du inte sova så vila åtminstone. Och satsa på att äta bra. När förlossningen sätter i gång behöver du all energi du kan få. Under förlossningens aktiva delar kommer du att förbränna lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör per timme.

Läs också: Så tar du värkarna hemma (innan du får smärtlindring på sjukhuset) 

Har du svårt att somna?

Drick varm mjölk med honung, det innehåller rikligt med tryptofan som är sömngivande. Och prova att ligga på sidan med en kudde mellan benen.

Vecka 41

Många har nu tappat tron på att det kommer en bebis, men det gör det garanterat – dock föds bara fyra procent av alla barn på beräknad dag. Men det är vanligare att gå över tiden än att föda tidigare. Lite beroende på var du bor sätter man i gång förlossningen i slutet av vecka 42 eller i början av vecka 43, om den inte kommit i gång spontant. De allra flesta förlossningar sätter i gång av sig själva och innan du vet ordet av sitter du där med en ljuvlig liten bebis. Starkt jobbat – och grattis, mamma!

Av: Anna Laestadius Larsson

Faktagranskad av Madeleine Kilsbeck, verksamhetschef på BB Stockholms öppenvårdsmottagningar

För mer läsning på ämnet kan vi varmt rekommendera den här artikeln på Vi föräldrar: Då föds barnet – enligt statistiken! 

Missa aldrig några gravid-artiklar: besök mama.nu varje dag!