Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nikki Svärdsén är gravid med sitt tredje barn. Den här gången blir det en pojke!Nikki Svärdsén är gravid med sitt tredje barn. Den här gången blir det en pojke!Nikki Svärdsén är gravid med sitt tredje barn. Den här gången blir det en pojke!
1 AV 2
”Vanligt att vara flåsig”
2 AV 2
Nikki Svärdsén är gravid med sitt tredje barn. Den här gången blir det en pojke!
Foto: PRIVAT/PRIVAT

Gravida Nikki Svärdsén: ”Mitt Instagramkonto har varit en ljuspunkt i livet”

Nikki Svärdsén började följa kroppspositiva konton på Instagram, men hade svårt att identifiera sig. Då startade hon @baranikki, som på många sätt blivit en räddning och en ljuspunkt i hennes liv. Nu väntar hon sitt tredje barn och tycker att vi alla borde prata mer om livet i allmänhet.

– Jag vill skicka med till alla som går igenom en jobbig period eller som kämpar med självhat av någon form en stor varm kram – vi tar oss igenom det här tillsammans!

Hej Nikki och stort grattis till bebisen i magen! Hur mår du just nu?
– Tack! Min första tanke är ”bra”, men det är nog egentligen att ta i. Jag mår helt okej, men har det rätt kämpigt med mitt mående överlag. I graviditeten är det bra men det börjar verkligen kännas att jag är gravid nu. Jag är så TRÖTT och tycker att både våren och bebis kan komma nu!

Vem var den första du berättade om den här graviditeten för?
– Det var min sambo tätt följt av min bästa vän. De stora barnen fick sen också veta det samma dag. 

Hur berättade du?
– Haha, via sms. Gud, skäms över det. Men jag kan ha svårt att sortera mina egna känslor ibland och då vill jag inte vara tvungen att suga in andras känsloreaktioner på en gång. 

https://www.instagram.com/p/CmjJSLrsuuE/

NIKKI SVÄRDSÉN

Ålder: 32 år

Familj: Sambo, dotter 15 år och son 13 år.

Gör: Sjukskriven på grund av utmattning. Jobbar annars med digital marknadsföring.

Bor: Stockholm

IG: @baranikki

BF: 1 maj

Gravidvecka vid intervjun: v.34

Beskedet: Svåra cellförändringar

Vad är du orolig över denna gång?
– Jag skulle nog inte säga att jag är så orolig egentligen. Men jag funderar rätt ofta på hur jag tänkte med att börja om igen eftersom de andra barnen är så stora. Hur ska jag orka med alla olika faser igen? Magsjuka, trotsåldrar och att känna sig otillräcklig för sitt barn. I början av graviditeten var jag absolut orolig över att få missfall. Jag var inne på gynakuten två gånger, och sedan fick jag också veta att jag har svåra cellförändringar som förvärrades under graviditetens gång. Jag fick bara häromveckan beskedet att det skönt nog inte var cancer, så nu har den oron släppt!

Vilken är din första tanke varje morgon?
– ”Jag vill inte”. Låter skitdeppigt, jag vet, men min vardag är väldigt tufft. Jag är sjukskriven för utmattning och har varit deprimerad rätt länge om än bara en lätt depression i dag. Dessutom har jag ett utmanande föräldraskap som kräver mycket av min energi. 

Vill du veta könet på bebisen?
– Vi vet redan - det blir en lillebror! Min sambo var stensäker från början på att det skulle bli en pojke eftersom han har sex bröder själv. Själv har det varit svårt för mig att processa. Jag har ju en son sedan tidigare, men då han är transkille blir det här mitt första barn med snopp. När vi fick veta att det var en pojke sa jag ”men jag vet inte hur man gör”. Haha. Det har dock landat nu och det känns kul att få testa på något nytt. 

Hur tror du att syskonen kommer reagera när bebisen kommer?
– Det har varit lite blandade reaktioner. De har fått småsyskon på sin pappas sida tidigare men det blir annorlunda den här gången eftersom de främst bor hos oss. Tror nog att båda har känt ”inte mer bebisskrik nu” samtidigt som de tycker att det är lite spännande. 

Nikki med sambon, som fick veta att han skulle bli pappa genom ett sms.Nikki med sambon, som fick veta att han skulle bli pappa genom ett sms.Nikki med sambon, som fick veta att han skulle bli pappa genom ett sms.
Nikki med sambon, som fick veta att han skulle bli pappa genom ett sms. Foto: PRIVAT

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Otroligt mycket! För det första har jag blivit vuxen sedan de två stora barnen kom. Vi har ju också redan hunnit gå igenom nästan alla olika faser som kommer med ett föräldraskap. Mina stora barn har alltid varit väldigt olika som personer och det har också gjort att jag redan fått känna på hur det är att ha ett ”lätt barn” och ett mer ”utmanande barn”. Det absolut viktigaste jag har lärt mig är att man kommer långt med mycket kärlek och genom att respektera sina barn. Många föräldrar förväntar sig att deras barn ska respektera vuxna samtidigt som jag upplever att det i allmänhet finns väldigt lite respekt för barn och deras känslor och viljor. 

Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– MYCKET! Jag var 17 respektive 19 år mina två första graviditeter och kan säga att det definitivt känns mer att vara gravid som 30+. När man är ung är det mesta inte så speciellt jobbigt och kroppen är som gjort för att vara gravid. Jag minns inte att jag var speciellt brydd över varken illamående eller trötthet. Jag mådde mindre illa den här graviditeten men ändå påverkade det mig så mycket mer. Kroppen gör ondare och jag är gnälligare. Däremot är jag så mycket tryggare i min graviditet i dag, förmodligen för att jag har en helt annan livserfarenhet än tidigare. 

Jag började tidigt också prata om hur tufft det har varit att växa upp med brun hy och lockigt hår när alla andra hade vit hy och hår som fladdrade i vinden.

På ditt instakonto pratar du om ”kroppen, knoppen och livet”. Vad betyder kontot för dig?
– Mitt Instagramkonto har på många sätt varit en räddning och en ljuspunkt i livet. Jag startade det våren 2018 efter att precis separerat med ett ex. Jag hade gått från ett aktivt liv till kronisk smärta i ryggen och i samma veva bröt jag fotleden. Bara några år tidigare hade jag gått ner en massa i vikt och vikten började då stadigt öka igen. Jag hatade det. Men samtidigt blev jag så trött på att hata mig själv. Efter att ha börjat följa några kroppspositiva konton bestämde jag mig för att starta ett eget som en början på resan mot kroppsacceptans. Jag började tidigt också prata om hur tufft det har varit att växa upp med brun hy och lockigt hår när alla andra hade vit hy och hår som fladdrade i vinden. Kontot har utvecklats mycket under de senaste fem åren. 

– Jag anser mig inte längre bara driva ett kroppspositivt konto, utan ser det mer som att jag delar med mig av mitt liv och mina tankar för att vara med och bidra till en mer inkluderande och accepterande värld. f

Målet med livet – att leva ett fullvärdigt liv

Du visar bilder på din kropp och skriver mycket om kroppacceptans på kontot. Varför tycker du det är viktigt?
– Vi är många generationer som har växt upp och lärt oss att det enda rätta är att vara smal och snygg! Det har skapat en värld full av ätstörda människor där självhatet flödar. Fokus ligger inte på hälsa utan på utseende även om det enda man får höra som tjock är att man är ohälsosam. Jag vill bidra med en annan bild och jag vill skapa möjligheter för fler att känna att de duger precis som det är. Där målet med livet inte är att bli smal utan att leva ett fullvärdigt liv. Genom att ge fler möjlighet att se kroppar som sina egna, och kroppar i alla olika storlekar och färger skapar det en grund för att fler ska känna sig representerade, inkluderade och accepterade. Det är också viktigt för mig att folk förstår att det inte är deras eget fel att de hatar sig själva eller sin egen kropp. Vi lever i ett samhälle som konstant säger åt oss att vi behöver se ut och vara på ett visst sätt och avviker vi från det är vi fel. 

”Jag vill bidra med en annan bild och jag vill skapa möjligheter för fler att känna att de duger precis som det är. Där målet med livet inte är att bli smal utan att leva ett fullvärdigt liv.” berättar Nikki för mama.”Jag vill bidra med en annan bild och jag vill skapa möjligheter för fler att känna att de duger precis som det är. Där målet med livet inte är att bli smal utan att leva ett fullvärdigt liv.” berättar Nikki för mama.”Jag vill bidra med en annan bild och jag vill skapa möjligheter för fler att känna att de duger precis som det är. Där målet med livet inte är att bli smal utan att leva ett fullvärdigt liv.” berättar Nikki för mama.
”Jag vill bidra med en annan bild och jag vill skapa möjligheter för fler att känna att de duger precis som det är. Där målet med livet inte är att bli smal utan att leva ett fullvärdigt liv.” berättar Nikki för mama. Foto: PRIVAT

Vad brukar du få för reaktioner?
– Jag har under åren nästintill bara fått otroligt fina reaktioner. Det är klart att det kommer in en och en annan som måste påpeka att det är ohälsosamt att vara tjock, att jag uppmuntrar till fetma och liknande. Men i stora drag tycker jag att mitt konto är ett fantastiskt litet community där många berättar hur det jag delar hjälper dem på något sätt, inte minst bara genom att kunna känna igen sig i någon. Vi är så vana vid alla ”perfekta” influencers att jag tror att det blir en frisk vind för många att få ta del av något helt annat. Jag har många gånger fått höra att folk upplever mitt konto som ett av de ärligaste och mest autentiska kontona som finns på Instagram vilket berör mig otroligt mycket. 

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Suris! Haha. Nej, men mina cravings har gått i perioder. Det senaste har varit sura saker i allmänhet - citroner, sura godisar och liknande. Innan det ville jag bara ha salta saker som chips och oliver. 

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Dricka bubbel! Hehe. Jag är en riktig vinälskare och har saknat ett glas kallt bubbel eller ett glas riktigt gott rödvin under hela graviditeten. 

Med på förlossningen kommer min sambo vara och förhoppningsvis en förlossningsfotograf

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag har valt att föda på sjukhus även denna gång. En hemmaförlossning fanns absolut med i tankarna men vi bor rätt trångt och de stora barnen hade nog inte varit så förtjusta i den idén. Jag har inte heller något emot sjukhusmiljön alls. Jag är förutom det inte en som planerar min förlossning i detalj utan tar det lite som det kommer. Har fött de stora barnen utan smärtlindring och det är nog där jag kommer börja även denna gång men jag är inte främmande för att känna annorlunda när det väl är dags. Det gick väldigt fort under min senaste förlossning och jag hann inte ens vara inne i en timme innan han kom ut. Nu är det ju lite mer än 13 år sen så vem vet hur det ser ut den här gången. Med på förlossningen kommer min sambo vara och förhoppningsvis en förlossningsfotograf om allt går som planerat. 

Hur tänker du kring amning/flaskmatning?
– Jag har ammat mina tidigare barn och ser så mycket fram emot att amma igen. Men som med mycket annat tycker jag om att hålla alternativen öppna och att inte bli alltför besviken om amningen av någon anledning inte skulle fungera. 

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten?
– Jag har faktiskt inte fått så många råd under graviditeten. De flesta i min närhet vet ju att jag gjort det tidigare och jag är mer ”erfaren” än de flesta jämnåriga. 

När känner du att din partner inte förstår dig?
– När jag säger åt honom att sluta andas. Haha. Tror nog att det finns en hel del människor som är eller varit gravida som förstår vad jag menar!

https://www.instagram.com/p/CmqlXmgsyQZ/

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– ”Hur ska du orka med det här?”, eftersom jag är utmattad. Men jag var redan gravid när jag blev utmattad, och jag blir lika less varje gång jag får höra det. Min utmattning är på grund en kombination av hög belastning på arbetet, svårigheter med min adhd och att jag inte fick till det med mitt yngsta stora barn som behövde mig väldigt mycket. Jag känner att bebis kommer bidra med mycket kärlek till vår familj och att vara föräldraledig ger mig också mer möjlighet att kunna finnas där för mina stora barn som behöver mig. 

Tror nog att det finns en hel del människor som är eller varit gravida som förstår vad jag menar!

Vad är ett måste i BB-väskan?
– Champagne! Haha, skojar inte. Bebisar behöver inte så mycket i början men jag behöver bubbel. Min sambo är ansvarig för packlistan inför förlossningen. Jag ser fram emot att få välja ut några plagg till lillebror men utöver det tycker jag att det inte är så mycket som man egentligen måste ha med sig. En högtalare för att kunna spela musik under förlossningen och min vetekudde är väl två saker jag tycker vore en lyx att få med sig. 

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Nästan allt! Jag tycker det är så onödigt att köpa nytt och köper man begagnade saker kräver det lite mer planering och tid av en. Det enda nya jag har köpt är några filtar och en uppsättning kläder efter rutinultraljudet. Annars är både vagn, babyskydd, säng, bärsjal, kläder och allt annat en blandning av secondhand-shopping och saker vi fått från vänner och bekanta. 

Hur stylar du bebisbulan?
– Tyvärr främst med mjukisar för tillfället. Är hemma för det mesta och ser ingen anledning att ”klä upp” mig då, men när jag väl ger mig ut bland folk har jag oftast på mig något tight undertill som framhäver magen och knyter en oversizeskjorta upptill. Det har ju också varit vinter och fy vad vintermodet är tråkigt med alla tjocka jackor och täckande kläder.

Om du fick välja namn helt själv, vad skulle du döpa barnet till?
– Bosse efter min älskade morfar. Men min sambo sa klart och tydligt nej till Bosse väldigt tidigt.