Nu uppmanas gravida, särskilt med riskfaktor eller i slutet av graviditeten, att vara extra försiktiga för att undvika att smittas av covid-19. Foto: Camylla Battani / Unsplash

Folkhälsomyndighetens nya uppmaning: Gravida bör vara extra försiktiga för corona

Gravida kvinnor, i synnerhet de med riskfaktor eller de som är i slutet av sin graviditet, bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19 säger Folkhälsomyndigheten idag.

Hittills har gravida inte räknats som en särskild riskgrupp när det kommer till covid-19. Idag går dock Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att gravida inte bör utsätta sig för risken att smittas av corona, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. Folkhälsomyndigheten menar att en luftvägsinfektion i sen graviditet kan innebära risker för kvinnan.

Gravida kvinnor med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck bör också vara särskilt försiktiga.

Folkhälsomyndigheten skriver att gravida kvinnor generellt inte verkar ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom i covid-19. Men att det finns några fall där gravida kvinnor med covid-19 har behövt vårdas på IVA rapporterade i Sverige. 

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De rekommenderar gravida med riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma att rådgöra med sin barnmorska eller läkare, och begränsa nära kontakter med människor utanför hemmet så mycket som möjligt.

Under den dagliga pressträffen kl 14:00 idag den 29:e april sa Anders Tegnell också att det är viktigare för gravida kvinnor än för andra att följa de nuvarande riktlinjerna för att undvika att smittas, det vill säga att tvätta händerna och undvika stora folksamlingar. 

Här kan du läsa hela Folkhälsomyndighetens pressmeddelande. Och här kan du läsa hur du skyddar dig och andra från smittspridning. 

Du kanske också vill läsa hur kändis-mammorna tänker kring corona-viruset?
Eller 40 tips på roliga saker att göra hemma med barnen? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!