Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vecka för vecka – Vi Föräldrars graviditetskalender visar vad som händer under graviditeten, med bebisen i magen och med den gravida kvinnan.

Gravid i vecka 40

Graviditetsvecka 40: Allt är klart - nu kan bebisen komma. Det här är vad som händer just nu, med bebisen i magen och med dig som är gravid.

Maria Fröjdh

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vår gravidkalender utgår från vad man brukar kalla graviditetsveckor, alltså antalet veckor efter senaste mensens första dag. Ägglossningen – och befruktningen – sker först omkring två veckor senare. I graviditetsvecka 1 och 2 är man alltså inte ens gravid. Befinner sig kvinnan i graviditetsvecka 4 är barnet i magen bara cirka två veckor.Mer info under kalenderknapparna här.

Bebisen: Allt är klart inför födseln.Ändå kan bebisen stanna kvar i ett par veckor till. Genomsnittsvikten för barn som föds nu är 3,6 kilo och genomsnittslängden 51 centimeter från huvud till fot.

LÄS OCKSÅ: När förlossningen måste sättas igång – så funkar igångsättning

Kvinnan: Magen är förmodligen ungefär lika stor som förra veckan, men den kan också ha sjunkit lite till. Kanske känner kvinnan täta förvärkar i perioder.

"När kommer bebisen?" De allra flesta barn föds inom två veckor före eller efter BF, det beräknade förlossningsdatumet. Man tror att fostret bidrar till att bestämma när det är dags, men man vet ännu inte hur det går till.

 << Graviditetsvecka 39 

<< Tillbaka till gravidkalendern

Här kan du läsa mer om:

Hälsa under graviditeten

Mat under graviditeten

Nyfödda bebisar

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn (2015)