Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravid – vad är extra viktigt att äta?

När man är gravid får man ofta höra vad man ska undvika att äta – men finns det något som är extra viktigt att äta? Vi frågade vår dietist Sara Ask.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är något extra viktigt att äta när man är gravid?

Sara Ask, Vi Föräldrars barndietist Foto: Andreas von Gegerfelt

– Ja! Bortsett från järn tänker jag särskilt på omega 3, som framför allt finns i fet fisk, som lax, makrill, sardiner och sill. Men all fisk är bra. Magra fiskar innehåller visserligen mindre av det nyttiga fettet men ger selen, jod och andra näringsämnen som är viktiga, säger dietisten Sara Ask.

– D-vitamin kan vara svårt att få i sig tillräckligt mycket av och det behövs för att bilda barnets skelett. Mammans D-vitamin-lager används för att ge D-vitamin till barnet, så därför måste mamman fylla på. Om man inte äter kött, fisk, mjölk och ägg behöver man ta B12-tillskott, som man köper på apoteket. B12 är alltid viktigt för den som är vegan, men extra viktigt under graviditet och amning. Även den som äter vegetariskt och inkluderar mjölkprodukter och ägg kan behöva se över intaget, eftersom en skvätt mjölk i kaffet och ett ägg någon gång ibland inte täcker behovet. B12 krävs bland annat för att bebisens nervsystem ska kunna utvecklas. Den som äter vegetariskt kan för säkerhets skull testa sina B12- nivåer på vårdcentralen inför en graviditet.

Ett annat näringsämne som är extra viktigt för gravida är folat, eller folsyra som det heter, i tillskottsform. Alla som planerar att bli gravida rekommenderas 400 mikrogram folsyra i tillskott som man ska fortsätta med de första tolv veckorna av graviditeten. Det är för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Även efter att man slutat med tillskottet efter tolv veckor är det bra att fortsätta få i sig mat som innehåller folat, eftersom det är mat som också innehåller mycket annat bra. Till exempel: baljväxter, gröna bladgrönsaker (tänk spenat, ruccola, mangold), fullkornsprodukter, alla sorters kål (broccoli, vitkål, blomkål), bär (hallon, blåbär, jordgubbar).

Läs vad Sara Ask svarar på frågan  …

… om man kan äta sig pigg när man är gravidtrött

… om det finns någon mat som kan lindra gravidillamåendet

… och om man ska kolhydratladda inför förlossningen, eller om det finns någon mat som kan sätta igång förlossningen

Läs också:

Vad kan man äta när man är gravid?