Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
En bekant situation? Läs läkaren Helena Strevens kommenterar om några av de vanligaste råden mot gravidillamående.

Vanliga råd mot graviditetsillamående – vilka hjälper?

Akupunktur, citroner och åksjukearmband – hjälper det mot gravidillamående? Läkaren Helena Strevens granskar råden.

Sara Nordén

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det finns många husmorsknep som påstås hjälpa den som är gravid och illamående. Men kan citron och åkesjukearmband verkligen lindra graviditetsillamående? Har det någon betydelse att man äter kokt mat istället för stekt?

Här kommenterar förlossningsöverläkaren Helena Strevens 10 vanliga råd mot gravidillamående:

1. Ha några kex eller en skorpa och lite vatten nära sängen, och ät det första du gör på morgonen

Helena Strevens kommentar: "Många säger att det är ­jättebra, men jag kan tillägga att vad som helst som du kan äta är bra. Gärna långsamma kolhydrater och fibrer, tillsammans med någon vätska. Ju snabbare du får magen att jobba, desto större är chansen att illamåendet lindras. Kolhydrater och fibrer är bra, eftersom tarmarna får jobba lite extra, och det behövs när funktionen är långsammare än vanligt."

2. Kalla fotbad och vira blöta handdukar runt handlederna

Helena Strevens kommentar: "Jag kan inte tänka mig att det fungerar. Möjligen om du är varm och svullen, men det brukar komma senare i graviditeten. Om du är väldigt svullen till följd av västkeansamling kan jag däremot rekommendera att du tar ett bad. Vattnets tyngdkraft är nämligen större än luftens, och vatten ger samma effekt som stödstrumpor; det trycket tillbaka vätskan in i kroppen och blodbanan så att du kan kissa ut den."

3. Dricka vatten

Helena Strevens kommentar: "Vatten är alltid viktigt, speciellt om du mår så illa att du kräks ofta. Om du känner dig torr i munnen, halsen och om läpparna är du uttorkad. Försök då att få i dig lite vatten ofta – för stora mängder kan irritera och göra dig mer illamående."

LÄS OCKSÅ: Kan någon mat lindra illamåendet?

4. Äta kokt mat hellre än stekt och ugnsgrillad

Helena Strevens kommentar: "Det är väldigt individuellt, och självklart ska du inte tvinga i dig kokt mat om det triggar illamåendet. Däremot kan du testa att inte äta stekt rött kött. Det är överlag mer jobb att smälta kött, och det kan bidra till att du mår illa. Ägg, fisk, kyckling, jordnötter, bönor och linser är bra proteinkällor som du kan testa istället."

5. Gå på akupunktur

Helena Strevens kommentar: "Studier har visat att akupunktur kan minska illamående, så det tycker jag absolut att du ska testa. Många gravida blir hjälpta av det. Det som händer vid akupunktur är att nålsticket stimulerar nerver som skickar signaler till hjärnan, vilket i sin tur frisätter flera olika ämnen som bland annat verkar blodtryckshöjande och smärtstillande."

6. Vila och ta det lugnt

Helena Strevens kommentar: "Du ska självklart inte tvinga dig ut om du bokstavligen inte kan stå på ­benen, och att vara stressad och uppe i varv tar ju energi, vilket inte är så bra om du har svårt att behålla maten. Men kom ihåg att det finns något som heter hemmasjuk. Om du mår väldigt illa och bara kan ta dig mellan badrummet och soffan börjar du till slut associera illamåendet med ditt hem. Därför är det viktigt att i alla fall försöka gå ut på kortare promenader och byta miljö så ofta du orkar."

7. Äta lite hela tiden

Helena Strevens kommentar: "Helt klart det bästa tipset! Du får i dig rätt mycket på en dag om du äter lite men ofta, vilket är bra om du har svårt att behålla maten. Hitta något du klarar att äta. Många gillar frukt eftersom det är fräscht, andra föredrar något torrt, som knäckebröd eller kex. Om du äter lite men ofta får magen jobba hela tiden."

8. Äta citron och andra citrusfrukter

Helena Strevens kommentar: ”Jag tror inte citrusfrukter är bättre än något annat. Det handlar mer om att du kan äta än vad du ska äta. Många gillar citron och apelsin eftersom det är friskt och därför inte triggar illamåendet, men det finns inget som tyder på att det ”botar” illamåendet. Men vitaminerna är ju bra! Allt handlar egentligen om hur mycket magen får jobba.”

9. Använda åksjukearmband

Helena Strevens kommentar: "Armbanden fungerar likt ­akupunktur, men det kallas för akupressur. Det är inte lika ­studerat som akupunktur, men med det sagt kan det ändå hjälpa."

10. Medicin som Postafen eller Lergigan Comp

Helena Strevens kommentar: "Åksjuketabletter är verksamma för många, och Lergigan Comp (som är medicinen vi skriver ut till dem som inte kan kontrollera sitt illamående) upplever många hjälper väldigt bra."

Läs också: Illamående och gravid – här är förklaringen

Artikeln publicerades i maj 2016.