Gravid och mår illa - kan någon mat lindra illamåendet?

Gravid och illamående, då kan bara tanken på mat vara plågsam. Men kanske man kan äta något som gör att man mår mindre illa? Vi frågade vår dietist Sara Ask.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad kan man äta när man är gravid och mår illa?

Foto: Maria Annas

"Ät lite och ofta för att inte bli jättehungrig mellan varven – en del tycker att det förvärrar illamåendet", säger dietisten Sara Ask.

"Med lite och ofta menas inte småätande, utan till exempel tre huvudmål och tre mellanmål. Och så kan man prova att ha ett kex eller liknande på nattduksbordet, så att man kan äta något innan man har klivit upp, för när man har fastat en hel natt är man som känsligast för illamående.

Ett annat råd man kan prova är att äta mindre fet mat, eftersom tarmarna rör sig långsammare när man äter väldigt fet mat. Begreppet ”paltkoma” är kanske bekant? Att tarmarna rör sig långsammare skulle, åtminstone i teorin, kunna förvärra illamåendet. Kanske är det förklaringen till att vissa upplever mindre illamående av kolhydratrik mat och till exempel föredrar kokt mat framför stekt under graviditeten.

Många upplever också att de blir känsligare för matos när de väntar barn. Om man känner så kan man prova att äta lite matigare sallader, som bulgursallader, mat som inte behöver lagas länge.

Om man drabbas hastigt av illamående kan det vara bra att ha något i handväskan som man snabbt kan stoppa i sig. Lite nötter eller salta kex. Jag har inte sett några bevis för att salta och torra saker hjälper, men många upplever det. Och det är något som jag gärna vill poängtera: det som funkar – det funkar, oavsett om det finns ”bevis” för det eller inte, så fortsätt med det!”

Läs vad Sara Ask svarar på frågan  …

… om man kan äta sig pigg när man är gravidtrött

… om någon mat är extra viktig att äta när man är gravid

… och om man ska kolhydratladda inför förlossningen, eller om det finns någon mat som kan sätta igång förlossningen

Läs också:

Vad kan man äta när man är gravid?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!