Gravid under julen? Visst finns det mycket gott du kan smaka på! Foto: Getty Images/iStockphoto

Gravid och julbord? Den här julmaten kan du äta!

Gravid? Längtar efter vörtbröd med julskinka och senap? Eller gräddig långkål, lutfisk och inlagd sill? Lugn, det mesta på julbordet är okej för gravida. Läs våra tips, faktakollade av Livsmedelsverket!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Rökt och gravad fisk

TIPS till dig som är gravid och vill äta rökt och gravad fisk:

Om du gör eget julbord: Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går bra att äta.

(Men vakuumförpackad rökt och gravad fisk som har kylförvarats i mer än en vecka kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria.)

LÄS DEN ULTIMATA GUIDEN: Här är all mat du kan äta – och inte äta – när du är gravid

Charkprodukter

TIPS till dig som vill äta charkprodukter och patéer:

Om du gör eget julbord: Charkprodukter som har skurits upp från en hel bit precis före serveringen går bra att äta. Patéer som har varit förpackade högst en vecka går också bra att äta.

(Men skivade charkprodukter och patéer som har kylförvarats längre än en vecka kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria.)

Torkat, kallrökt och gravat kött

TIPS till dig som vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött:

Om du gör eget julbord: frys in köttet, skinkan, medvursten eller salamin i tre dygn innan du äter den – då dör eventuella parasiter.

(Men lufttorkad skinka, salami, medvurst och annat torkat, kallrökt eller gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, även om risken är mycket liten.)

Ost

TIPS till dig som är gravid och vill äta ost:

Hårdostar som kan hyvlas går bra att äta, oavsett om de är gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk. Bredbara färskostar i ask och smältost på tub går också bra, liksom all ost som har hettats upp, till exempel i gratäng eller sås.

(Men mögel- och kittostar, oavsett om de är gjorda på opastöriserad eller pastöriserad mjölk, samt färskostar gjorda på opastöriserad mjölk, kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria.)

Kalla röror

TIPS till dig som vill äta kalla röror:

Om du gör röror till eget julbord: välj andra ingredienser än rökt/gravad fisk och charkprodukter.

(Det finns en liten risk att kalla röror innehåller skadliga halter listeria, särskilt om de innehåller rökt/gravad fisk eller charkprodukter. Även om rörorna i sig är nytillverkade kan fisken eller charken närma sig slutet av sin hållbarhetstid.)

Strömming/sill

TIPS till dig som är gravid och vill äta strömming/sill:

Vanlig inlagd sill på burk går utmärkt att äta ofta. Den fisken är fångad i Norra Ishavet eller på västkusten och innehåller låga halter av miljögifter. Läs gärna på etiketten, där står det var fisken är fångad.

(Strömmingslåda och rullader är populärt på julbordet, men strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Det gäller även en del andra fiskar som det inte är bra att äta för ofta, läs mer om fisk du kan äta när du är gravid här).

Kål, mandariner, inlagd sill, ägg, nötter …

Mandariner, mm - passa på att njut! Foto: Shutterstock

Om man vill boosta sig med nyttigheter kan man ta lite extra av kålen. Grönkål, brysselkål och rödkål ger fibrer, viktiga vitaminer och mineraler.

Passa också på att frossa i C–vitaminrika apelsiner, mandariner och clementiner, inlagd sill och rätter av odlad lax som innehåller nyttiga fetter och D-vitamin (extra bra så här års när vi inte får så mycket D-vitamin av solen), ägg (som utöver viktiga mineraler också innehåller D-vitamin – och ja, räkan, dillen, rommen eller vad som nu ligger på ägghalvorna funkar också utmärkt för gravida) samt det bästa julgodiset: nötter, fyllda med nyttigt, fleromättat fett.

Källa: Livsmedelsverket

Läs mer om listeria och toxoplasma på Livsmedelsverkets webbplats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!