Massage när man är gravid? Ja, varför inte? Det kan ha många fördelar.

Massage när man är gravid – är det farligt?

Massage när man är gravid kan orsaka missfall eller vara farligt på andra sätt, hör man ibland. Är det sant? Vi har frågat Helen Elden, barnmorska som har forskat om massage under graviditet.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Innehåll:

1. Kan massage orsaka missfall?

2. Massage när man är gravid – vilken vecka?

3. Akupunktur när man är gravid

4. Massagestol när man är gravid

5. Fotmassage under graviditeten

6. Huvudmassage och hårbottensmassage när man är gravid

Massage är farligt när man är gravid. Massage under graviditeten kan orsaka missfall. Och före graviditetsvecka 12 ska man absolut inte ta massage. Sägs det ibland. Men stämmer det verkligen?

Helen Elden, barnmorska och forskare vid Göteborgs universitet.

Vi har ställt 12 frågor till Helen Elden, docent i reproduktiv och perinatal hälsa och universitetsöverbarnmorska vid Göteborgs universitet, som har forskat om hur massage och akupunktur påverkar gravida.  

Kan massage när man är gravid orsaka missfall?

– Nej. De studier som har gjorts har visat att sensorisk stimulering inte på något vis kan sätta igång förlossningen. Det finns alltså ingen vetenskaplig grund för att massage kan orsaka missfall eller en prematur förlossning. Sedan ger man ju ofta massage under själva förlossningen, men det handlar snarare om att få kvinnan att slappna av under värkarbetet och på så sätt minska smärtan.

Varifrån tror du att myten att massage kan vara farligt kommer?

– Jag tror den kommer av att många helt enkelt är rädda för att behandla gravida kvinnor – för att det är två personer att ta hänsyn till och för att man vill ta det säkra före det osäkra. Men föreställningen att man kan sätta igång förlossningen på olika sätt genom massage är verkligen, precis som du säger, en myt och inget annat.

Men är det verkligen okej med massage när som helst under graviditeten?

– Ja, absolut. Sedan har det hänt att vi forskare, när vi gjort studier kring massage på gravida, bara låtit kvinnor som passerat vecka 12 i graviditeten vara med. Men det har berott på att vi inte vill att behandlingen ska få skulden ifall det skulle bli ett missfall av andra orsaker – de flesta missfall sker ju före vecka 12.

Finns det ingenting med massage som skulle kunna påverka graviditeten?

– Inte negativt. Men det finns många positiva effekter av massage. Många kvinnor får ju ont i kroppen under graviditeten, särskilt under sista delen. Det finns forskning som visar att massage är effektivt för att minska spänningar i musklerna.

Vad är det som händer i kroppen vid massage?

– Långsamma smekningar aktiverar c-fibrerna i huden. Deras signaler går samma vägar som smärtsignalerna. Vid massage, eller smekningar, konkurreras smärtsignalerna ut och då minskar smärtan. Man vet också att sensorisk stimulering ger frisättning av kroppseget morfin, så kallat endorfin. Det sker även en frisättning av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin som ökar aktiviteten i kroppens eget smärthämmande system, vilket också minskar smärta.

Akupunktur när man är gravid, kan det vara farligt?

– Det är samma sak där. De studier som gjorts visar ingen ökad risk för prematur förlossning vid akupunktur. Sedan vet jag att man i vissa länder, på Island till exempel, ibland ger akupunktur för att få förlossningen att sätta igång vid fullgången graviditet – men det finns inga belägg för att det verkligen fungerar.

Massagestol när man är gravid – är det okej?

Det är viktigt att sitta eller ligga skönt när man får massage som gravid. Foto: Shutterstock

– Det kan det vara så länge magen inte är i vägen. Kvinnan ska ligga eller sitta skönt för att kunna slappna av så mycket som möjligt under massagen.

Ska man tala om för massören att man är gravid?

– Ja, det tycker jag. Inte för att man ska, men för att massören ska kunna göra det så bekvämt och bra för dig som möjligt. Dessutom påverkas ju kroppen av att vara gravid och det kan vara bra för massören att veta att du är gravid ifall det skulle hända något under behandlingen – som alltså inte behöver att ha något med själva massagen att göra. Många har ju till exempel lätt för att svimma under de första veckorna.

Finns det massage som är mer okej eller mindre bra under graviditeten?

– Generellt sett är all massage helt okej. Sedan är det ju, graviditet eller ej, hela tiden ett samarbete mellan den som masserar och den som får massage. Det ska vara skönt och avslappnande för bästa effekt. 

Fotmassage när man är gravid, vad gäller där?

– Det här med att vi skulle ha zoner under fötterna som kan trigga andra delar av kroppen finns det inga belägg för. Men fötterna är rikt enerverade vilket gör att massage där känns extra mycket och kan vara väldigt skönt. Inte minst om man är tung och svullen. Så ja, det är helt okej med fotmassage.

Huvudmassage när man är gravid, hur är det med det?

– Går jättebra det med.

Har du något generellt råd till gravida när det gäller massage?

– Ta extra hand om din kropp, stressa inte runt och försök att koppla av mer än annars. Om du gör det med hjälp av massage eller på något annat sätt är helt upp till dig. Men ta dig tid till att vara gravid!

Läs också: Är det farligt att måla naglarna när man är gravid?

 

En tidigare läsarfråga om massage och graviditet:

Farligt med massage under graviditeten?

"Jag undrar om man kan gå och få massage om man är gravid?Kan det bli för hårt tryck på magen om man behöver bli masserad på ryggen eller på andra kroppsdelar?

Jag är ”bara” gravid i vecka 13.”

Stina

Inte farligt med massage när man är gravid

"Självklart bör du tala om för massören att du är gravid så att man kan undvika för hårdhänta och olämpliga massagemetoder. Dock är det välkänt hos utbildade massörer hur man kan behandla under graviditet.

Under graviditeten är det inte ovanligt med smärta i axlar och rygg.  Vid sådana smärttillstånd kan massage vara lindrande och bra för att öka välbefinnandet under graviditeten.

Under de tre första månaderna av graviditeten brukar man ge rådet att vara försiktig med massage. Detta har sin grund i att det under den perioden är vanligt med missfall och därför vill man undvika att man skall förknippa massagebehandlingen med missfallet."

Maria Sennström, gynekolog

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!