Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Idag är Ellinor Bjurström mamma till två älskade barn, men att det skulle bli så var långt ifrån självklart.
Idag är Ellinor Bjurström mamma till två älskade barn, men att det skulle bli så var långt ifrån självklart.
Idag är Ellinor Bjurström mamma till två älskade barn, men att det skulle bli så var långt ifrån självklart.
Idag är Ellinor Bjurström mamma till två älskade barn, men att det skulle bli så var långt ifrån självklart. Foto: Privat

Ellinor Bjurström: ”Jag får ångest av tanken på en till graviditet”

Efter sin första graviditet och förlossning fick Ellinor Bjurström mycket ångest och kunde inte tänka sig fler biologiska barn. Istället ställde hon in sig på att bli familjehem.

– De gånger jag har uttryckt högt att jag mått dåligt som gravid har jag fått höra att jag ska vara glad att jag är gravid överhuvudtaget. Att jag borde vara tacksam. Det är så dumt, säger influencern till mama.

Idag är Ellinor Bjurström, 27, mamma till Aaron, 3, och Novali, 8 månader. Men efter sitt första barn var influencern – som vi lärt känna i tv-program som ”Top model” och ”Unga mammor” – helt inställd på att inte få fler biologiska barn efter att ha mått dåligt både under graviditeten och efter förlossningen. 

– Jag kände att jag absolut inte ville gå igenom det igen.

Ellinor Burström

Ålder: 27.

Familj: Sambon Jimmy Olsson, sonen Aaron, 3, och Novali, 8 månader.

Gör: Influencer. Känd från bland annat ”Top model” och ”Unga mammor”.

Bor: Svinninge utanför Stockholm.

Instagram: @ellinorbjurstrom

Så här några år senare tror Ellinor att det blev för mycket på samma gång. 

– Det var en stor omställning för mig att bli mamma som 23-åring. Jag gick från att vara en partytjej till att vara gravid med allt vad det innebar. Vi byggde dessutom hus och jag var mycket själv både under graviditeten och den första tiden med Aaron då min sambo turnerade. Jag hade heller inte så många vänner som fått barn så jag var mycket ensam med mina tankar.

Ellinor och sambon Jimmy med barnen Aaron och Novali. Foto: Privat

”Jag kände mig som en dålig mamma”

Ellinor berättar att hon mådde psykiskt dåligt under graviditeten, något som hon själv inte riktigt förstod när hon var mitt i det. Efter Aarons födelse blev det inte bättre som hon hoppats, snarare tvärtom.

– Förlossningen med Aaron var väldigt tuff. Den höll på i typ 30 timmar och jag var så trött i slutet så jag orkade inte... Jag minns att jag hela tiden kände att ”jag är så dålig på att föda barn”. Jag hade sett den där Instagram-bilden av förlossningar, mammor som dansar och målar naglarna. Så blev det inte för mig och jag fick väldigt mycket ångest efteråt, kunde inte läsa min journal eller tänka på förlossningen utan att få ont i bröstet. 

Två veckor efter att Aaron kom till världen började inspelningarna av ”Unga mammor” och Ellinor hann aldrig landa i sin nya roll som mamma innan hon kastade sig in i tv-inspelningarna. 

Berättade du för någon hur du mådde under den här tiden?
– Inte mer än för min sambo. Jimmy är fantastisk på alla sätt men han är ju med i Rackartygarna (extremsport- och underhållningsgrupp, reds. anm.) och under den här perioden hade de shower med Joe Labero och var mycket ute och reste. Så jag var mycket själv med Aaron.
– Jag pratade lite med min BVC-sköterska, men jag sa nog inte ärligt hur det var. Jag tror att jag förminskade mina egna känslor och tänkte att man behövde gå igenom något riktigt dramatiskt för att få må dåligt. Jag kände mig som en dålig mamma och skämdes samtidigt för hur jag kände.

I efterhand har Ellinor Bjurström varit öppen med hur hon mådde under sin första graviditet för sina över 100 000 följare på Instagram och ännu fler på Youtube. Men att berätta att man mår dåligt som gravid har visat sig vara väldigt tabu.

– De gånger jag har uttryckt högt att jag mått dåligt som gravid har jag fått höra att jag ska vara glad att jag är gravid överhuvudtaget. Att jag borde vara tacksam. Det är så dumt.

Ellinor Bjurström: ”Vi var länge inne på att bli familjehem”

Då det kändes otänkbart att skaffa fler biologiska barn började Ellinor och Jimmy istället planera för att ge Aaron syskon på andra sätt och samtidigt kunna hjälpa barn som har det svårt.

– Vi var länge inne på att bli familjehem och hade många möten med socialtjänsten. Vi kom också väldigt långt i processen med ett specifikt barn, men det sket sig i slutet och det som det föll på var att vi var offentliga personer. Vi blev jätteledsna då vi var så inställda på att ta hand om just det här barnet. 

Bara kort därefter kom så ett oväntat plus på stickan.

– Novali var inte planerad på det sättet, även om vi såklart visste att det fanns en möjlighet då vi inte använde något preventivmedel. Jag fick jättemycket ångest över att jag skulle behöva gå igenom allt det här igen. Men graviditeterna blev helt olika. 

När Ellinor idag tänker tillbaka på sin andra förlossning har hon enbart positiva känslor. Foto: Privat

”Jag vill inte gå igenom en graviditet och förlossning till”

Psykiskt mådde Ellinor bättre än på länge under sin andra graviditet, även om hon fick fysiska krämpor som foglossning istället. Den 10 augusti 2021 föddes så Novali Noraa Bjurström.

– Det blev ett akut kejsarsnitt då de upptäckte en komplikation i samband med att de tog hål på hinnorna. Ändå har jag ingen ångest alls när jag tänker tillbaka på den förlossningen utan bara positiva känslor. Min inställning spelade nog en stor roll. Att jag gick in i förlossningen med öppet sinne.

Hur tänker du nu när ni har två barn, vill du ha fler?
– Jag vill verkligen inte bli gravid igen, jag får ångest på tanken över en till graviditet och förlossning. Men min dröm om att bli familjhem lever kvar. Kanske inte just nu när mina egna är så här små, men jag kommer fortsätta försöka senare.