Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gravida är inte en riskgrupp för covid-19, den sjukdom som orsakas av coronavirus. Foto: Shutterstock

Hur drabbas barn och gravida av corona?

Hur drabbar corona den som är gravid? Och hur drabbar coronavirus barn? Här svarar Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, på frågor om det nya coronaviruset. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Denna artikel uppdaterades 2020–04-30

Graviditet och covid-19 – Folkhälsomyndigheten kommer med nya råd

Gravida bör undvika att smittas av det nya coronaviruset. Det gäller särskilt mot slutet av graviditeten och i synnerhet om man tillhör en riskgrupp.  

Gravida bör inte utsätta sig för risken att smittas av det nya coronaviruset, i synnerhet inte mot slutet av graviditeten. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Särskilt försiktiga bör gravida med riskfaktorer vara. De riskfaktorer som nämns är fetma, diabetes eller högt blodtryck.

Gravida verkar generellt inte ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom vid covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten, men i och med att kunskapen om graviditet och covid-19 fortfarande är under utveckling, samt att en luftvägsinfektion i sen graviditet kan innebära risker för kvinnan, anser myndigheten att det finns skäl för gravida att vara extra försiktiga.

Gravid i riskgrupp

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida som har riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma rådgör med sin barnmorska eller läkare och begränsar sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Det finns några fall rapporterade i Sverige där gravida kvinnor med covid-19 har behövt vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

 

Corona – frågor och svar om barn och gravida

Även om gravida inte tycks löpa större risk att bli svårt sjuka i covid-19 bör den som är gravid, särskilt om man tillhör en riskgrupp – och särskilt mot slutet av graviditeten – vara extra noga med att inte utsätta sig för risken att smittas av det nya coronaviruset. Foto: Shutterstock

Vad vet vi om hur det nya coronaviruset och covid-19 drabbar barn och gravida? Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, svarar på frågor.

Artikeln publicerades 2020-03-05

Den som är gravid har ett nedsatt immunförsvar och när det gäller vanlig säsongsinfluensa betraktas gravida som en riskgrupp. Gravida har också minskad lungkapacitet, eftersom fostret och livmodern tar allt större plats, och därför riskerar gravida att bli svårt sjuka av vanlig säsongsinfluensa mot mitten och slutet av graviditeten.

Coronavirus – symtom

Sjukdomen covid-19 orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Viruset ger luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är vanligtvis 2–14 dagar, enligt WHO.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Corona när man är gravid

Men när det gäller det nya coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19, finns det i dagsläget inget som tyder på att gravida löper större risk att smittas och inte heller att bli svårt sjuka.

– I Kina, där man har samlat in data från drygt 72 000 fall av covid-19, har man inte sett att gravida drabbas mer, säger Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Vet man varför gravida inte verkar vara en riskgrupp när det gäller coronavirus?

– Nej, det vet man inte. Men viruset tycks drabba äldre personer hårdast, och i den gruppen finns sällan gravida.

Hur tycker du att man ska tänka om man är gravid och orolig för coronasmitta?

– Det är som med all smitta; det är god handhygien som är det bästa sättet att förhindra att bli smittad. Om någon blir sjuk i familjen kan man undvika att sova i samma rum. De som är sjuka bör hosta och nysa i armvecket och snyta sig i engångsnäsdukar som slängs i papperskorgen.

Vet man om coronavirus kan överföras till foster?

– Jag känner inte till något fall där fostret har smittas, men vi vet väldigt lite om detta ännu. Jag vet åtminstone ett fall där en kvinna var smittad och födde barn, och det gick bra för det barnet.

Vet man om coronaviruset kan överföras till bebisen via bröstmjölk?

– Nej, det vet vi inget om.

Om en gravid skulle bli sjuk i vanlig säsongsinfluensa finns det antivirusmedicin som hon kan få. Finns det motsvarande för coronaviruset?

– Nej, det finns varken godkända läkemedel eller vaccin.

Läs också: Nya riktlinjer för mammor med misstänkt covid-19/corona på förlossningen 

Coronavirus barn

Barn tycks drabbas mindre hårt av coronavirus. Foto: Shutterstock

Barn verkar generellt inte bli sjuka av coronavirus i samma utsträckning som vuxna. Världshälsoorganisationen WHO:s expertteam, som nyligen besökt Kina, har sammanställt en rapport som heter Report of the China Joint Mission on Coronavirus disease 2019. Där skriver de att barn under 18 år utgör en mycket liten del av de rapporterade fallen med covid-19 i Kina.

– Av de drygt 72 000 fallen av covid-19 i Kina som analyserades var bara 0,9 procent barn mellan 0 och 9 år, säger Mia Brytting.

Vad säger det om corona och barn?

– Det säger oss att det är väldigt få barn som verkar bli så pass sjuka av coronaviruset att de behöver uppsöka sjukvården.

Vad kan det bero på, att barn inte verkar drabbas av coronavirus i lika hög utsträckning?

– Det har vi ingen förklaring på än. Det vi ser är att det främst är de äldre som drabbas svårt. Men för att vi ska kunna vet mer behöver det samlas in mer data för de fall man har runt om i världen, och det pågår just nu.

Tycker du att det finns någon anledning att hålla barn hemma från förskolan?

– Nej, jag tycker inte att det finns någon anledning att hålla friska barn hemma från förskolan.

Denna artikel publicerades den 5 mars 2020. Kunskapen växer kontinuerligt; på www.1177.se finns aktuell information.

Läs också: Kan barn leka med kompisar trots corona? Så säger tre experter