Är du gravid och har läckande bröst? Det finns en förklaring. Foto: Shutterstock/iStock

Bröstmjölk som läcker – och andra fakta om råmjölk

Läcker du bröstmjölk på natten? Att det börjar sippra råmjölk redan i mitten av graviditeten kan kännas halvkul – men är helt normalt! Det är kroppen som gör sig redo för att mata din bebis. Här är allt du behöver veta om råmjölksfabriken!

Många gravida märker av att brösten förändras redan i början av graviditeten. Brösten blir kanske ömma, större, börjar klia och bröstvårtorna kan bli både större och mörkare. 

Men de här förändringarna, eller huruvida dina bröst läcker eller inte under graviditeten, säger dock ingenting om hur amningen kommer gå senare. Det visar sig först efter förlossningen.

Redan i graviditetsvecka 15 aktiveras bröstens nya mjölkproducerande celler och i vecka 22 börjar de producera råmjölk (kallas också kolostrum eller colostrum). Man kan se det som att kroppen börjar ”testköra” mjölkfabriken! 

Jämfört med ”vanlig” bröstmjölk är råmjölk gulaktig och lite tjock och klibbig. Den är också extra nyttig eftersom den innehåller mycket protein, mineraler och även antikroppar som skyddar mot vissa infektioner. 

Råmjölk som läcker på natten

Det är inte helt ovanligt att man som gravid läcker råmjölk, till exempel på natten. Om du besväras av att det blir blött eller fläckar på kläderna kan du använda inlägg som suger upp mjölken. Det finns både engångsinlägg och tvättbara inlägg att stoppa i amningsbehån eller amningslinnet. 

Handmjölka innan förlossning

Det finns tillfällen när man i förväg vet att bebisen kommer behöva tillmatas, alltså ges extra mat, efter förlossningen. Det kan vara barn till kvinnor som har diabetes typ 1 eller graviditetsdiabetes. De här mammorna kan, om de vill, försöka handpumpa råmjölk redan i slutet av graviditeten och frysa in. Om den nyfödda bebisen har lågt blodsocker efter förlossningen kan man då tillmata med mammans egen råmjölk. 

Studier har visat att det är säkert att handmjölka (men kanske inte enkelt eller möjligt om det bara kommer någon droppe eller inget alls!), från vecka 36+0. 

Även om man inte lyckas klämma ut någon råmjölk kan det vara en bra övning i tekniken och det finns heller ingen risk att stimuleringen gör så att förlossningen drar igång. Det kan vara skönt att veta för den gravida som inte känner sig redo att föda riktigt än!

Nyttig råmjölk efter förlossning

För kvinnor utan diabetes kan det också vara värdefullt att veta att det inte krävs stora mängder för att den nyfödda bebisen ska få i sig allt det nyttiga som finns i råmjölk. Så även om det känns som att du har lite mjölk i brösten kan det lilla räcka för att ge bebisen alla bra vitaminer, proteiner, mineraler och antikroppar!

3–5 dagar efter förlossningen börjar råmjölken ombildas till en övergångsmjölk och här brukar man prata om att mjölken ”rinner till” (Hej silikonbröst!). 2–3 veckor senare har den ombildats igen till ”mogen mjölk” och det är den sammansättningen av mjölk som sedan finns kvar, oavsett om du ammar en månad eller två år. 

Källa: 1177.se, Medela.se, Region Uppsala

LÄS OCKSÅ: Så går ett rutinultraljud (RUL) till

LÄS OCKSÅ: 9 kändismammor: Bästa (och sämsta!) sakerna vi packade i BB-väskan