"Jag åkte till BB i förväg för att kolla parkeringsplatserna"

Under graviditeten med sonen Sigge fokuserade Daniella Jankovic mycket på de praktiska förberedelserna. ”Det är skönt för min sambo, då kan hon släppa mycket till mig.”

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

”Jag är väldigt praktiskt lagd och vill veta exakt hur allt ska bli i förväg. Det är skönt för min sambo, då kan hon släppa mycket till mig.

Till exempel valde vi mellan tre olika BB – Malmö, Lund och Ystad. Då åkte jag dit för att titta var vi skulle kunna parkera. Sådant är viktigt för mig. Jag var också noga med att alla grejer skulle finnas hemma: kläder, nappar, babynest. Min syster har en son som är 2 så vi fick ärva nästan allt vi behövde av henne.

Jag var noggrann när jag packade väskan till BB. Vi hade en megapackning! Min sambo älskar must, så det hade vi handlat massor. Vi kunde knappt bära väskan. Men vi använde förstås inte en bråkdel av allt vi hade med oss. Och när värkarna satte igång var det fullt i Lund, som vi hade valt, så vi fick åka till Ystad. Men det gick bra. Vi kom in vid tre på eftermiddagen och Sigge föddes strax efter sju på kvällen. Min sambo var lite nojig att hon skulle bli arg och irriterad av smärtan och att jag skulle behöva vara lugn och stöttande. Men vi var lugna båda två.

Läs också: "Jag vill inte bli en andrahandsförälder"

Att bli förälder var mer omvälvande än Daniella hade trott.

Jag hade en bild av att allt skulle vara så mysigt och gosigt den första tiden. Men den blev tuff. Amningen kom inte igång så vi matade Sigge med sked eller pipett och hyrde en pump. Det var påfrestande för min sambo att inte ’lyckas’ med det. Efter ett tag förstod vi att det är jättevanligt och då kunde vi släppa det och gå över till flaska.

Jag har nio syskonbarn som har varit en viktig del i mitt liv. Dessutom jobbar jag med barn. Därför vara jag ganska chill med att bli förälder. Men det var omvälvande! Det går inte att föreställa sig hur det känns att ha ansvar för en person dygnet runt varje dag.

När vi skulle åka hem från BB tittade vi på varandra och undrade typ om någon myndighet hade godkänt det här. Vi är fortfarande kvar i bebisbubblan. Jag både pluggar och jobbar, vilket tar mycket tid. Samtidigt har jag vissa dagar med självstudier och då är jag hemma även om jag behöver vara ifred för att läsa eller skriva. Det har gjort att jag har kunnat sprida ut de första tio föräldradagarna under längre tid.

Vi har väldigt nära relation med våra familjer och Sigge har haft många vuxna att knyta an till. Så vi har kunnat göra saker ensamma, jag och min sambo, som att åka på spa och sova borta. Men allt kräver planering. Ska jag träffa en kompis bestämmer jag det tre veckor i förväg.”

Läs också: Att bli medmamma eller medpappa – så kan man förbereda sig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!