Detta är en artikel från Vi Föräldrar
Skäm bort alla du älskar med ett sött dessertbord sett genom rosa glasögon. De himmelskt goda bakverken kommer från tidningen Hembakat och passar perfekt till både babyshowern, dopet och namngivningen!
Macarons med smak av ros
Söta macarons formade som hjärtan – perfekt att duka fram under babyshowern.
Ca 20 dubbla
Rosenganache
1 dl vispgrädde
250 g vit choklad, hackad
1 ½ tsk rosenvatten
Pastafärg
Macarons
ca 150 g mandelmjöl
150 g florsocker
50 g vatten
150 g strösocker
60 g äggvita
35 g strösocker
60 g äggvita
Pastafärg
Gör så här:
1. Fyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner chokladen. Blanda det till en jämn smet och låt den svalna. Häll den i en spritspåse och låt den ligga i kylskåp i 2–3 tim.
2. Vik eller klipp till 4 bakplåtspapper så de passar storleken på en plåt. Sikta mandelmjölet genom en sil. Du ska ha 150 g när du är klar. Sikta sedan ner florsockret i mandelmjölet.
3. Blanda vatten och 150 g strösocker i en kastrull och sätt på värmen. Börja vispa 60 g äggvita i en köksmaskin. Tillsätt 35 g strösocker till äggvitan när den har börjat skumma sig. När sockerlagen har nått 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är kall och glansig.
4. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Vänd ner marängen i mandelblandningen till en jämn smet. Dela upp smeten i två skålar och färga dem i olika rosa nyanser.
5. Sätt en rund tyll i två spritspåsar. Fyll spritspåsarna med smetarna och spritsa ut hjärtan. Låt macaronsen torka i 30–45 min. Sätt ugnen på 150 grader.
6. Grädda macaronsen mitt i ugnen i 14–16 min. Macaronsen ska lossna från bakplåtspapperet.
7. Spritsa fyllning på hälften av macaronsen och sätt ihop dem med de som är kvar. Förvara de fyllda kakorna i kylskåp.
Donuts med glasyr
Ca 16 st
Underbart luftiga ringmunkar med en söt glasyr på toppen, en fröjd för både ögat och magen.
15 g jäst
4 dl mjölk, kylskåpskallt
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fritering
1 l rapsolja
Glasyr & garnering
6 dl florsocker
3–4 msk vatten
Rosa pastafärg
Strössel
TIPS!
Glöm inte degen som blir över när du har gjort hålen i mitten. Fritera dem i oljan när du är klar med munkarna och doppa dem genast i lite strösocker.
Gör så här:
1. Lägg jäst, mjölk, strösocker, salt och ägg i bunken till en köksmaskin. Tillsätt det mesta av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt smöret i klickar och arbeta in den helt och hållet. Knåda till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 ½ tim.
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut runda munkar, ca 9 cm i diameter, och gör ett litet hål i mitten på varje, ca 3 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
4. Fritering: Hetta upp rapsoljan i en gryta till 180 grader. Lägg försiktigt i munkarna, gärna med en hålslev, och fritera munkarna i 30–45 sek per sida. Låt dem få rinna av på hushållspapper. Låt svalna.
5. Garnering: Blanda florsocker och vatten till en slät, glansig och ganska tjock glasyr. Färga smeten rosa, eller dela upp glasyren i tre små skålar och färga i olika nyanser.
6. Doppa varje donut i glasyren och dekorera med strössel. Låt stelna.
Hallonsorbet med mynta
Ca 4 port
Enkel dessert som du kan förbereda i förväg. Servera med rosa alkoholfritt bubbel för extra lyxig känsla.
500 g frysta hallon, tinade
1 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl färsk mynta, hackad
1 äggvita
Till servering
1 flaska rosa mousserande alkoholfritt vin
Gör så här:
1. Koka upp hallon, vatten, strösocker och mynta i en kastrull. Ta av från plattan och låt svalna. Mixa allt med en stavmixer.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum i en metall- eller glasbunke. Vänd försiktigt ner hallonpurén i äggskummet.
3. Frys sorbeten i glassmaskin. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa in sorbeten i en burk med lock. Ta ut den efter ca 30 min och mixa sorbeten en gång till. Låt stå i frysen i minst 4 tim.
Hallontårta med lime & italiensk maräng
Ca 8 bitar
Härligt rosa bottnar döljer sig under den fluffiga marängen.
Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
Rosa pasta-eller pulverfärg
Fyllning
250 g hallon
¼ dl strösocker
1 lime, skalet & saften
Italiensk maräng
75 g äggvita
½ dl vatten
1 ¾ dl strösocker
Garnering
Ätbart glitter
Gör så här:
1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
2. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner det i smeten. Tillsätt rosa färg och rör till en jämn smet.
3. Fördela smeten i en form, 20 cm i diameter. Grädda botten mitt i ugnen i ca 40 min. Känn med en provsticka så att den är färdiggräddad. Låt den svalna.
4. Fyllning: Värm upp hallonen tillsammans med strösockret och limesaft- och skal. Låt det svalna och ställ det sedan i kylskåp.
5. Skär varje botten i två delar och lägg en ljusrosa på ett tårtfat. Bred på hallonfyllning på bottnen och lägg på en mörkrosa. Upprepa med resterande bottnar. Ställ tårtan i kylskåp.
6. Italiensk maräng: Häll äggvitan i en metall- eller glasskål. Häll vatten och strösocker i en kastrull.
7. Koka upp strösocker och vatten, håll koll på temperaturen med hjälp av en termometer. Börja vispa äggvitan när sockerlagen nått 110 grader, gärna i maskin. Fortsätt koka sockerlagen tills den når 121 grader.
8. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa till en kall och styv maräng.
9. Skär bottnen i tre lika stora bottnar. Lägg en av dem på ett tårtfat. Bred på hälften av fyllningen och lägg på en botten till. Bred på resten av fyllningen och lägg på den sista bottnen. Bred på den italienska marängen och strö över lite glitter.
Läs också: Bästa doppresenterna 2019 – budget, mellan, lyx