Hur man sover skönt varierar från person till person, även när man inte är gravid. Men när man väntar barn kan nya faktorer spela in. Foto: Shutterstock

10 sätt att sova skönare som gravid

När magen är stor kan det kännas skönt att bulla upp med kuddar runtomkring sig när man ska sova. En del vill ha stöd bakom ryggen, andra framför magen. Man får prova sig fram och se vad som känns bäst.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur man sover skönt varierar från person till person, även när man inte är gravid. Men när man väntar barn kan nya faktorer spela in. En del blivande mammor får svimningskänsla av att ligga på rygg. Det beror på att barnet trycker på stora kroppspulsådern och syretillförseln till mamman då blir sämre. Något som inte är farligt för barnet men obehagligt för mamman. Om bebisen flyttar runt mycket i magen kanske man bara upplever obehaget ibland. Man får helt enkelt känna efter vad som känns bra. Vi frågade barnmorskan Carina Olofsdotter och fick tio tips på hur du kan sova bättre när du är gravid.

1. Ta en tupplur

Den som sovit dåligt på natten kan försöka vila en stund på lunchen och efter jobbet.

2. Koffein – nej tack

Undvik te eller kaffe på kvällen eftersom koffeinet kan göra det svårt att sova.

3. Avslappningsband

Att komma till ro med ett avslappningsband hjälper visserligen inte mot att behöva gå upp och kissa på natten, men ger en lugn stund tillsammans med bebisen i magen, vilket är värdefullt för anknytningen. Dessutom får du tillfälle till vila och slumrar kanske in en kort stund.

4. Varvar ner

Många vill försöka leva som vanligt under graviditeten. Det kan vara svårt att tänka sig att man går att undvara på arbetet. Att varva ner kan för den som har mycket omkring sig och barn sedan tidigare innebära att man inte åtar sig något utöver det man redan har – utan snarare försöker ta bort någon aktivitet, som en förberedelse inför det kommande föräldraskapet.

5. Ta hand om dig!

Många mår bra av att yoga, eller att ta hand om sig själva lite extra på annat sätt, exempelvis genom vattengympa. I vattnet känner man sig ju viktlös och det kan vara skönt om man känner sig stor och klumpig på ”land”.

6. Värmande bad

Värme känns skönt och verkar avslappnande, prova med ett bad på kvällen.

7. Sitta och sova...!

Har man svår halsbränna kan man vakna av den på natten. En del kvinnor löser det genom att sitta och sova. Eller fråga din barnmorska efter syrareducerande läkemedel som är lämpliga för gravida.

8. Pallra upp fötterna

Svullna ben och fötter kan vara besvärande. Sök lindring genom att lägga kuddar under benen. Att höja fotändan på sängen med telefonkataloger är ett annat tips, men det kan bli lite opraktiskt, särskilt om man har dubbelsäng.

9. Kudde mellan knäna

Den som har problem med bäckenet kan tycka det känns skönt att ha en kudde mellan knäna.

10. Koksalt

Har du nästäppa kan näsdroppar av koksalt lindra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!