Elaine Eksvärd om sin förlossning: Vart tog min heder vägen?

I denna veckas förlossningsberättelse är det mamas bloggare Elaine Eksvärd som delar med sig av sin snabba förlossning med dottern Evelyn (då kallad Maggan), som föddes den 27 maj 2015. Det var Elaines andra förlossning, och dagen då hon blev grundare av uttrycket ”the surfing poo”.

Lisa Nylén

Jag satt och skrev på min bok på ett café när värkarna satte igång. En kompis kom förbi och fångade mig mitt i värkarbetet.

Huddinge sjukhus hade inga platser så det fick bli SÖS, och det verkade som att hela Sverige födde den 27 maj 2015 – vissa stockholmare hänvisades till Linköping. Dit hade vi aldrig hunnit.

Jag kände att jag höll på att explodera

Jag var sex centimeter öppen när jag kom in till förlossningen. Bajsa var det enda jag kunde tänka på – och säga. Lustgas är ju grejer och denna gång använde jag det rätt, skrek mindre och andades mer.

Elaine berättar på ett skämtsamt sätt om sin förlossning. Foto: Privat Foto: Privat

De förberedde för epidural, men det hanns inte med. Plötsligt kände jag att jag höll på att explodera. Min tarm var full, bebisen på väg och vattnet tog emot!

Jag (skrikandes): "JAG MÅSTE BAJSA!"

Barmorskorna: "Oj, kan du göra det på en potta i sängen?"

Jag: "Jag gör det var som helst! Ge mig pottan!"

Jag satte pottan under rumpan och tittade på Gustav som såg lite förvirrad ut.

Jag: "Gustav gå ut, vi måste ha lite värdighet kvar mellan oss!"

Jag tackade gudarna för att Gustav gått ut

Gustav gick ut utan protester. Precis när jag tog i för att börja skita gick vattnet. Nej, det inte bara gick – det flög ut och upp! Vi snackar en våg upp i luften, som en jädra film. Och vad surfade upp på vågen av vattnet? En bajskorv!

Jag tackade gudarna för att Gustav hade gått ut och att barnmorskorna stod på varsin sida om vågen och "The surfing poo".

Barnmorskorna sa ”Oj” lite dämpat och sprang omkring för att torka golvet. Så mycket vatten! Själv tog jag lustgasen och skrek ”Aaaaaaaj, aaaaaaaaj, AAAAAAAAAJ!”. Kanske tio gånger och då sprang ”the head barnmorskan” och Gustav in och försökte lugna mig. Men jag kände att Maggan gled fram i mig.

Åh vad ont det gjorde, men så fort det gick

Barnmorskan (bestämt): "Ta bort gasmasken och titta på mig. Nu ska vi prata."

Jag tog bort lustgasen och svarade irriterat: "Sluta prata med mig, hon kommer nu."

Barnmorskan envisades med att prata medan de andra sa: "Nu kommer bebisen! Nu är hon framme! Stopp Elaine, stanna så att du inte spricker. NU kan du krysta!"

Och ut kom en skrikandes Maggan! Åh vad ont det gjorde, men så fort det gick. Jag blev så förvånad över flera saker med Maggan. Hon var pytteliten men proportionerlig, så inget var fel. Hon hade svart lockigt hår – min son Matheo hade vitt fjun. Hon hade superstora läppar och stor mun. ”Mick Jagger”, sa Gustav när hon skrek.

Evelyn kom i raketfart! Foto: privat Foto: privat

Barnmorskorna förnekade efteråt att de hade sett någon flygande poo – ”Synvilla från lustgasen kanske?” – och det trodde jag på tills jag återberättade allt för Gustav. Han hann kika in och bekräftade att det inte var någon synvilla. Barnmorskorna ville bara bibehålla min heder.

Läs flera av Elaines härliga blogginlägg här!

Vill du dela med dig av din förlossningsberättelse?

Har du fött barn hemma, med planerat kejsarsnitt, med en fotograf på plats, eller kanske med mamma som stöd? Vilken typ av förlossning du än haft är vi på mama nyfikna på att höra din berättelse.

Välkommen att mejla din historia (max 6000 tecken) samt minst en bild från första tiden med bebisen till webbredaktör Lisa Nylén:

lisa.nylen@bt.bonnier.se.

Alla historier är välkomna – såväl solskenshistorier, som förlossningar som inte blev som det var tänkt. Kejsarsnitt och vaginalförlossningar.

(OBS! Texten kan redigeras. Ingen ersättning för text eller bild utgår)

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!