Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Siri födde barn i Australien: ”Det forsade blod i byxorna”

Föda barn utomlands – så funkar det. mama har fått ta del av sju fantastiska förlossnings­berättelser från andra delar av världen. Idag beger vi oss till Australien där svenska Siri fick fantastisk eftervård.

Siri Bengtsson, 28, bor i Australien där hon fick förstklassig vård under sin dramatiska förlossning, som började med ett blodbad:

Siri Bengtsson

Ålder: 28.

Familj: Casey, 38, Sacha, 5 månader.

Bor: I Perth, Australien.

Gör: Håller föredrag i livscoaching.

"Jag skulle föda den 1 augusti 2017 på ett Family Birth Centre. Det är ett litet hus där det bara jobbar barnmorskor, men som är länkat till ett stort sjukhus. Här finns ingen tillgång till epidural, och vattenförlossning erbjuds. Under min graviditet hade vi samma barnmorska, Amy, som vi träffade varje månad. Planen var att lära känna Amy så väl att jag skulle känna mig trygg med henne när det var dags för förlossning.

Men i vecka 34, under en antenatal class (förlossningskurs) på centret kände jag plötsligt att något började rinna i mina byxor. Jag gick lugnt men kvickt till badrummet för att upptäcka enorma mängder blod. En barnmorska körde mig genom tunneln till sjukhuset. Jag försökte andas djupt men började storgråta när det slog mig hur allvarligt det kunde vara.

"Jag lyssnade på Kristina från Duvemåla i badkaret"

Jag blev inlagd med beskedet att vi skulle behöva sätta igång värkarna syntetiskt när det väl var dags. I vecka 36 hade jag väldigt lite fostervatten, så då satte man igång mig. Ett snöre med en gel fördes upp i livmodern för att vidga den, men efter tolv timmar utan resultat fördes en ballong upp i stället. Jag fick kraftiga värkar under tolv timmar och fick ligga i ett varmt bad omgiven av elektriska värmeljus och "Kristina från Duvemåla" i bakgrunden.

Kristina från Duvemåla underhöll mellan värkarna.

När jag var öppen fyra centimeter satte de in värkstimulerande dropp, en väldigt intensiv upplevelse som jag bara minns delar av. Enligt Casey andades jag lustgas tre timmar i sträck för att det gjorde så ont.

Runt 3 på söndagsmorgonen sa jag ynkligt att jag ville ha epidural, men vi väntade på att Amy skulle komma, så att hon kunde hjälpa oss att fatta beslut. När hon kom sa hon att det var en bra idé, med tanke på att jag inte hade sovit sedan fredagen. Bedövningen kickade in sakta men säkert och jag mådde bättre. Jag kunde själv välja hur mycket bedövning jag ville ha och bestämde mig för att jag ville känna värkarna lite grann, så att jag faktiskt hängde med på vad som hände i kroppen.

"Vi bodde på sjukhuset i en vecka och jag hade barnmorskor som hjälpte mig dygnet runt med allt"

Amy beordrade Casey att sova, så att han skulle ha energi under själva förlossningen, och jag satt med en målarbok och lyssnade på meditationsmusik. När jag väl var öppen tio centimeter började jag krysta. Det tog 40 minuter, och vi var nära att få kejsarsnitt, men med hjälp av en sugklocka fick Casey äntligen ta emot vår Sasha Bennett, som föddes den 9 juli, nästan fyra veckor för tidigt.

Sacha föddes nästan fyra veckor för tidigt.

Vi bodde på sjukhuset i en vecka och jag hade barnmorskor som hjälpte mig dygnet runt med allt, som att amma, pumpa och bada bebisen… I sex månader efter förlossningen hade jag tillgång till gratis amningskonsult, akutvård, psykolog, sjukgymnast, kurser och träffar på sjukhuset och Family Birth Centre.

Jag är så lycklig över all hjälp och jag kommer definitivt att föda där igen. Och psst! Som en bonus friade Casey till mig mitt i hela förlossningskaoset!"

Så funkar det att föda barn i Australien

Australien och Sverige har avtal som ger svenska medborgare gratis akutsjukvård. När du föder i Australien har du ett helt gäng alternativ:

Att föda på offentligt BB är gratis och det vanligaste alternativet. Det funkar i stort sett som i Sverige, men du kan behöva betala för prover, ultraljud och kurser.

Föda på privat klinik – om du har privat sjukförsäkring. Vid komplikationer kan du bli förflyttad till ett offentligt sjukhus, eftersom de privata i regel inte har samma nivå av intensivvård.

Föda på Birth Centre, i en mer hemlik miljö där det bara jobbar barnmorskor. Du får en mer "nära vård", och tillstöter något flyttas du till sjukhus.

Föda hemma, med hjälp av barnmorska eller läkare.

Föda hemma med en fristående barnmorska, som inte är kopplad till något sjukhus.

Sammanställt av: Carin Carlgren, Malin Lundberg Aguilera och Nina Hampusson 

Foto: Privata

Artikeln är publicerad i mama nr 2, som finns i butik nu.

Foto: Christian Gustavsson