Foto: Liderina

Maria födde barn i Japan: ”I fakturan ingick ’cleaning of vagina’”

Föda barn utomlands – så funkar det. mama har fått ta del av sju (helt häpnadsväckande) förlossnings­berättelser från andra delar av världen. Först ut är Maria Ahlgren, som födde sin dotter i Japan för åtta år sedan.

Maria Ahlgren, 37, bodde i Japan när hon födde sin dotter Vera, nu 8. Här är hennes berättelse:

"I Japan har man samma doktor från första kollen till förlossningen och tiden efter. Det betydde att jag hade direktlina dygnet runt till Dr Sakamoto under nio månader. Fantastiskt, men så klart också superdyrt, bara kejsarsnittet och dagarna på BB kostade närmare en halv miljon! Vi fick hem faktura på allt – till och med ’cleaning of vagina’ stod med, som en särskild post. Vaginastädningen blev dock noll på mig eftersom jag snittades.

Jobbar man på stora företag täcks allt av en försäkring som tur är, det vore tråkigt att behöva tänka budget när allt man vill ha är en epidural och jättebinda.

"Doktorn bedömde att vi kunde vänta med snittet till morgonen, han behövde väl sova"

På grund av ett myom stort som en vattenmelon hade jag ett planerat kejsarsnitt, men fem dagar före, på natten efter min 30-årsdag, gick vattnet. Klockan var ett på natten och jag ringde en yrvaken Dr Sakamoto i panik.

Han instruerade mig att åka in till Aikuu-sjukhuset (där Japans kejsarinnor föder sina barn!), medan han förvarnade personalen om att en ’english-speaking lady’ var på väg in. Dr Sakamoto bedömde att vi kunde vänta med snittet till morgonen, han behövde väl sova.

Maria och hennes familj flyttade hem till Sverige när dottern Vera var 14 månader.

Jag gick runt som en osalig ande med mina värkar i korridorerna på BB. Sedan kom han äntligen vid klockan 7 – en person som kunde prata engelska OCH sätta epidural. Just då var Dr Sakamoto min favoritperson i hela världen. Christoffer var minst favorit, för han hade sovit lugnt i en fåtölj hela natten, utslagen av japanska arbetstider och champagne (vi hade haft fest kvällen innan).

"Hennes första måltid i livet var sockerlösning. Det reagerade jag på när vi flyttade till Sverige"

Klockan 9 rullades jag in i salen. Direkt efter snittet skulle jag sövas ner för att myomet skulle opereras ut. När lillan kom till världen var hon först tyst, sedan arg som ett bi. Minnena är luddiga, men jag fick bara titta på henne någon sekund innan jag sövdes och lillan rullades till ’the nursery’ tillsammans med sin pappa för vägning, tvätt och checkup.

Hennes första måltid i livet var sockerlösning. Det reagerade jag på först senare när vi flyttade till Sverige, inte minst i dag, när vi vet så mycket om vikten av bakteriefloror. Jag kan ibland få lite ångest av att Vera varken fick min bakterieflora eller bröstmjölk på direkten.

Efter operationen fick vi ett rum, och när Vera rullades in var det som att livets alla bitar magiskt föll på plats. Äntligen fick hon ammas och jag fick snusa på hennes fjuniga lilla hjässa!

Vi stannade en vecka på BB, amningen var en kamp och jag hade så fruktansvärt såriga bröstvårtor. Det fanns ett pumprum, och varannan amning pumpade jag ut för att skona bröstvårtorna. Jag satt i det där pumprummet och stortjöt med mamma uppkopplad på Skype – herregud vad jag saknade henne! Jag var så ensam och vilsen i min nya roll.

De första nätterna rullade en barnmorska ut Vera till en stor sovsal för bebisar, för att ’mother must sleep’.

"Den 50-talsdoftande livsstilen var en stor anledning till att vi flyttade hem"

Hela det japanska systemet bygger på att pappan jobbar och mamman är hemma. Redan som gravid förväntas du dra dig tillbaka från arbetslivet. Christoffer hade inte ens en dag pappaledigt, men insisterade på att vara hos mig och Vera på sjukhuset några dagar. Dagen efter förlossningen kom Christoffers chef till sjukhuset med laptoppen.

Den 50-talsdoftande livsstilen var en stor anledning till att vi flyttade hem när Vera var 14 månader. Jag älskar att vara mamma och fru, men det kan inte vara de enda rollerna i mitt liv. Sverige är ett fantastiskt land att vara förälder i, vilken ynnest att ha billig barnomsorg och betald föräldraledighet! Samtidigt tror jag att vi svenska mammor har mycket högre stress eftersom vi ska fylla så många olika skor samtidigt – kraven och förväntningarna på ’det lyckade livet’ är orimliga att leva upp till.

Vera började förskolan när hon var tio månader, till det facila priset av 15 000 kronor i månaden för sex timmar om dagen. En festlig grej var att vi mammor fick en goodiebag första

dagen på inskolningen, där det fanns en uppstramande bröstkräm med massageinstruktion. När kidsen börjar förskolan är det dags att lyfta taxöronen i Japan.”

Så funkar det att vara gravid och föda barn i Japan

Planera din smärtlindring! Ska du föda i Japan och vill ha epidural? Då måste du anmäla det i förväg. För att vara helt säker på att få den smärtlindring du önskar måste du be att få bli igångsatt ett specifikt datum.

Alla gravida får en nyckelring med ett märke som visar att de väntar barn, så att omgivningen ska visa hänsyn – lämna plats på tunnelbanan och undvika att röka. Nu finns också en app, som skickar meddelanden till folk som stirrar ner i mobilen omedvetna om att de borde låta den gravida medresenären sitta.

Sammanställt av: Carin Carlgren, Malin Lundberg Aguilera och Nina Hampusson 

Foto: Privata

Artikeln är publicerad i mama nr 2, som finns i butik nu.

Foto: Christian Gustavsson

LÄS OCKSÅ: Den ultimata reseguiden till Japan – städerna, upplevelserna och maten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!