Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lovisa har haft två mycket snabba förlossningar – så snabba att hon inte ens hann fram till BB innan det var dags för de små flickorna att komma till världen.Lovisa har haft två mycket snabba förlossningar – så snabba att hon inte ens hann fram till BB innan det var dags för de små flickorna att komma till världen.Lovisa har haft två mycket snabba förlossningar – så snabba att hon inte ens hann fram till BB innan det var dags för de små flickorna att komma till världen.
1 AV 2
Hann tänka: ”Hur ska det här gå?”
2 AV 2
Lovisa har haft två mycket snabba förlossningar – så snabba att hon inte ens hann fram till BB innan det var dags för de små flickorna att komma till världen.
Foto: PRIVAT

Lovisa har fött två barn i baksätet på bilen: ”Fina upplevelser”

När Lovisa skulle föda sitt andra barn blev det bråttom. På väg till BB kom dottern ut med fart i baksätet på bilen. Och när det var dags för bebis nummer tre gick det lika snabbt – i samma bil.

– Jag vet att många har traumatiska upplevelser av bilförlossningar, men för mig har det varit fina upplevelser, berättar Lovisa för mama.

När Lovisa Almeida, 37, födde sitt första barn, en son, tog förlossningen 17 timmar. Så när hon skulle föda nästa gång hade hon inte tanke på att det skulle bli annorlunda. 

Men det blev det.

Två veckor innan beräknad förlossning kände Lovisa den första värken. Klockan 11.39 smsade hon sin vän, Anna, att hon kände något – men att det säkert bara var förvärkar. Eftersom de bor på en ö utanför Göteborg och resan in till BB tar 45 minuter med färjan inräknad, tänkte Lovisa och hennes partner Marcus att de nog skulle börja förbereda sig och lämna sonen till morföräldrarna. Lovisa kände sig lugn.

– Vi ringde förlossningskoordinatorn som sa att vi skulle vänta några timmar hemma. Men 12.30 kom värkarna regelbundet så vi bestämde oss för att åka in ändå, och 12.45 kom vi som sista bil på färjan, berättar Lovisa.

Lovisa Almeida

Ålder: 37

Familj: Gift med Marcus och har tre barn i åldrarna 11, 6 och 1 år och hund.

Gör: Bankanställd, just nu föräldraledig tom aug 2024.

Bor: Hönö.

Lovisa sms:ade sin vän Anna när hon fick första värkarna vid 11:39. Snart därpå föddes dottern i en bil på väg 155.Lovisa sms:ade sin vän Anna när hon fick första värkarna vid 11:39. Snart därpå föddes dottern i en bil på väg 155.Lovisa sms:ade sin vän Anna när hon fick första värkarna vid 11:39. Snart därpå föddes dottern i en bil på väg 155.
Lovisa sms:ade sin vän Anna när hon fick första värkarna vid 11:39. Snart därpå föddes dottern i en bil på väg 155. Foto: PRIVAT

Lovisas första dotter föddes i bilen på väg 155

När de väl nått fastlandet kände Lovisa plötsligt en krystvärk.

– Min man stannade bilen och ringde 112 samtidigt som han ropade på hjälp! Och klockan 13.04 föddes vårt andra barn och första dotter i intakta fosterhinnor i baksätet på bilen, med hjälp av en förbipasserande tjej. 

Tio minuter senare mötte ambulansen upp Lovisa, hennes man Marcus och den lille nyfödda flickan. Och som av en slump var undersköterskan som tog emot dem på sjukhuset Lovisas egen lillasyster.

Lovisas första dotter inlindad i en Frölunda-handduk.Lovisas första dotter inlindad i en Frölunda-handduk.Lovisas första dotter inlindad i en Frölunda-handduk.
Lovisas första dotter inlindad i en Frölunda-handduk. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Lovisa förberedde sig noga inför tredje förlossningen

Inför den tredje förlossningen, sommaren 2022, var Lovisa noga med att förbereda sig och fick inskrivet i sin journal att de skulle välkomnas in på sjukhuset vid första tecken på förlossningsstart. Även Lovisas mamma skulle få vara med. 

När det så blev vecka 39+6 pratade Lovisa i telefon med sin bästa vän Anna fram till klockan 21.10 på kvällen. Fem minuter efter att hon lagt på luren kände hon en sammandragning som kändes lite som en värk och ringde direkt till sina föräldrar och koordinatorn på förlossningen. Lovisa berättar:

– 21.25 kom mina föräldrar – mamma springandes! Vi åkte mot sjukhuset. Värkarna blev snabbt regelbundna och 22.00 gick vattnet i bilen och krystvärkarna startade. Vi var då bara 500 meter från sjukhuset!

Lovisas mamma tog emot andra dottern – i baksätet på bilen

– Men vi fick stanna bilen, för jag kände att det gick fort. Mannen larmade igen, viss vana inne denna gång!

Fem minuter senare är Lovisa trebarnsmamma.

– Min mamma tog emot mitt tredje barn, som alltså även hon föddes i baksätet. Samma bil… 45 minuter efter första värk!

Lovisas andra dotter föddes också hon i bilen år 2022, bara 500 meter från sjukhuset. När de kom fram fick Lovisa, hennes partner Marcus och Lovisas mamma en fin förlossningsbricka med ostsmörgås, juice och kaffe.Lovisas andra dotter föddes också hon i bilen år 2022, bara 500 meter från sjukhuset. När de kom fram fick Lovisa, hennes partner Marcus och Lovisas mamma en fin förlossningsbricka med ostsmörgås, juice och kaffe.Lovisas andra dotter föddes också hon i bilen år 2022, bara 500 meter från sjukhuset. När de kom fram fick Lovisa, hennes partner Marcus och Lovisas mamma en fin förlossningsbricka med ostsmörgås, juice och kaffe.
Lovisas andra dotter föddes också hon i bilen år 2022, bara 500 meter från sjukhuset. När de kom fram fick Lovisa, hennes partner Marcus och Lovisas mamma en fin förlossningsbricka med ostsmörgås, juice och kaffe. Foto: PRIVAT

Otroligt! Var det traumatiskt att föda i bilen?
– Jag vet att många har traumatiska upplevelser av bilförlossningar, men för mig har det varit fina upplevelser. Den tredje förlossningen stärkte dessutom bandet mellan mig och mamma ytterligare… Hon fick sen stanna med mig och bebis på BB när min man åkte hem till våra stora barn.

Vad fint! Tror du att det fler barn?
– Skulle det bli så så har vi blivit rekommenderade planerad hemförlossning av både MVC och barnmorskan på förlossningen. Två bilförlossningar får räcka!

Till vänster ”barnmorskan” i bilen – Lovisas egen mamma. Till höger Lovisa och tredje barnet, som också föddes i bilen.Till vänster ”barnmorskan” i bilen – Lovisas egen mamma. Till höger Lovisa och tredje barnet, som också föddes i bilen.Till vänster ”barnmorskan” i bilen – Lovisas egen mamma. Till höger Lovisa och tredje barnet, som också föddes i bilen.
Till vänster ”barnmorskan” i bilen – Lovisas egen mamma. Till höger Lovisa och tredje barnet, som också föddes i bilen. Foto: privat

Se också: Att tänka på vid en snabb förlossning