Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kändismammorna om sina förlossningar: Det här måste förstföderskor veta

Kd-ledaren Ebba Busch Thor, träningsexperten Lofsan, mama-bloggaren Knivlisa, och nio andra kändismammor tipsar om vad du bör veta inför din förlossning!

mamaredaktionen

Ebba Busch Thor – partiledare för kd och mamma till Birger och Elise

– Birger låg i säte och trots offensiva vändningsförsök ville han inte vända sig. Läkarna avrådde starkt från att försöka föda vaginalt och datum för kejsarsnitt sattes. Trots att jag redan bestämt mig för att oavsett hur han kom så skulle det vara bra, blev beskedet om kejsarsnitt en sorg. Det kändes som att jag inte skulle föda på riktigt, utan opereras. Hur irrationellt jag än visste att det var, så kunde jag inte komma ifrån känslan av att min förlossning inte skulle räknas.

– 9 maj var det dags, och jag och Niklas möttes av en ytterst bestämd, men också helt fantastisk narkosläkare, Diana, med team. Hon och alla i rummet skapade en underbar stämning. Det var bitvis både dramatiskt och lite skrämmande, men de lyckades verkligen få mig att glömma att vi var i en operationssal och bara förmedla att vi var där för Birgers födsel. Jag kommer aldrig att glömma när Diana med sin tyska accent sa: ”Nu Niklas så blir du pappa. Och nu, nu Ebba så blir du mamma”, och vi, sekunderna efter det, hörde lilla Birger gråta. Jag önskar att jag vetat att även ett kejsarsnitt kan bli en bra och fin förlossning.

Kitty Störby Jutbring – bloggare och mamma till Nikki-Lo och Kimmi-Kid

– Värkarna gör jäkligt ont, men är inte farliga och de tar dig framåt. Visualisera en trappa eller ett rep med knutar på. För varje värk kommer du ett steg eller en knut närmare målet – din unge! Använd lustgasen rätt så blir du inte ”för full”. Börja andas i den när värken är på väg och lägg ifrån dig den när det gör som ondast. Den har fördröjd effekt, så det fungerar, gjorde superskillnad för mig. Även epiduralen var en fantastiskt välkommen liten återhämtningspaus i värkarbetet. Jag kunde samla mig både fysiskt och mentalt inför slutstriden.

Annika Leone – journalist, mama-bloggare och mamma till Lilo

– Jag önskar att jag hade fått veta mer om att man kan ha ett strejkande underliv. Fittis ville inte öppna sig alls! Jag hade ingen aning om att detta ens kunde hända. Jag trodde det var helt självklart att livmodern bara skulle fixa det, att det var en naturlig grej under förlossningen. Efter två dygn hade jag bara öppnat mig tre centimeter, som slutligen stannade på fem centimeter och ett kejsarsnitt. Vad kommer ut genom fem centimeter? En kattunge kanske?

Lovisa ”Lofsan” Sandström – entreprenör, träningsexpert och mamma till Sixten och Baxter

– Det är inte första tiden med bebis som är bäst, utan ju äldre barnen blir desto roligare är det att vara mamma. Jag var väldigt bebisfokuserad under graviditeten och missade lite i min mentala förberedelse att bebisen skulle bli äldre.

Anitha Schulman – bloggare, entreprenör, och mamma till Penny och Tom-Allan

– Man är lika stabil i psyket som Jokern i ”Batman” när mjölken rinner till tre dygn efter förlossningen. Ena stunden grinar man, den andra tokskrattar. Sedan vill man dö på fläcken för att sekunden senare älska livet och ta en Insta av alltihop.

Frida Fahrman – mama-bloggare och mamma till Nils och Line

– Det var mycket frustration som uppstod första tiden. Det var inte bara bebislycka. Mycket handlade om mina egna förväntningar, både på den nya situationen, men mycket på min partner – det blev inte som jag hade tänkt mig. Inför andra barnet pratade vi igenom alla tänkbara problem som kan uppstå, vad vi båda förväntade oss och av varandra – och hur vi skulle fördela ansvaret. Oj, vad det har hjälpt!

Jessica Lagergren – poddare, bloggare och mamma till Elsa

– Jag hade fått berättat för mig att det skulle göra ännu ondare att föda ut moderkakan, än att föda ut bebisen. Så där låg jag med särade ben, med en bebis på bröstet och var supernervös för moderkakans födelse. Jag bet ihop och på mindre än tre sekunder var moderkakan ute – utan smärta. Jag blev otroligt lättad och insåg då att jag aldrig mer ska lyssna på skräckhistorier, eller ställa in mig på det värsta. Jag önskar att jag hade vetat att alla förlossningar verkligen är unika och inte går att jämföra.

Therese Krupa Syllner – mama-bloggare och mamma till Mira, Morris, och Kasper

– Lustgasen kan påverka dig riktigt negativt. Jag fick kraftiga hallucinationer som på den värsta syratripp, vilket var obehagligt. Så ”go easy” på lustgasen om du är osäker.

ANNONS

Angelica Lagergren – poddare, bloggare och mamma till Alice och Philip

– När vänner berättade om sina förlossningar frågade jag alltid om det där med bajset, hur var det? Var det så pinsamt som man tänker sig? Sa barnmorskan något? De flesta svarade samma sak, att det inte var någonting som de tänkte på. Jag själv tänkte: ”Bajsar jag på mig under förlossningen dör jag”. Och visst kom det en klutt eller två när jag födde mitt första barn, Alice. Jag kände ingen lukt och märkte inte när barnmorskan snabbt torkade bort det.

– När Philip, mitt andra barn, föddes låg jag i ett badkar. När krystvärkarna satte i gång smet det ut en bajskorv som snabbt simmade upp till ytan. Det här märkte inte jag, men min man Stefan har berättat att undersköterskan som var med under förlossningen hämtade en håv och fiskade upp den lilla korven. Jag hade ingen aning om att de hade bajshåvar på förlossningen! Jag oroade mig över det här med bajs helt i onödan, mitt fokus låg på andningen och att föda barn i stället.

Sofia Falk Spanos – mama-bloggare och mamma till Malte och Harry

– Jag önskar att alla får uppleva den totalt golvande känslan jag fick sekunderna efter att Malte fötts. Jag skrattade, skakade, lyckosnyftade och grät på samma gång. Jag, som aldrig har sprungit något lopp eller liknande, minns att jag tänkte att det kanske är så här det känns att klara en mara. Jag var starkast i hela världen på ett sätt som jag aldrig hade känt förut. Att vara blodig, bajsig och sprängd i bitar var liksom inget bekymmer. Ingen drog i världen kan vara starkare än hormonpåslaget jag fick där och då.

Elaine Eksvärd – retorikexpert, mama-bloggare och mamma till Matheo, Evelyn och Pascal

– Tänk om jag hade vetat hur ont det skulle göra första gången jag kissade efter förlossningen. Den chocken! Sedan det där att ”knipa strålen” efter förlossningen, tjena! Och att jag skulle skulle kissa på mig så fort jag nös eller hostade – tjena Tena. Så till alla där ute: Kitta er med Tena och misströsta inte om ni inte kan stoppa strålen när ni kissar. Andra förlossningen gick mycket lättare och jag vet inte om jag ska vara ledsen eller glad för det. Knep inte så mycket som man ska. Det kändes som att jag hade kunnat nysa ut Evelyn. Kniiip!

Lisa ”Knivlisa” Eriksson – journalist, mama-bloggare och mamma till Sixten och Harry

– Den skummaste grejen efter förlossningen är att barnmorskorna kollar hur mycket man blöder genom att lyfta på trosorna och blotta det sargade skötet för alla i rummet, utan förvarning. Flera gånger genomförs detta under det första dygnet. Alla är inte med om det, men det hände mig vid båda mina förlossningar.

Av: Anastelle Wieslander

Artikeln har tidigare varit publicerad i mama nr 4, 2016

Jobbigt med sömnen? Testa mamas onlinekurs Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder, så kanske det går lättare!