Foto: Liderina

Jannie födde i Nederländerna: ”Jag förlöstes hemma i min egen säng”

Föda barn utomlands – så funkar det. mama har fått ta del av sju förlossnings­berättelser från andra delar av världen. Denna gång berättar Jannie om när hon födde sin dotter Sofia i sin egen säng i Nederländerna.

Jannie Westerman, 32, som bor i Amsterdam, valde att föda hemma, med sin familj omkring sig:

"Min första dotter Kellie föddes i Sverige, hon hade ett hjärtfel och gick bort efter 14 dagar. Min son James föddes för ganska precis tre år sedan, på sjukhus i Amsterdam, men min andra dotter, Sofia, föddes hemma i sovrummet i maj förra året. I ett nedsläckt rum under absolut tystnad – helt fantastiskt!

Här i Nederländerna är det ganska vanligt att föda hemma, men jag har aldrig riktigt förstått att man vill eller vågar. Men efter två lätta förlossningar kände jag mig mer öppen för det.

"Bredvid mig satt lille James med sitt stetoskop"

När det var dags ringde vi efter barnmorskan som kom och tittade till mig. Då var jag bara öppen ett par centimeter, så dagen efter kom hon igen och spräckte hinnan så att vattnet gick – i vår säng. Bredvid mig satt lille James, 2,5, med sitt stetoskop.

Jannie födde Sofia hemma i sin säng.

När jag fick frågan om vi ville åka till sjukhuset kände jag mig rädd men ändå jätteavslappnad hemma – så vi bestämde oss för att stanna. Jag fick lite panik, men tänkte: 'Jag ska verkligen inte ändra mig nu. Jag är ju skitcool som vågar det här'.

Förlossningshjälpen fixade vår säng med skydd och ställde in en liten pall. Under tiden kom två tjejer från något som vi i Nederländerna kallar för kraamzorg, eftervården. Min svärmor och man var också på plats.

"Tio minuter senare låg jag nedbäddad i min egen säng och kunde duscha i mitt eget badrum"

Runt 21-tiden var jag sju centimeter öppen och sedan gick allt väldigt fort. Alla lampor släcktes, ingen sa ett ljud och jag gick helt in i mig själv. Bara en liten, liten lampa på golvet lyste, för att de skulle kunna se Sofia när hon kom ut. Mellan två värkar tog jag mig ned på pallen från sängen, med min man framför mig. Det gick så fort och jag kände mig hela tiden trygg och harmonisk.

Efter ett par krystvärkar flög Sofia ut, och hon var helt underbar! Tio minuter senare låg jag nedbäddad i min egen säng och kunde duscha i mitt eget badrum.

Jannies hemförlossning var trygg och harmonisk.

Om vi bestämmer oss för att skaffa ett barn till skulle jag inte tveka en sekund, att föda hemma är verkligen perfekt. Det är klart att jag kan bli rädd när jag tänker tillbaka – tänk om något hade gått fel? Men de försäkrade mig om att jag skulle vara på sjukhus inom femton minuter.

En veckas eftervård ingår i den privata sjukförsäkringen. Då kommer en kvinna hem till dig åtta timmar om dagen och hjälper till med allt. Hon finns där för frågor som rör bebisen, väger och hjälper till att få igång amningen, men fixar även frukost, lunch och mellanmål. Hon kollar stygn om man har blivit sydd och byter sängkläder, plus städar badrummet. Vården både under förlossningen och efter här i Nederländerna är jättebra."

Så funkar det att föda barn i Nederländerna

Ungefär en tredjedel av mammorna i Nederländerna väljer att föda sina barn hemma, och forskningen i landet visar att kvinnor som har normala graviditeter löper mindre risk för komplikationer när de föder hemma än om de föder på sjukhus. Särskilt om de är omföderskor.

Sammanställt av: Carin Carlgren, Malin Lundberg Aguilera och Nina Hampusson 

Foto: Privata

Artikeln är publicerad i mama nr 2, som finns i butik nu.

Foto: Christian Gustavsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!