Det planerade kejsarsnittet blev ett akut kejsarsnitt för Alexandra.

Förlossningsberättelsen: Alexandras planerade kejsarsnitt blev akut

Alexandra La Placa, 35, grundare av appen Kejsarsnittsguiden, berättar om sitt planerade kejsarsnitt – som blev akut.

Lisa Nylén

Efter två vändningsförsök hade jag fått tid för kejsarsnitt den 26 april 2016.

Nu var det söndagen den 24 april och när jag var på toaletten tyckte jag att det kändes som att det sipprade vatten. Eller var det en redig flytning i vätskeform? När jag böjde mig ned för att slänga in tvätten i torktumlaren kom det lite till. Jag gick ut i köket och frågade min sambo (som har tidigare erfarenheter av förlossningar) om detta är vanligt och han svarade att det kan sippra vatten men att det inte var någon fara. Men plötsligt kom det ännu mer och jag insåg att vattnet gått.

Jag ringde in till BB Sophia, där jag skulle göra mitt kejsarsnitt, och frågade vad jag skulle göra. Eftersom jag hade har hört att man skulle vara hemma så länge som möjligt tänkte jag att jag nog fick försöka hålla igen tills onsdagen när det planerade snittet skulle äga rum. De ville istället att jag skulle åka in direkt. Jag hade då varken ätit eller druckit något sedan middagen kvällen innan och det skulle jag definitivt inte göra nu heller, sa sköterskan, eftersom man ska vara beredd på att bli sövd om det skulle uppstå komplikationer.

”Jag var fyra centimeter öppen och mina värkar hade startat”

Jag sa till min sambo att jag åker in själv, så kunde han och hans döttrar äta frukost i lugn och ro. Jag fattade nog inte att det var nu jag skulle in och föda. Mina bonusdöttrar upplyste mig: "Alexandra, det är nog nu du ska ha BB-väskan med dig". Och jag som inte hade packat den klart eftersom jag ju skulle in först på onsdagen! Jag tog deras råd och slängde ned lite saker som jag trodde vi skulle behöva.

Vi kom in till på BB Sophia runt klockan 10 och fick ett rum för att undersöka mig och se om jag var öppen. Och det var jag – fyra centimeter redan och mina värkar hade startat!

När man kommer in för att vattnet gått fastän man har ett kejsarsnitt inplanerat kallar sjukvården det akut – även om det görs under jämförelsevis kontrollerade former.

I väntan på ett kejsarsnitt.

Jag låg i ett undersökningsrum och väntade på att få en tid för mitt snitt. De arbetar så att de som är mest akuta får gå före och den här dagen var det många snitt på BB Sophia. Första tiden vi fick var klockan 12, och eftersom mina värkar hade startat fick de ge mig Bricanyl som är ett värkavstannande läkemedel. De hade nu kopplat upp hjärtljud på bebisen och även kopplat upp mig för att se hur starka och intensiva värkarna var.

”Klockan 18.30 kom min barnmorska in och sa att nu var det dags!”

Det var flera förlossningar som blev akuta kejsarsnitt den dagen, och som fick gå före mig, så klockan tickade på och närmade sig 15. Jag fick varken äta eller dricka plus att värkarna började öka kraftigt i intensitet, så jag tyckte vid denna tidpunkt väldigt synd om mig själv.

Efter ytterligare Bricanyl fick jag en ny preliminär tid klockan 16, samtidigt som barnmorskan undrade: "Hur akut är ditt tillstånd?". Eftersom jag inte hade någon aning svarade jag: "Ni kan väl ta någon annan emellan", eftersom jag var rädd för vad som skulle hända. Idag inser jag att det var alldeles för dumsnällt av mig då jag faktiskt hade kraftiga värkar och var nästan helt öppen!

Klockan 18.30 kom min barnmorska in och sa att nu var det dags! Jag rullades in i operationssalen, skakandes av all Bricanyl, men nu även för att jag blivit väldigt nervös. Vi skulle lägga en spinal för att bedöva mig. Detta görs genom att sticka en nål in mellan kotorna i ryggraden.

”När bebisen var ute lekte läkaren 'flygplan' med henne och sa 'Tittut' över skynket”

Narkosläkaren bad mig krumma ryggen som en ostbåge medan han förde in nålen. Jag trodde att han var klar och satte mig upp i all hast. Big fail! Jag insåg snabbt att detta inte var bra och frågade vad jag skulle göra. Han svarade att jag skulle böja mig tillbaka försiktigt och skicklig som han var fick han ut nålen utan problem. Det var först nu som jag fattade att jag skulle föda barn. Jag bad en sköterska att hålla mig i handen och sedan flöt allt på. Alla var superprofessionella och oerhört snälla mot mig.

I mitt förlossningsbrev hade jag skrivit att jag ville ha kontroll på allt och att jag hade ett önskemål om att de skulle berätta om allt som skedde, vilket de gjorde.

De förklarade alla steg på plats och när bebisen var ute lekte läkaren ”flygplan” med henne och sa ”Tittut" över skynket som satt i höjd med mina bröst. Och då skrek Stella för första gången! Alla skrattade och hon lades på mitt bröst. Efter ett tag fick pappa Patrik gå iväg med barnmorskan och tvätta och sätta på en blöja. Nu var hon äntligen här!

Mamma och bebis bondar efter kejsarsnittet.

Alexandra La Placa är grundar av appen Kejsarsnittsguiden, där kvinnor som har gjort eller ska göra ett kejsarsnitt får svar på sina funderingar.

Läs också: Tre mammor om sina kejsarsnitt ”Ärret påminner mig om hur cool jag”