Olga födde sin son Theodor på ett sjukhus i Rysslands huvudstad Moskva. Foto: Privat / Liderina

Del 3/4 – att föda barn i Moskva: Skönhetsfix av underlivet – check!

I del 3 av vår följetong om att föda barn i Moskva berättar Olga Binder Ringquist, 33, om eftervården och den avslutande ceremonin på sjukhuset. Och det är något heeelt annat än i Sverige.

Här finns del 1 och del 2.

”Okej det finns risk för att jag kommer att få massa tomater på mig nu, för nu ska jag berätta vad man kan förvänta sig på det sjukhus där jag hade min förlossning. Jag använde mig givetvis inte av alla tjänster men de finns i alla fall tillgängliga och används flitigt av patienterna.

Det jag först och främst vill klargöra är att detta var ett privat sjukhus och givetvis finns inte alla bekvämligheter på statliga sjukhus, men väldigt många väljer att föda privat eftersom den statliga vården inte är superbra.”

Privata ryska sjukhus erbjuder massor av ”lyx” för nyförlösta mammor. Foto: Privat

13 saker du kan förvänta dig under och efter en (privat) rysk förlossning

1. Välkommen in vid första värken

”I Ryssland kan man komma in till sjukhuset så fort första värken har börjat och man blir inte hemskickad om man inte har kommit så långt i värkarbetet. Jag fick på order av läkaren att komma in när jag hade lindriga värkar men ganska tätt mellan dem.”

2. Rensning av tarmarna

”Tarmrensning är standard för alla oavsett om partnern är med eller inte. Det verkar som att personalen inte heller vill ha med bajs att göra. Detta görs alltså strax innan man får komma till sitt förlossningsrum.”

3. Proffsfoto av bebisen

”Fotografering och filmning av förlossning kan man beställa direkt på sjukhuset. Det verkar finnas fotografer standby som rycker ut och fotar/filmar nykläckta bebisar.”

4. Egen barnmorska

”För ungefär samma summa som en doula kan man också få en egen barnmorska som har till uppgift att vara med just dig hela förlossningen.”

5. Smink och hårstyling (samt skrämda män)

”I Ryssland är det ovanligt att männen är med på förlossningen, det sägs att de saknar någon gen som gör att de upplever det hela mycket mer dramatiskt än en kvinna och därför inte lämpar sig för förlossningar. För att göra det hela ännu mer ofeministiskt kan kvinnan dessutom beställa smink- och hårservice som hon får liggande på sängen då hon fortfarande är bedövad av epiduralen. Tanken är att hon ska se snygg ut medan hon håller i det nyförlösta barnet, snyggt invirat i ett blått eller rosa skynke, inför att mannen kommer för att träffa sitt barn för första gången. Många insta-tjejer väljer gärna denna service.”

6. Barnsköterskor

”Under de dagar då man är kvar på sjukhuset kan man helt överlämna sitt barn till barnskötarna. Jag tänker mig att det är en bra tjänst när man till exempel haft en svår förlossning eller kejsarsnitt, men man kan alltså ta deras hjälp även om man bara vill ha en lugn stund. De kollar till barnet, byter blöjor, vaggar dem etcetera.”

Trerätters middag varje dag – ja tack! Foto: https://olgaringquist.blog/

7. Roomservice med trerätters

”En specialanpassad kost för amning serveras på rummet tre gånger om dagen. I Ryssland sägs det att man bör undvika typ 80 procent av vad man vanligen brukar äta om man ammar, så maträtterna är gjorda utifrån dessa restriktioner.”

8. Amningskonsulter

”Då amning som känt sällan fungerar på en gång kan man ta hjälp av amningskonsulter som finns tillgängliga dygnet runt.”

Många har svårt att komma igång med amningen, så proffshjälp är välkommet. Foto: Privat

9. Skönhetsfix av underliv

”All form av rekonstruktion och träning av muffi efter en förlossning finns också tillgänglig. Jag blev påtvingad någon form av behandling där elektriska impulser skulle dra ihop muffi bättre och snabbare, har dock ingen aning om ifall det fungerade.”

10. Plastikkirurgi

”Efter förlossningen finns alla möjliga former av plastikkirurgi tillgängliga. Jag antar att folk inte väljer att göra dessa precis i anslutning till förlossningen, men det går att få till en och annan filler i läppen om man vill.”

Olga skippade underlivsfixet men tackade ja till ansiktsbehandling. Foto: https://olgaringquist.blog/

11. Kosmetologi

”På tal om fillers så finns det givetvis andra kosmetologiska procedurer. Lyxiga hudvårdsmärket Biologique Recherche har till och med sina patenterade behandlingar på sjukhuset. Eftersom jag är ett fan av BR så gjorde jag faktiskt en ansiktsbehandling två dagar efter förlossningen, kände mig ganska kunglig alltså!”

12. Välkommen på spa

”Det finns en stor pool, hamam, bastu och alla möjliga Spa-procedurer speciellt anpassade för gravida och nyförlösta.”

13. Utskrivningspaket

”Vid själva utskrivningen från sjukhuset får den nyförlösta mamman en särskild ceremoni. Hon ska då mötas av blommor, ballonger, kanske en miniorkester och givetvis en fotograf. Det fanns tre olika ”paket” för utskrivning som man kunde beställa där det i maxi-paketet ingick en kör som kom och sjöng några låtar. Riktigt så här fläskig var dock inte min ceremoni (man kan väl säga att den nyblivna pappan satt sin egen prägel…):”

I fjärde och sista delen av vår följetong berättar Olga om den första tiden som mamma och varför nannyn behövs mot barnvagnsmaffian. 

Missa inga förlossningsberättelser – gå in på mama.nu varje dag!

Aktuellt just nu