Foto: Hannah Hedin

Bloggaren Johanna Kajson om kejsarsnittet: ”Det var som i Lejonkungen”

Johanna Kajson, 31, hade laddat för en vaginal förlossning i 32 veckor när allt ställdes på ända och hon fick veta att det nog inte skulle funka. Men efter att ha läst på kändes det plötsligt helt rätt med kejsarsnitt.

– Mitt snitt var planerat, men allt hade börjat dra igång dygnet innan, så jag låg med förvärkar. Det kändes skönt, för då visste jag att Charles var redo i magen också.

Hur kom du fram till ditt beslut?

– Jag hade laddat inför en vaginal förlossning i 32 veckor när de sa att det nog inte skulle gå eftersom jag hade föreliggande moderkaka (moderkakan täcker helt eller delvis den inre öppningen i livmodern, reds anm). Ibland kan den flytta på sig, men de sa att jag troligtvis skulle få ställa in mig på planerat kejsarsnitt.

– Efter någon vecka, när vi fått chans att läsa på, kändes det helt rätt. Fram till vecka 37, när jag plötsligt var en av de få där moderkakan faktiskt hade flyttat på sig – och kunde få föda vaginalt. Det gav mig panik, jag hade raderat det alternativet ur min hjärna. Till slut sa läkarna att vi kunde behålla mitt planerade snitt. Det kändes så skönt.

Johanna busar med Charles, 2 år. Foto: Hannah Hedin

Hur förbereder man sig inför ett snitt?

– Det finns massor att göra, jag tränade mentalt genom att ligga på rygg med armarna utåt och handflatorna uppåt, eftersom det är så man ligger på operationsbordet och det kan kännas rätt utsatt inför tio personer. Jag tänkte mycket på hur det såg ut i salen, att det var möjligt att barnet behövde lite hjälp i början så jag kanske inte fick honom direkt, och försöka hitta ett lugn i det.

"Att inte veta om man får kejsarsnitt förrän ett par veckor i förväg ger en otrygg graviditet"

– Vi pratade mycket om hur vi ville ha det och skrev önskemål till barnmorskan. Det hjälpte mig att känna att vi var med i förlossningen och inte att ”de plockar ut barnet” som många har uppfattningen om – vi hade en fantastisk förlossning.

Här har vi samlat alla artiklar från vår temavecka #jagochmittsnitt

Hur mådde Charles när han kom ut?

– Han mådde superbra och när vi fick se honom upplyft över skynket, likt Simba i ”Lejonkungen”, för första gången, så grät vi floder.

Foto: Hannah Hedin

Har du någon gång ”ångrat” att du inte födde vaginalt?

– Nej, vi hade den mest fantastiska förlossningen och det kunde inte blivit bättre. Däremot känner jag en stor avundsjuka och ett utanförskap när andra kvinnor berättar om sina vaginala förlossningar – som att det är en skithäftig roller coaster som alla fått åka utom jag.

– Men sådant är livet, man får inte åka alla roliga bergochdalbanor och jag fick åka en helt annan, som passade mig perfekt. Det viktigaste var att få träffa min son och att han mådde bra.

Ny onlinekurs för trötta föräldrar: Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Vad anser du om kejsarsnittsdebatten?

– Jag kan bli helt matt på att kvinnor ska behöva slåss för rätten till en säker förlossning som känns trygg och bra. Förlossningsvården behöver ta ett rejält grepp för trygg vård: Fler platser, mer personal och tryggare bemötande. I det ingår att de som önskar planerat snitt självklart ska få det. Att vara livrädd och inte veta om man får snitt förrän ett par veckor innan ger en otrygg graviditet.

Text: Malin Lundberg Aguilera 

Foto: Hannah Hedin  

 Hår och makeup: Filippa Smedhagen/Agent Bauer

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 7 2017

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!