Angelica, 35, med sin nyfödda dotter. Foto: Privat/Angelica Sandberg

Angelicas femte dotter föddes tre minuter efter inskrivning

Angelica Sandbergs stora skräck inför förlossningen var att inte hinna in till sjukhuset. Och när hennes femte dotter kom till världen var det på håret, berättar Angelica i sin förlossningsberättelse. 

Emelie Lindblom Dalén

Ett av Angelica Sandbergs största orosmoment inför födseln av sin femte dotter var att inte hinna in till förlossningen. Hennes tidigare fyra förlossningar har nämligen gått fort. Och så skulle det bli även denna gång. 

Angelica Sandberg

Ålder: 35.

Bor: Motala.

Familj: Sambo Rickard, 36, Leia, 12 , Lowa, 10, Leona, 5, Lucie, 2, Line, 1,5 månad, och katten Zira.

Gör: Arbetar som barnsköterska på Neonatal-IVA samt med sociala medier.

Instagram: @angelicasandberg.se

I sin blogg delar hon med sig av hur det gick till när lillasyster Line föddes. På morgonen den 2 juni, en dag efter BF, efter en natt med lite luriga förvärkar får hon en kraftig värk klockan 07:09. Hon skriver: 

Jag fick några värkar ganska tätt som gjorde ont, så jag beslutade med att ringa förlossningen, jag får en värk precis när dom svarar på förlossningen, men jag får iallafall fram mitt namn och att jag väntar mitt femte barn. Barnmorskan frågar var jag bor, och säger sedan, ”Jag tänker vart ni ska kunna åka”. Jag får panik, allt jag varit orolig för under graviditet är att de ska skicka mig vidare till annat sjukhus. Jag svarar ”Du kan inte skicka mig någon annanstans. Det är omöjligt.

Systrarna Leia, 12 , Lowa, 10, Leona, 5, Lucie, 2 och i famnen: Line, drygt en månad. Foto: Privat/Angelica Sandberg

Barnmorskan berättar att hon har två andra mammor på väg in, men efter att ha pratat lite till säger hon att de är välkomna. Angelica och hennes sambo Rickard lämnar hemmet 07:40. Bilresan tar 45 minuter. Rickard som kör och klockar värkarna säger att de kommer med ungefär 2 minuters mellanrum. 

När vi börjar närma oss Linköping så känner jag att jag måste knipa vid värkarna, det ändrar karaktär och jag kan inte längre andas djupt igenom. Jag behöver hyperventilera. Fasen ska vi ringa 112, stanna och låta ambulans komma tänker jag flera gånger.

De bestämmer sig för att köra vidare den korta vägen till sjukhuset, och hinner fram och hinner in till förlossningen. Barnmorskan Emma försöker sätta ctg, men då det inte går ber hon istället Angelica att lägga sig på sidan då hon vill undersöka henne. 

”Jag lägger mig på rygg och sen hör jag bara Emma säga: ”Angelica, nu kommer din bebis om två värkar. De ringer även på klockan efter en undersköterska, för de hade inte hunnit förbereda någonting. De var nog inte beredda på att jag skulle föda direkt. Jag hann inte ens få in infart, ingenting. Vilket aldrig sattes sen heller, de kunde ge mig det jag behövde ändå. Sen får jag upp lillasyster på bröstet. 

Angelica med nyfödda lillasyster Line. Foto: Privat/Angelica Sandberg

Angelica blev inskriven på förlossningen 08:30 och 08:33 föddes lillasyster Line, parets femte dotter. 

Tre minuter var vi på förlossningen. SÅ fruktansvärt tacksam att vi hann in, men det var verkligen på håret. Jag blev dock snuvad på lustgasen, inte ens den hann jag med”, skriver hon i sin blogg

Femte dottern fick namnet Line. Foto: Privat/Angelica Sandberg

LÄS ÄVEN: Angelica, 34, är gravid med sin femte dotter
LÄS ÄVEN:
Kristina, 34, födde barn ensam hemma: ”Kände mig som Superwoman”