Smärtlindring under förlossningen

Det finns en djungel av olika smärtlindringsmetoder när du du ska föda, både naturliga och medicinska. Vilken passar dig?

Siktar du på en naturlig förlossning? Eller är du öppen för det mesta som kan minska smärtan vid förlossningen? Oavsett kan det vara en god idé att läsa på om de olika smärtlindringsmetoderna. Här får du veta om epidural, sterila kvaddlar, lustgas och alla andra smärlindringsmetoder du kan välja mellan.

Icke-medicinsk smärtlindring:

1. TENS-apparat. Elektrodplattor fästs mot den kroppsdel som smärtar för att stimuleras hudnära nerver med en svag elektrisk ström. Genom att aktivera beröringsnerver och/eller muskelnerver stimuleras kroppens egna smärtlindringssystem. Smärtsignalerna filtreras delvis bort av dessa smärtlindrande system och man upplever mindre smärta.

2. Massage.Frisätter kroppens endorfiner.

3. Värme kontra kyla. Uppvärmda vetekuddar som kan varvas med is­bitar i påsar som lindats i handduk.

4. Duscha/bada.Men inte om fostervattnet gått.

5. Rörelse.I senare fas av förlossningen, i början ska du vila.

6. Akupunktur/akupressur.Kan ges när som helst under ­förlossningen.

7. Sterila kvaddlar.Sterilt vatten injiceras, de ger en brännande smärta som varar under kort tid, men framför allt ökar de produktionen av endorfiner, smärtlindringen sitter i 1–2 timmar.

8. Mat och dryck. Jo, faktiskt! Att äta ger jämnare blodsocker som ökar toleransen för smärta. Obs, drick inte bara vatten, du behöver även salter och socker.

Medicinsk smärtlindring:

1. Paracetamol.Finns i Alvedon och Panodil – ta 1–2 tabletter var sjätte timme. (Obs! Undvik Ipren, Treo och Bamyl.)

2. Morfin. För att få sova en stund eller i vid igångsättning om en så kallad ballong ska monteras för att vidga livmodermunnen. Ges när man säkert vet att barnet snart är ute.

3. Lustgas. Används vid 80 procent av alla förlossningar, har fördelen att du och dinpartner kan styra själv.

4. Ryggbedövning, vanligast är epidural. Bör läggas när värkarbetet är igång ordentligt för att inte hämma värkarna eftersom de kan ha effekten att förlossningen blir mer utdragen, verkar i 1–2 timmar.

5. Livmoderbedövning.Så kallad PCB eller Västerviksmetoden är en lokalbedövning som inte är så vanlig men kan användas om förlossningen går snabbt.

6. Bäckenbottenbedövning. Läggs först när du kommit till krystvärkar, men kan göra det svårare att känna krystvärkreflexerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!