KAN man ens föda barn om man är kräksjuk? Eller har influensa?

Sjuk under förlossningen – går det?

Kräksjuka, influensa eller bondförkylningen från helvetet. Vad händer om man är sjuk när förlossningen sätter igång? Vi har frågat förlossningsöverläkaren Karin Pettersson.
Johanna Paues Darlington

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att föda barn när man har 40 graders feber … Är det ens möjligt?

Karin Petterson, förlossningsöverläkare.

– Det är det absolut. Självklart är det en extra belastning att känna sig dålig under förlossningen, men så länge det är en av de vanliga infektionssjukdomarna som orsakat febern är det största problemet just att man känner sig sjuk och svag, inte själva sjukdomen, säger förlossningsöverläkare Karin Pettersson.

Vad gör ni på förlossningen när det kommer in en kvinna med en rejäl infektion?

– Handlar det om hög feber vill vi först och främst få ner den. Sedan ser vi till att mamman inte har vätskebrist, vilket är vanligt vid både vid hög feber och magsjuka. Om det behövs får hon vätska via dropp.

Läs också: Kan man ta värktabletter när man är gravid?

Kan det bli fråga om kejsarsnitt för att man är för sjuk för att föda vaginalt?

– Det är väldigt sällan en vanlig infektionssjukdom påverkar förlossningsförloppet, så att överväga kejsarsnitt på grund av till exempel en förkylning, influensa eller magsjuka ser vi inga skäl till. Blir du däremot sjuk precis innan ett planerat kejsarsnitt, kommer vi vilja vänta med operationen tills du är frisk igen.

Har kroppen någon mekanism som gör att förlossningen skjuts upp tills mamman mår bättre?

– Åh, det hade ju varit fint om det varit så klokt ordnat! Men tyvärr, jag har aldrig upplevt att kroppen tar hänsyn till en pågående infektion. Även om vi ofta får höra historier om förlossningar som satt igång först när kvinnan varvat ner, blivit frisk eller färdig med något så får vi lika ofta höra om förlossningar som startat vid helt ”fel” tillfällen.

Kan en pågående infektion "stängas av" när det är dags att föda? Att förlossningsarbetet liksom tar över?

– Man kanske upplever det som att sjukdomen försvinner för att man har annat att fokusera på. Men vi har inget stöd för att det skulle vara så, det är bara min kliniska erfarenhet.

Även om mamman är sjuk är det liten risk att bebisen ska smittas vid förlossningen.

Finns det några vanliga infektionssjukdomar som kan vara farliga under förlossningen?

– Generellt kan man säga att de vanligaste infektionerna inte innebär några risker, varken för barnet eller mamman. Sedan finns det några undantag. Att få vattkoppor precis kring förlossningen innebär till exempel en risk för framför allt barnet som kan bli allvarligt sjukt. Infektioner i livmodern innebär också risker eftersom barnet då bokstavligen kanske ligger och simmar i infektionen. Och skulle mamman ha sådan otur att hon drabbas av underlivsherpes för första gången precis före förlossningen kan det bli fråga om kejsarsnitt, eftersom vi inte vill att barnet ska passera genom en kanal full av herpesvirus. Men det gäller verkligen bara om det är första gången mamman får underlivsherpes, har hon haft det tidigare har hon antikroppar som barnet i magen tagit del av.

Hur är det med smittorisken? Om man till exempel har ett läskigt virus i magen, finns det risk att den nyfödda bebisen också blir sjuk då?

– När det gäller de vanligaste infektionerna är risken väldigt liten att den nyfödda bebisen blir smittad. Vi ser otroligt sällan att en nyfödd får magsjuka, till exempel.

Hur vanligt är det att kvinnor kommer in till förlossningen med en pågående infektion av något slag?

– Tar man hela spannet med allt från urinvägsinfektioner, feber, förkylning och maginfluensa så är det kanske en på tjugo ungefär. Så – ganska vanligt. Men det är som sagt väldigt sällan som det påverkar förlossningen. Förutom att det självklart är jobbigt för mamman att vara sjuk samtidigt som hon föder barn.

Läs också: För tidigt född – så här är det på neonatalavdelningen – och så här gick det för barnen som föddes för tidigt

Ska man vara extra nojig över att bli sjuk under de sista veckorna av graviditeten?

– Jag tycker nog att man, i den mån det går, kan vara lite extra försiktig, kanske jobba hemifrån om det brutit ut en vinterkräksjuka på arbetsplatsen. Eller undvika att hämta de äldre barnen på förskolan om det går många infektioner där. Så ja, lite nojig – men inte på grund av det skulle vara farligt att vara sjuk under förlossningen, bara jobbigt.

Karin Pettersson är förlossningsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och har forskat om infektioner under graviditet och förlossning

Aktuellt just nu