Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

12 förlossningsmyter som du inte behöver tro på (barnmorskan svarar)

Vattnet går, taxi in på akuten, några gälla skrik och vips ligger bebisen där, slät och fin, varpå mamman gråter av lycka. Eller? Nä, det där var tv-versionen. Här svarar barnmorskan på förlossningsmyterna och ger dig sanningarna.

Barnmorskan Carina Rylander har hört de flesta förlossningsmyter, missförstånd och skräckhistorier – varav många grundar sig i filmens och tv-seriernas värld. Här svarar hon på myterna om att föda barn.

1. MYT: Förlossningen börjar med att vattnet går och det forsar ut ur kroppen. 

SANNING: ”Förlossningen börjar oftast med värkar. Ibland – även om det händer sällan – går vattnet först när bebisen föds. När vattnet går sipprar det vanligtvis ut långsamt. Nytt vatten bildas hela tiden så att bebisen inte blir torrlagd.”

2. MYT: När förlossningen startar gäller det att skynda sig till sjukhuset. 

SANNING: ”För majoriteten av alla gravida blir det inget rallyrace till förlossningen. De flesta är hemma i flera timmar med värkar innan de i laglig fart tar sig till sjukhuset. Först när man under en längre tid haft regelbundna värkar – tre till fem enminutersvärkar på tio minuter – kan det vara dags att åka.”

3. MYT: Väl på förlossningen kollar de hur öppen man är och man får veta hur många timmar det är kvar tills barnet kommer. 

SANNING: ”You wish! Många är de som gjort kalkylen: Om man öppnar sig en centimeter i timmen och jag är öppen fyra centimeter nu… Då är det väl bara sex timmar kvar? Visst vore det bekvämt att veta hur länge man ska kämpa vidare, men kroppen kan bestämma sig för att ta en paus i värkarbetet när som helst.”

4. MYT: Under förlossningen har man så ont att man har svårt att kommunicera – ett förlossningsbrev är därför ett måste. 

SANNING: ”Det är en vanlig missuppfattning att kvinnor inte är kommunicerbara under förlossningen. Men det är ju kvinnan vi kommunicerar med hela tiden. Man kan fortfarande prata och komma med önskemål. Även mellan kraftiga värkar är det pauser. Att föda utan förlossningsbrev går alltså alldeles utmärkt.”

Läs också: Så skriver ett förlossningsbrev / förlossningsplan (du skickas vidare till Vi föräldrar – en premiumsajt med trovärdiga, faktakollade artiklar – bli digital prenumerant idag!)

5. MYT: Min mamma hade tre raketförlossningar så min förlossning kommer också att gå snabbt.  

SANNING: ”Det finns vissa genetiska förutsättningar för att du ska få en likadan förlossning som din mamma men många andra faktorer spelar in. Hon kanske var 20 år när hon födde och du 36. Sedan måste man titta på pappan till barnet. Hur ser hans gener ut? Hur stort är barnet och hur ligger det?”

6. MYT: Att föda barn är en riktig mardröm. 

SANNING: ”Vissa tycker det, de flesta tycker det inte. Jag träffar väldigt många kvinnor vars förlossningar jag varit med på som säger: 'Jag vill göra det igen'”.

7. MYT: Om man vill ha epiduralbedövning gäller det att säga till i tid, annars kan det vara för sent. 

SANNING: ”Vi ser ofta i förlossningsbreven och hör par säga 'Säg till innan det är för sent med ryggbedövning'. Men det är egentligen aldrig för sent. Däremot är man inte så hjälpt av en epiduralbedövning när det är dags att krysta.”

8. MYT: När man är öppen tio centimeter är barnet snart ute. 

SANNING: ”När livmodermunnen vidgat sig tio centimeter kan det fortfarande finnas kanter kvar på livmodertappen som ska försvinna. Dessutom kan barnets huvud fortfarande stå en bit upp och det ska ju snurra sig ner. Oftast är det alltså en bit av resan kvar. Har man otur kan det vara långt kvar.”

Läs också: 8 saker som händer efter förlossningen – men som INGEN berättar om 

9. MYT: Alla spricker när de föder barn och sedan blir man sig aldrig lik igen. 

SANNING: ”Alla spricker inte även om det är vanligt med bristningar, framför allt vid första barnet. Hur man går sönder beror bland annat på hur barnmorskan håller emot, hur länge man har krystat, hur sköra vävnader man har och hur stort barnet är.”

10. MYT: Ju fler stygn man syr, desto större skada skedd där nere. 

SANNING: ”Hur många stygn man syr är inte intressant eftersom man kan sy med olika tekniker och beroende på graden och typen av bristningar i underlivet.”

11. MYT: När du precis har fött måste du börja amma. 

SANNING: ”Det är lika vanligt att kvinnor vill lägga barnet till bröstet och börja amma som att de inte vill det. När barnet mår bra är amning inte det viktigaste det första dygnet – om man tänker amma. För den som vill amma kan det dock underlätta om man kommer igång tidigt.”

12. MYT: Har du bestämt dig för att föda vaginalt behöver du inte tänka på kejsarsnitt. 

SANNING: ”Det kan vara bra att tänka tanken att det faktiskt kan bli så att förlossningen slutar med kejsarsnitt, även om man har planerat att föda vaginalt. Man ska inte utgå från att alla barn föds vaginalt. Det kan räcka med den tanken. Och att det är resultatet som räknas, inte hur man föder.”

Läs också: Så tar du värkarna hemma (innan du får smärtlindring på sjukhuset)