Se en förlossning i virtual reality.

Så ska mammor förbereda sig inför förlossningen – med virtual reality

Börjar bf närma sig? Om du planerar att föda vaginalt kan du nu förbereda dig genom att uppleva en förlossning i mobilen.

Har man aldrig fött barn vaginalt är det svårt att föreställa sig hur upplevelsen kommer bli. Hur startar förlossningen, när ska man åka in, vad händer på sjukhuset? Även om man gått kurs på MVC och läst böcker är det en smått surrealistisk upplevelse som knappt går att förbereda sig på.

Försäkringsbolaget Gjensidige har tagit fasta på detta och vill nu hjälpa blivande föräldrar att förbereda sig på förlossningen genom att använda sig av virtual reality-teknik (VR). Syftet är att minska eventuell oro.

Den knappt tio minuter långa filmen, som är den första i sitt slag i Sverige, är framtagen på Örebro Universitetssjukhus och visar en vaginal förlossning på nära håll.

– För att alla ska få förståelse för hur en (vaginal, reds anm) förlossning verkligen går till kan ny teknik möjliggöra och öppna upp för att fler blivande föräldrar ska känna sig bekväma och förberedda inför sin förlossning, säger Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm.

Lina Winqvist, marknadschef på Gjensidige Försäkring, fyller i:

– Digitaliseringen är idag ett faktum – utbildningen inför förlossningar behöver ligga i fas med utvecklingen och de möjligheter som detta innebär. Genom att filma en förlossning i VR förmedlas en äkthetskänsla som är svår att få fram i befintligt förlossningsförberedande material, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Graviditetskalender – din graviditet vecka för vecka

När man tittar på filmen i VR känner man sig som en extra åskådare i rummet, så om du förväntar dig att ligga i sängen och genomgå förlossningen kommer du bli besviken. Egentligen kan man alltså se vilken förlossningsfilm som helst som cirkulerar på Youtube, även om detta är ett nytt grepp.

För bäst upplevelse bör du se filmen i Youtube-appen, med ett VR-headset, vilket går att beställa gratis här.

Se filmen Birthual reality (ej VR, men 360 grader) direkt:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!