Nya trenden: Föda med doula – ”Vi blir ett superteam!”

En av de stora förlossningstrenderna just nu är att anlita en doula som är med före, under och efter förlossningen. Men vad gör en doula, och hur kan man själv utbilda sig till doula?

När Petra Ahlsten väntade sitt första barn slukade hon böcker om graviditet och förlossning och det var första gången hon kom i kontakt med begreppet doula.

– När jag läste vad en doula kan ge för stöd och hjälp kändes det klockrent för mig. Det är ju det här jag vill göra! Att få vara ett kontinuerligt stöd för föräldrar och värna om deras önskemål och vad som känns bäst för just dem under förlossningen, berättar hon för mama.nu.

Petra Ahlsten blev doula efter att själv ha fött barn. Hon är verksam som doula i Göteborg. Foto: Privat

Själv hade hon med sig sin mamma som gav ett väldigt fint stöd.

– Idag hade jag självklart haft med en doula! Eftersom doulan är tränad till att guida kvinnan till att vara i nuet och ser tidiga tecken på spänning och rädsla kan hon fånga upp mamman så att hon inte ska känna sig osedd och utelämnad.

År 2012 utbildade sig Petra till doula på Födelsehuset i Göteborg.

Doulan är ett stöd under förlossningen

En doula är en person som anlitas privat av kvinnor eller par som väntar barn. Hon, för det är nästan alltid en kvinna, har inget medicinskt ansvar under förlossningen men har erfarenhet och finns som stöd för både den födande kvinnan och den eventuella partnern.

Läs mer: Gravidkalendrar och andra suveräna appar för gravida

– Jag träffar föräldrarna ett par gånger före förlossningen så att vi får lära känna varandra. Vi pratar om vilka önskemål de har, om det är något de är bekymrade över och vilka förväntningar de har på mig. Jag informerar om vilken hjälp man kan få på förlossningen men jag ger inga medicinska råd. Jag visar mamman och partnern avslappnande övningar som de kan träna på och hjälper till med förlossningsbrevet om de vill.

Doulan hjälper även partnern under förlossningen

Under själva förlossningen finns doulan sedan med under hela förloppet.

– Jag agerar bollplank, masserar, tar foton om de önskar och hämtar dryck. Om partnern behöver paus är hen trygg med att jag är där så att inte mamman blir lämnad ensam. Jag kommer med förslag på vad vi kan göra under värkarbetet genom att visa olika förlossningsställningar eller massagemetoder och plockar fram det som passar just dem. Jag ger partnern uppgifter så att även den blir mer delaktig och får känna sig behövd. Vi följer vår plan så långt det är möjligt och blir ett superteam!

Foto: iStock Foto: iStock

Läs mer: Ebba Busch Thor om kejsarsnittet: ”Jag kände mig väldigt utlämnad” 

Efter förlossningen stannar doulan Petra kvar en stund så att familjen får en fin start tillsammans. Ett par veckor senare ses de igen för att sammanfatta upplevelsen, som ofta är lika fantastisk för Petra som föräldrarna.

– När jag hör ordet förlossning ler hela jag - det är något vackert! Det är ett mirakel som ger en underbar gåva efter ett fantastiskt jobb där kvinnor finner en styrka de inte visste att de besitter – men alla vi doulor vet att de har det!

Petra förklarar att hon nog alltid haft en dröm om att bli barnmorska, men just nu nöjer hon sig med att vara doula.

– Doulans uppgift är precis det jag vill göra, fast utan medicinskt ansvar. Jag är ett stöd som finns med från början till slut så jag är så tacksam över att få jobba med det jag brinner för – att doula!

Foto: iStock Foto: iStock

Här finns kurser och doulautbildningar

FörlossningsGruppen håller doulautbildningar i Göteborg.

Odis erbjuder doulautbildning i Stockholm.

Familjestunden håller doulautbildning i Löddeköpinge utanför Lund.

Kostnad för att utbilda sig till doula

FörlossningsGruppens doulautbildning kostar 5 500 kronor för fyra heldagar.

Odis fyradagarskurs kostar 4 500 kronor.

Familjestunden erbjuder doulautbildning i två eller fyra dagar för 2 850 respektive 5 500 kronor.

Pris för att anlita en doula

Lönen för en doula skiljer sig från doula till doula men exempelvis Petra Ahlsten tar 7500 kronor.

Här kan du hitta en doula i Stockholm, Göteborg, Malmö och övriga landet

Odis, Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige, har listat doulor över hela Sverige på sin hemsida.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Läs mer: Tre mammor om sina kejsarsnitt ”Ärret påminner mig om hur cool jag” 

Läs mer: Gravidkalendrar och andra suveräna appar för gravida 

Läs mer: 9 tankar som slog oss första gången vi födde barn

Aktuellt just nu