Foto: Emily Dahl

Nu får det vara nog! Var med och demonstrera mot BB-krisen på söndag

Vi har återigen haft en sommar då kvinnor i brinnande värkarbete har tvingats åka tiotals mil för att föda sina barn. Detta på grund av såväl nedlagda BB:n som underbemannade förlossningsavdelningar. Nu får det vara nog! Söndagen den 20 augusti arrangeras demonstrationer över hela landet för att sätta press på politikerna.

Förlossningskrisen har urartat totalt. Barnmorskorna går på knäna på förlossningsavdelningarna, kvinnor i aktivt värkarbete hänvisas till sjukhus flera mil från sina hem samtidigt som flera BB:n har lagts ned det senaste året.

Cissi Wallin. Foto: Emily Dahl Foto: Emily Dahl

På grund av detta arrangeras Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset över hela landet, där mamas bloggare Cissi Wallin är en av initiativtagarna. Hon är trött på att gravida kvinnor inte ska känna sig trygga inför sin förlossning och kräver att kvinnor, deras hälsa och oro börjar tas på allvar.

– Det måste hända någonting! Jag har sagt det förr, men hade män fött barn hade det varit våldsamt upplopp vid det här laget. I och med att det anses vara en så kallad kvinnofråga – även om pappor i allra högsta grad drabbas också – så händer det inget. Kvinnor är ju också fostrade till att finna sig och inte klaga så det är inte så konstigt att vi har gått och hoppats och väntat på en förändring, säger hon till mama och tillägger:

– Det har ju demonstrerats förut också, men inte på den här massiva nivån. Det är oundvikligt att det sker en massprotest.

"Var är papporna?!"

Marscher arrangeras i 15 städer från Malmö till Östersund, och bemötandet har varit fantastiskt. Dock är det en grupp som lyser med sin frånvaro när det kommer till engagemang:

– Jag efterlyser alla pappor. Var är de i allt det här? undrar Cissi.

Ett konkret exempel på människor som utsattes för BB-krisen i somras är ett kompispar till Cissi, vilka hon skrev om på sin Instagram:

"Det här är min kompis Sofias 3-veckorsbäbis. Hennes och sambons förstfödde. När han skulle födas där i slutet av juli så var det fullt på alla sjukhus i Stockholm. Så i brinnande värkar fick de sätta sig i en bil mot Nyköping. De hann. Men man kan ju bara föreställa sig oron på vägen dit. Smärtan utan lindring. Trafikstockning. När bäbis väl var född så behövde han eftervård, som inte finns i Nyköping. Så fyra timmar efter att Sofia tryckt ut tre kilo människa ur sitt underliv tvingades de sätta sig i bilen igen. Och köra EFTER sjuktransporten med deras nyfödde, de där milen mot Stockholm och Danderyds sjukhus…"

[adSpace placement="auto"]

mama står bakom marschen

Att tro att det kommer öppna en ny BB-avdelning dagen efter marscherna är förstås lite väl optimistiskt, men Cissi menar att demonstrationerna är viktiga ändå:

– Vi hoppas på en konkret förändring. Det räcker inte att lajka en status på Facebook, utan vi måste fysiskt visa missnöjet. Dels för att påverka politiker och dels för att påverka allmänheten och opinionsbilda.

Även vi på mama är förstås engagerade i den här frågan och har länge skrivit om krisen och skapat uppropet #släppinmigpåbb.

– Det är omänskligt och ovärdigt att spela med födande kvinnor och barns liv på det sätt som idag sker i Sverige, säger Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör på mama.

– Och trots att det faktiskt sker flera positiva förändringar inom förlossningsvården just nu, så går det alldeles för långsamt. Jag vill inte läsa om ett enda till fall där en kvinna varit tvungen att ta sig X antal mil till en främmande ort för att föda, eller där ett nyfött barn farit illa på grund av överbelastad personal. Det här måste prioriteras högre – och självklart är mama med i BB-marschen på söndag, fortsätter Louise Bratt Tidmarsh.

Visa ditt stöd!

Efter marschen i Stockholm kommer Cissi Wallin och Natashja "Lady Dahmer" Blomberg att sända sista avsnittet av sin podd "Penntricket" live på Göta Lejon på Södermalm. Det kostar 100 kronor och alla pengar går oavkortat till Födelsevrålet, som är Sveriges enda brukarorganisation för födande före, under och efter förlossningen, samt medarrangör av marschen.

Marscherna startar klockan 13 och här finns länkar till alla platser där de arrangeras. Haka på för att visa ditt stöd till såväl födande kvinnor som landets barnmorskor och undersköterskor som försöker jobba i kaoset. Släpp in oss på BB!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!