Musikquiz, dusch och saft – här är mama-läsarnas ovärderliga tips inför förlossningen

Vi frågade mammorna i vår Facebookgrupp mamapower om vad de inte velat vara utan under förlossningen. Perfekt för dig som snart ska föda!

Stundar förlossning? Om det är din första kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på inför den stora dagen. Tack vare alla hjälpsamma mammor i vår Facebookgrupp mamapower (gå med du också!) kan du åtminstone förbereda dig lite mer. Här är deras ovärderliga tips när förlossningen väl har satt igång.

Mammornas ovärderliga tips inför förlossningen

Lisa: ”Min man körde ett musikquiz med mig mellan värkarna. Hiphop från 90-talet. Det var grymt! Först pepp och beröm för alla rätt svar och sedan pepp och beröm efter varje värk, win!”

Charlotte: ”Epidural. Punkt. Och! Att inte komma dit i en liten sommarklänning och frysa några timmar innan de bestämt sig för om man får stanna och ger dig en sjukhuspyjamas. Jag hade inte tänkt på att det kan vara kallare på BB än hemma i min egen lägenhet.”

Anne-Marie: ”Trycket på/vid svanskotan vid varje värk var avgörande för mig, så min sambo var förste tryckmästare.”

Fia: ”Under värkarbetet hemma gjorde vi en låtlista som vi sedan lyssnade på under hela vistelsen på sjukhuset. Den är så mysig att ha nu oxå för alla minnen kommer tillbaka.”

Emilia: ”När jag låg på rygg med en saccosäck under knäna tryckte barnmorskan på mina knän så att det blev som ett motstånd så att jag inte behövde tänka på vad jag skulle göra med benen när jag andades. Då kunde jag fokusera på att andas rätt vid värkarna. En förlossningspall i tidigt skede av krystfasen var också skönt!”

Selamawit: ”Lustgas och vaselin för torra läppar.”

Malin: ”Värmedynor, helst både en på magen och en på ryggen. Det har varit bästa smärtlindringen för mig vid båda mina förlossningar.”

Läs också om hur du tar värkarna hemma – innan du kan få smärtlindring på sjukhuset

Elin: ”Ett tips är att inte åka in i sina absoluta favoritkläder, framförallt inte underkläder och byxor, eftersom de inte alltid är i bästa skick efteråt. Ta gärna med något gott att äta och dricka, framför allt till den eventuella partnern, då de inte får mat på sjukhuset.”

Ellen: ”Förlossningsbrev till personalen före planerat kejsarsnitt och sköna tofflor att ha både före och efter.”

Felicia: ”Andningen! Hade aldrig ALDRIG klarat mig igenom mina förlossningar utan att ha andats ”rätt”.

Rebecka: ”Vi visste att vi ville delamma direkt så då var mjölkuppsamlingskupor ett måste! Det var så skönt att få hjälp med hur man ger mjölken till bebisen och alla praktiska tips kring det samt riktlinjer för hur mycket som är rimligt att ge i början.”

Theres: ”En vattenflaska under förlossningen. Hade jag vetat vad jag vet nu hade jag tagit med en bärsjal till BB.”

Nathalie: Dextrosol.

Sara: Tens/TNS och att vara fri från förväntningar på hur en förlossning ska vara.

Linn: ”Inför förlossningen hade jag läst på massor om andning och hur en förlossning går till samt tagit del av olika förlossningsberättelser. Jag hade skrivit ett brev till min sambo om mina förväntningar och hur jag ville att han skulle stötta mig. På patienthotellet var amningskudde (BBhugme) toppen både för öm mamma och för skön amningsposition.”

Carina: ”Gravidyoga hjälpte mig att träna in andning och avslappning som jag hade nytta av.”

Nettan: ”Jag hade inte klarat vare sig graviditet eller tiden på BB utan mina ”once on never off”-easy pants från Boob design! Bästa plagget för en mörbultad kropp efter förlossningen.”

Ma: ”Saften man fick dricka under förlossningen! Jag drack säkert fem liter!”

Caroline: ”Ett varmt bad och en blöt kall handduk på huvudet.”

Mia: ”Duschen! Jag blev poppis på förlossningen när alla barnmorskor ville komma och se mamman som duschade i fem timmar!”

Johanna: ”Som frivilligt ensamstående och ensam på båda mina förlossningar, måste jag säga att skarvsladden var mitt bästa, så att jag både kunde snacka med vänner och uppehålla mig och kämpa igenom värkar med fokus på annat.”

Lisa: ”Pilatesbollen var så fantastisk att sitta på under värkarna, men det allra bästa var isbindor som sköterskorna kom med efter förlossningen. Så bedövande och skönt.”

Eva: ”Egna mensskydd, dubbla trosor, ersättning, nappflaskor, skydd för bröstvårtorna, dricka och godis.”

Ingrid: ”Att sjunga med i Metallicas ”Nothing else matters”. Det hjälpte mig att hitta en bra andning under värkarbetet och att dessutom prata med mörk röst i enlighet med Föda utan rädsla-filosofin.”

Linnea: ”Hårborste och balsam. Jag var sugen på att raka av mig allt hår efter att första sonen föddes. Har nog aldrig haft så mycket tovor som då.”

 

Har du en historia att berätta? Mejla till minstory@mag.bonnier.se

Aktuellt just nu