Demonstrera, informera och skriv på namninsamlingar. Det är några av de saker du kan göra för att stötta i barnmorskeupproret. (På bilden demonstrerar barnmorskor för trygg och säker vård, 2013.) Foto: Getty/Bertil Enevåg Ericson/TT (Montage)

Förlossningskrisen: Så kan du stötta barnmorskorna

Som födande, partner, förälder eller medborgare vill man göra något för att stötta personalen på förlossningsavdelningarna i kampen för bättre arbetsvillkor och säkrare vård. Det här kan du göra!

mamaredaktionen

Barnmorskor, läkare och undersköterskor har länge larmat om krisen i förlossningsvården. Ansvaret ligger ytterst på politiker, chefer och andra beslutsfattare – men vår påverkan har betydelse. 

Stötta landets barnmorskor!

Demonstrera och manifestera
Birth Rights Sweden, Barnmorskeförbundet Stockholm, Sveriges Kvinnolobby, Doulaförbundet, Vårdförbundet avdelning Stockholm och 20-talet ytterligare organisationer anordnar den 16 november en manifestation utanför landstingshuset i Stockholm i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige.

Socialistiska vårdarbetare och Birth Rights Sweden anordnar den 8 november en stödmanifestation för barnmorskorna i Malmö. Plats: Möllevångstorget. 

 

Barnmorskeförbundet Lokalförening Göteborgs Barnmorskesällskap, Vårdförbundet Göteborg, #bmstudentuppror och Birth Rights Sweden anordnar den 16 november en stödmanifestation till stöd för barnmorskorna i Göteborg. Plats: Gustaf Adolfs torg. 

 

Skriv under

Listor med namnunderskrifter för att stötta barnmorskors krav på bättre arbetsvillkor har startats, bland annat här.

Birth Rights Sweden är en partipolitisk obunden organisation som jobbar för valfrihet, tillgänglighet och trygghet i vården i samband med graviditet, födsel och spädbarnstid. De kallar till demonstration i Stockholm den 16 november under parollen ”Tillsammans kan vi förändra förlossningsvården”. Demonstration kommer att hållas utanför landstingshuset där beslutande politiker sitter.

– Vi vill att demonstrationen ska leda till riktade och långsiktiga satsningar på mödrahälso- och förlossningsvården. Vi vill att satsningarna ska leda till att barnmorskorna får bättre villkor och att kvinnornas egna val får styra hur vården organiseras. Vi hoppas också på att diskussionen spiller över till alla andra regioner. Som exempel gick Lycksele lasarett nyligen ut med att de stänger under tre veckor i jul på grund av barnmorskebrist, vilket gör att gravida kommer att tvingas åka 40 mil till närmaste öppna förlossningsklinik, säger organisationens ordförande Lisel Næslund till mama. 

Vad tycker ni att man som privatperson främst ska göra för att kunna påverka situationen på Sveriges förlossningskliniker?
– Prata med varandra om hur situationen påverkar er och samhället! Mobilisera dig genom föreningar, namninsamlingar, demonstrationer. Se till att alla du känner engagerar sig, oavsett ålder och kön. Fördjupa dig i varför vården ser ut som den gör idag, och hur den skulle kunna se ut om den var evidensbaserad, säger Lisel Næslund.

https://www.instagram.com/p/CV_Drl6Ifkz/

Asabea om förlossningskrisen: ”Demonstrera om ni kan” 

Barnmorskan Asabea Britton, hyllad för sitt folkbildande Instagramkonto skriver: ”Låt oss ta vara på det momentum vi har nu. Låt inte diskussionen dö ut. Fortsätt sprida ordet, skriva på namninsamlingar och demonstrera om ni kan...”.

Och på sin blogg tipsar Asabea, förutom demonstrationer och namninsamlingar, om att skriva insändare, bloggar och krönikor både till regionen, till politiker och direkt till journalister.

https://www.instagram.com/p/CVzZLBMsVsd/

Bakgrund: Förlossningskrisen 

Här är en kort sammanfattning av rubrikerna kring förlossningsvården i landet under oktober och november 2021:
• Alla chefer på Södersjukhusets förlossningsavdelning i Stockholm avsäger sig sina uppdrag.
• På Danderyds sjukhus i Stockholm har två av fyra chefsbarnmorskor sagt upp sig i protest.
• Erfarna barnmorskor flyr förlossningsvården och nya barnmorskor väljer att arbeta inom andra verksamheter efter utbildningen.
Enligt Socialstyrelsen saknas det barnmorskor i 19 av landets 21 regioner.

LÄS OCKSÅ: 19 mammors berättelser från en förlossningsvård i kris 

LÄS OCKSÅ: mamas chefredaktör: ”Den största stunden i livet borde vara den tryggaste”